Naučite dijete da ispuše nos

Ako želite dijete naučiti da samo ispuše nos, nemojte čekati prehladu. Zahvaljujući aktivnostima poput puhanja rođendanskih svijeća i puhalica, djeca mogu naučiti ispuhati nos čak i s dvije godine.

Započnite s jednostavnim trikovima poput puhanja balončića pod vodom. Stavite prst na njihova usta i pokažite im da mogu izdahnuti na nos. Objasnite im da tako mogu puhati i kad se nos začepi.

Djeca ipak vole učiti kroz igru. Napravite takmičenje u kojoj ćete samo puhanjem iz nosa morati što dalje pomjerati pamučnu lopticu ili salvetu. S obzirom da bi moglo biti malih nezgoda pripremite maramice.

Idući korak je korištenje maramice. Počnite tako što ćete djetetu prisloniti maramicu i začepiti samo jednu stranu nosa i recite mu da puše iz druge. Isto ponovite i za drugu stranu. Uvijek je od pomoći da prvo pokažete na sebi, jer kako navode pedijatri, manja djeca vole da imitiraju. Kao primjer, pretvarajte se da kišete u ruku i onda koristite maramicu.

Da biste spriječili nered i maramice posvuda po kući, zabavite dijete tako što ćete mu na nekoliko minuta na dan zadati zadatak skupljanja otpada. Čak iako ne pokupi sve maramice, znat će da vam može pomoći. Uz pomoć toga, dijete će samo baciti maramicu kad se nahladi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave