Namještanje bebe u optimalan položaj za porod

Koji je najbolji položaj (djeteta) za porod

Idealan položaj za porod je tzv. occiput anterior ili prednji položaj – to znači da je beba smještena tako da na najlakši mogući način prolazi kroz vašu zdjelicu. Beba je okrenuta glavom prema dolje, licem prema vašim leđima, dok su njezina leđa okrenuta prema jednoj strani vašeg trbuha. U ovom položaju beba je udobno smještena u zdjelici i lakše se spušta tijekom poroda. Kada se spusti do dna vaše zdjelice, beba malo okreće glavu tako da se najširi dio njezine glave smjesti u najširi dio vaše zdjelice. Tada stražnji dio bebine glave može skliznuti ispod vaše stidne kosti te u izlasku bebino lice prolazi ispod perineuma (međice) – tkiva koje se nalazi između stražnjeg dijela vagine i anusa. Promjer glave koji treba proći kroz zdjelicu je otprilike 9.5 cm, a opseg je otprilike 27.5 cm. Položaj je obično prednji (occiput anterior), najčešće lijevo, ali beba može biti okrenuta i u prednjem položaju udesno. Porod je gotovo uvijek kraći i lakši ako je beba tako položena.

U kojem položaju je vaša beba

Vrlo lako možete prepoznati kada beba dođe u ispravan položaj za porod, a tada joj možete pomoći da u njemu i ostane. Da biste naučili odrediti u kojem je položaju vaša beba, pitajte liječnika da vam pokaže kako to osjetiti ili vježbajte tako da sami dodirujete bebu u trbuhu.

Ako osjećate bebine pokrete, pokušajte odrediti koji se to dio njezinog tijela kreće. Zapamtite da je glavica na dodir tvrda i zaobljena, dok je guza meka i zaobljena! Možda će vam u početku trebati dosta koncentracije i nagađanja, ali brzo ćete naučiti kako to raditi. Možda će vam biti lakše osjetiti bebin položaj ako legnete na leđa ravno ispruženih nogu.

Kada je beba u prednjem položaju, na jednoj strani svog trbuha možete osjetiti njezina tvrda, glatka i zaobljena leđa, a udarce bebe obično osjećate pod svojim rebrima. Vaš će pupak obično biti ispupčen, a dio oko pupka čvrst na dodir.

Kada je beba u stražnjem položaju, vaš trbuh obično izgleda ravniji, mekši je na dodir i na prednjoj strani možete osjetiti bebine ruke i noge; beba udara prema naprijed, u središnji dio vašeg trbuha. Područje oko vašeg pupka može izgledati udubljeno poput tanjura. Moguće je da ćete u kasnoj trudnoći imati bolove u leđima (naravno, mnoge trudnice u tom razdoblju imaju bolna leđa, bez obzira na bebin položaj). Moguće je da ćete također imati duge i bolne “pripremne kontrakcije” dok se vaša beba pokušava okrenuti kako bi se spustila u zdjelicu.

Namještanje bebe u optimalan položaj za porod

Namještanje bebe u optimalan položaj za porod je teorija koju je razvila primalja Jean Sutton. Otkrila je da majčino držanje i kretanje mogu utjecati na način na koji beba leži u maternici u zadnjim tjednima trudnoće. Mnogi teški porodi rezultat su krivog položaja bebe pri kojem je bebi teško proći glavom kroz zdjelicu. Promjena bebinog položaja može učiniti porod jednostavnijim i za majku i za dijete.
Jane Sutton ističe da se u zadnjih nekoliko desetljeća drastično povećao postotak djece u stražnjem (posterior) položaju, navodno u skladu s načinom na koji žene koriste svoje tijelo. Kombinacija sjedenja u automobilu ili u udobnim naslonjačima i manjka tjelesnog rada dovodi do povećanog broja djece u stražnjem položaju. To se može promijeniti ako u zadnjim tjednima trudnoće obratite pozornost na držanje svog tijela. Budući da umjerena tjelesna aktivnost i vježbanje ispravnog držanja tijela ne može nikome naškoditi, ovu teoriju treba barem razmotriti.

