Najvažniji obrok za školarce

Iznova se ponavlja činjenica da je doručak najvažniji obrok u danu. Doručak daje tijelu gorivo koje mu je potrebno za dan koji slijedi, nakon što je osam do deset sati tokom noći ostao bez hrane. Primarno gorivo za mozak je glukoza i ona ovisi o stalnom dovodu materija iz krvi. Kada se ujutro probudite, ustvari ste postili preko noći. Dakle, doručak povećava razinu glukoze u krvi. Ovo posebno vrijedi za djecu. Bez doručka, naša tijela prestaju s početnim zamahom koji im je potreban da bi u potpunosti iskoristili svoj potencijal tokom dana.

Zašto je doručak važan za djecu?

U školi gladno dijete često može izgubiti koncentraciju na nastavi, nema energije za vrijeme igre, a kad je gladno, moglo bi grickati nezdravu hranu poput čipsa ili keksa. Cjelovit i zdrav doručak svakog dana najbolji je način da se isto spriječi. Također pomaže u usađivanju dobrih i dugoročnih prehrambenih navika svoj djeci. Djeca koja jedu bogat doručak vjerovatnije će zadovoljiti potrebe za vitaminima i mineralima od one koja preskoče doručak. Oni također imaju tendenciju da konzumiraju više vitamina C, kalcijuma, folne kiseline i vlakana. Kad preskočite doručak, propuštate jutarnju dozu osnovnih hranjivih sastojaka. Djeca koja redovno doručkuju, stoga imaju više energije, pokazuju manje agresivno ponašanje i pokazuju bolji odnos prema školi. Cjelovit i zdrav doručak svakog dana najbolji je način da djeca budu aktivna i koncentrirana.

Decenijama se raspravljalo i raspravljalo o ulozi doručka u poboljšanim performansama u školi. Istraživanje je pokazalo da djeca koja se pojave na testovima nakon preskakanja doručka imaju tendenciju da prave više grešaka, ne reaguju tako brzo i imaju sporije pamćenje. Studije također sugeriraju da je funkcioniranje mozga osjetljivo na kratkoročne promjene u dostupnosti hranjivih sastojaka. Mali post može nametati veći stres maloj djeci, za razliku od odraslih. Doručak