Ima li dokaza da je namještanje bebe u optimalan položaj djelotvorno

Primalje i majke koje su učile i koristile tehniku namještanja bebe u optimalni položaj uvjerene su u njezinu djelotvornost. Postoje brojni usmeni dokazi koji govore tome u prilog.

Ipak, do sada nije bilo testiranja i studija na tu temu jer bi bilo iznimno teško organizirati ih. Vježbanje tehnika za okretanje bebe koja je u stražnjem položaju zahtijeva puno majčinog vremena i upornosti, što se ne može provjeriti nasumičnim testiranjima. Takvo bi testiranje također bilo i etički dvojbeno –bi li se majkama u kontrolnoj grupi reklo da ne budu u uspravnom položaju i da izbjegavaju naginjanje prema naprijed? Ili bi im se jednostavno prešutila činjenica da određeno držanje tijela može dovesti do lakšeg porođaja?

Postoji manja studija koja je proučavala kratkoročni utjecaj majčinog vježbanja četveronožnog položaja, uspoređenog sa sjedenjem, u slučajevima kada je beba bila u bočnom ili stražnjem položaju. Od majki se tražilo da kratko budu u četveronožnom položaju, ili da sjede, te bi se 10 minuta kasnije bilježio položaj bebe. Studija je pokazala da su bebe mnogo rjeđe ostajale u stražnjem položaju nakon što bi majka bila četveronoške.
Budući da su položaji beba bili bilježeni samo 10 minuta nakon jedne vježbe četveronoške, ova nam studija ne govori mnogo o dugoročnom utjecaju promjena majčinog držanja.
Neki snažni dokazi o djelotvornosti ove teorije dolaze iz prakse same autorice. Kada je Jean Sutton postala glavna primalja na odjelu za porodništvo na Novom Zelandu, naglašavala je važnost edukacije trudnica o položaju bebe. Postotak žena koje su zbog komplikacija morale biti prebačene s odjela za porodništvo u bolnicu pao je s 30% na 5 %, a postotak poroda uz pomoć forcepsa je pao s 3-4 mjesečno na 2-4 godišnje tijekom nekoliko godina. Jean sada redovito drži predavanja o svojoj teoriji.

Priprema za porod

Ako čekate prvu bebu, već od 35. tjedna trudnoće možete početi s vježbama koje pomažu bebi da se lakše spusti u najbolji položaj za porod. Otprilike tada se beba počinje spuštati u vašu zdjelicu i to je pravo vrijeme da joj pomognete zauzeti pravi položaj.

U drugoj ili u kasnijim trudnoćama u maternici ima više prostora i beba se obično kasnije počne spuštati (2-3 tjedna prije poroda), a često se ne spusti sve do samog početka poroda. Ipak možete već od 35. tjedna trudnoće pokušati vježbati kako bi joj leđa bila okrenuta prema vašem trbuhu.

Ponekad žene nekoliko dana prije poroda imaju česte slabije bolove, što može biti jako iscrpljujuće. Ipak, moguće je da osjećate bolove zato što se beba pokušava okrenuti iz stražnjeg položaja u prednji. Najbolji način da se nosite s bolovima jest da se čim više odmarate tijekom noći, a po danu da ostanete uspravni i aktivni, naginjući se prema naprijed kada osjetite bolove. Ne zaboravite redovito jesti i piti kako biste ostali snažni. I ne očajavajte. Priroda postavlja vašu bebu u najbolji položaj za porod.

Kako mogu pomoći bebi da zauzme najbolji položaj za porod

Ako ih se ostavi na miru, žene nagonski znaju kako rađati. Rađanje u bolnicama ponekad znači da je teško napraviti ono što vam tijelo govori, zato jer u rađaonici nema dovoljno mjesta ili zato jer morate ležati zbog različitih medicinskih postupaka. Pokušajte:

 • što dulje ostati u uspravnom položaju
 • što više izbjegavati ležanje na krevetu
 • za vrijeme trudova naginjite se prema naprijed
 • zamolite partnera da vam izmasira leđa
 • za vrijeme trudova njišite zdjelicu kako biste pomogli bebi da se okrene dok prolazi kroz zdjelicu
 • izbjegavajte sjedenje na stolici ili krevetu tako da ste leđima nagnuti unatrag (naslonjeni)
 • ako se u porodu jako iscrpite, lezite na bok jer na taj način omogućavate zdjelici da se malo proširi i dajete bebi malo više prostora dok se vi odmarate

Što je stražnji položaj

Položaj occiput posterior ili stražnji položaj je manje dobar položaj/smještaj bebe u trbuhu. U tom položaju beba je okrenuta glavom prema dolje, ali licem prema vašem trbuhu. Majke čije su bebe u tom položaju imat će vjerojatnije dug i bolan porođaj jer, da bi se rodila, beba se obično mora okrenuti za 180 stupnjeva prema majčinim leđima. Beba ne može u potpunosti sagnuti glavicu prema svojim prsima. To znači da se bebe u ovom položaju često ne spuste u zdjelicu prije početka poroda. Činjenica da se ne spuštaju znači da je teže da porod prirodno počne i da je veća mogućnost da će te bebe biti «prenešene», tj. rođene nakon termina. Braxton-Hicksove kontrakcije prije poroda mogu biti vrlo bolne, uz jak pritisak na mokraćni mjehur, jer se beba pokušava okrenuti dok ulazi u zdjelicu.
Ovakav je položaj veći problem za prvorotkinje i njihovu djecu, nego za žene koje su već rađale. Ako je žena već rađala, obično beba ima više mjesta za «manevriranje» pa joj je lakše okrenuti se tijekom poroda.

Stražnji položaj može dovesti do sljedećeg:

 • vodenjak će vam najvjerojatnije puknuti na početku poroda
 • osjećate bolove u leđima za vrijeme i između trudova
 • porod je sporiji
 • možda će bebu trebati poroditi uz pomoć forcepsa (kliješta) ili vakuuma

Dodirivanje bebinih kostiju lubanje i vaše kralježnice može biti vrlo neugodno i možda ćete primijetiti da vam je najbolji položaj za rađanje onaj u kojem ste četveronoške. U tom se položaju beba udaljava od kralježnice, čime se smanjuje bol u leđima.

Kada se vaša beba spusti do dna zdjelice, trebat će se okrenuti za 180 stupnjeva kako bi došla u najbolji položaj za rađanje. To može potrajati, a moguće je i da beba odluči uopće se ne okrenuti! U tom će slučaju biti rođena licem okrenutim prema gore, gledajući prema vama. Moguće je da će biti potrebno korištenje forcepsa ili vakuuma da bi se bebi pomoglo pri izlasku.

Zašto su neke bebe u stražnjem položaju

Način života može biti jedan od razloga za bebe položene u stražnji položaj. Nije teško shvatiti što je razlog tome. Kada sjedite u svom autu, gledate televiziju sklupčani u udobnoj fotelji ili satima radite na računalu, vaša je zdjelica nagnuta prema natrag. Tako je u svakom položaju u kojem se koljena nalaze više od zdjelice.

Kada vam je zdjelica nagnuta prema natrag, najteži dio vaše bebe, a to su njezina kralježnica i stražnji dio glave, također se naginje prema leđima. Tako beba završi u stražnjem položaju, ležeći uz vašu kralježnicu. Ako vaš način života uključuje vrlo malo sjedenja i puno aktivnosti u kojima ste u uspravnom položaju, mnogo je vjerojatnije da će se vaša beba spustiti u zdjelicu u prednjem položaju jer vam je zdjelica uvijek nagnuta prema naprijed.

Praktični koraci za izbjegavanje stražnjeg položaja ili kako pomoći bebi da dođe u prednji položaj

 • Bebina leđa su najteži dio njezinog tijela. To znači da će leđa prirodno padati prema najnižem dijelu majčinog trbuha. Dakle, ako je vaš trbuh niže od vaših leđa, npr. dok sjedite na stolici naginjući se prema naprijed, tada će bebina leđa «padati» prema vašem trbuhu. Ako su vam leđa niža od trbuha, npr. dok ste udobno zavaljeni u fotelji, tada se bebina leđa mogu namjestiti bliže vašim leđima.
 • Izbjegavajte položaje koji pomažu bebi da se okrene licem prema vašem trbuhu. Najveći krivci za taj položaj su poluležeći položaj u fotelji, sjedenje u autu pri kojem se naginjete prema natrag ili bilo koji položaj u kojem su vam koljena viša od razine zdjelice.
 • Najbolji način vježbanja je taj da provodite čim više vremena uspravno sjedeći, klečeći ili da ste na dlanovima i koljenima (četveronoške). Kada sjedite na stolici, obavezno provjerite jesu li vam koljena niža od zdjelice te trup lagano nagnite prema naprijed.
 • Gledajte televiziju klečeći na podu, sjedeći na jastučićima ili kuhinjskoj stolici. Pokušajte također sjediti na kuhinjskoj stolici tako da ste licem okrenuti prema naslonu.
 • Koristite joga položaje dok čitate, gledate televiziju ili se odmarate – npr. položaj u kojem sjedite uspravnih leđa, spojenih stopala i koljena raširenih u stranu.
 • Dok ste u autu, sjedite na jastučiću tako da vam je zdjelica nagnuta naprijed. Naslon sjedala neka bude uspravan.
 • Ako na poslu pretežno sjedite, povremeno ustanite i razgibajte se.
 • Ne sjedite prekriženih nogu! To smanjuje prostor u prednjem dijelu vaše zdjelice, a otvara ga prema leđima. Da bi se pravilno namjestila, beba treba puno prostora u prednjem dijelu vaše zdjelice.
 • Nemojte podizati stopala! Ležanje s podignutim stopalima olakšava bebi namještanje u stražnji položaj.
 • Spavajte na boku, a ne na leđima.
 • Sve dok niste sigurni da je beba u ispravnom položaju, izbjegavajte duboke čučnjeve jer otvaraju zdjelicu i ohrabruju bebu da se spusti.
 • Prsno plivanje smatra se posebno dobrim jer pokretanje nogu pomaže otvaranju zdjelice i okretanju bebe. Dok plivate prsno preporuča se nošenje naočale za plivanje kako biste mogli plivati u pravilnom položaju pri kojem vaše lice potpuno ili djelomično zaranja u vodu. Prsno plivanje pri kojem se izvijate kako biste držale lice izvan vode je uvijek štetno za vaš vrat, a pogotovo u trudnoći kada su ligamenti opušteni.
 • Lopta za porod može pomoći bebi da se ispravno namjesti, i prije i tijekom poroda. Za više detalja pročitajte članak o primjeni terapijske lopte za porod.
 • Brojne vježbe koje se rade četveronoške također mogu pomoći, npr. ljuljanje bokova s jedne na drugu stranu, ili zaobljivanje leđa poput mačke nakon čega slijedi spuštanje kralježnice prema dolje.
 • Kada ležite u krevetu, ne morate brinuti kako bebu dovesti u dobar položaj jer dok ležite vodoravno, beba se ne spušta u zdjelicu. Tek kada ste uspravni, beba se može spustiti ili u prednji ili u stražnji položaj.

Ako je vaša beba već u stražnjem položaju

Kada se vaša beba već nalazi u stražnjem položaju, možete je pokušati spriječiti da se spusti niže. Ono što želite izbjeći je smještanje bebe u zdjelicu u tom položaju, a istovremeno trebate raditi na tome da joj pomognete da se okrene. Jean Sutton kaže da većini beba treba nekoliko dana da se okrenu dok majke uporno rade na njihovom položaju u zdjelici.

 • Izbjegavajte duboke čučnjeve. Koristite položaj pri kojem koljena približavate grudima.
 • Kada ste na dlanovima i koljenima, gurajte stražnjicu u zrak kako biste «izbacili» bebu iz zdjelice prema gore gdje ima više mjesta za okretanje.
 • Njišite bokovima dok ste na dlanovima i koljenima
 • Puzajte uokolo četveronoške. Pet minuta u četveronožnom položaju vjerojatno neće ništa pomoći – trebate raditi na tome sve dok se beba ne okrene. Pokušajte pola sata puzati na tepihu dok gledate televiziju ili slušate glazbu. To je odlična vježba, a pomaže i bebi da se bolje namjesti!
 • Ne podižite stopala u zrak! Ležanje na leđima s nogama u zraku pomaže bebi da se nađe u stražnjem položaju.
 • Plivajte trbuhom prema dolje, ali izbjegavajte udarce nogama tipične za prsno plivanje jer navodno pomažu bebi da se spusti u zdjelicu. Možete plivati prsno, ali ne koristite «žablje» pokrete nogama, već noge držite ravnima.
 • Uz pomoć nekoliko jastuka i jastučića, pokušajte spavati na trbuhu
 • Kada se vaša beba okrene u prednji položaj, možete joj pomoći da se spusti dublje u zdjelicu tako da hodate uspravno, masirate trbuh pokretima prema dolje, radite duboke čučnjeve i plivate – sada možete čim više koristiti «žablje» pokrete nogu prilikom prsnog plivanja.

Ako je vaša beba u stražnjem položaju, a trudovi su već počeli

Sljedeći pokreti mogu pomoći bebi da se provuče kroz vašu zdjelicu time što mijenjaju razinu vaših kukova. Također pomažu i kada je beba u prednjem položaju, ali postoji neki problem s vodećom česti, npr. ako je glavica nagnuta na jednu stranu.

U ranoj fazi poroda:

 • Penjite se stepenicama – ako treba, može i bočno
 • Ljuljajte se s jednog boka na drugi
 • «Hodajte» na mjestu
 • Penjite se i silazite s niske stolice ili stepenice
 • Ako rađate u vodi, izlazite iz bazena i opet ulazite u njega

U drugoj fazi poroda vam mogu pomoći i sljedeći položaji:

 • Budite u klečećem ili četveronožnom položaju. Pomaže i klečanje na jednom koljenu.
 • Budite u čučnju uz nečiju pomoć, ali uzmite u obzir da vas osoba treba držati prilično visoko: vaša stražnjica treba biti najmanje 45 cm iznad poda.
 • Stolice za rađanje trebaju biti visoke najmanje 45 cm.
 • Izbjegavajte ležanje na leđima, sjedenje i položaje u kojima ste u polusjedećem/poluležećem položaju. Svi ti položaji smanjuju bebi prostor za okretanje. Možete ležati na boku.

I na kraju…

Bebe se najčešće pokušavaju smjestiti tako da su licem okrenute prema posteljici i većina posteljica se pričvrsti za stražnju stranu maternice (posterior placenta).

Ako je posteljica vaše bebe na prednjoj strani maternice(anterior placenta), morate biti vrlo oprezni što se tiče bebinog položaja jer će beba prirodno pokušavati namjestiti se u stražnji položaj.

Ako je vaša beba u stražnjem položaju, vjerojatno ćete se trebati jako potruditi da biste je uvjerili da se okrene. Nema nikakve koristi od toga da povremeno provedete pet minuta u četveronožnom položaju i zatim kažete «Pokušala sam, ali nije uspjelo…”.

U posljednim tjednima trudnoće tehnika namještanja bebe u optimalni položaj za porod treba postati vaš način života, a ne samo povremena razbibriga. Povremeno usvajanje pravilnog držanja neće puno pomoći ako ste većinu vremena u krivim položajima. Pravilno držanje nije čudesni lijek, tabletica koju možete popiti da bi se vaša beba okrenula. Jedina osoba koja može dovesti vašu bebu u ispravan položaj ste vi sami i morat ćete uložiti napor da bi se to dogodilo!
Moguće je da vaša beba ostane licem prema gore i odbije se okrenuti; možda je to položaj u kojem on/a treba biti. Svejedno, ni vama ni bebi neće naškoditi ako joj pokušate pomoći da se okrene. Ako na kraju i budete rađali bebu koja je u stražnjem položaju (što nije uvijek strašno, ali je često teže nego što bi bilo da je beba u prednjem položaju), barem ćete znati da ste napravili sve što ste mogli da olakšate porod sebi i bebi.

www.roda.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave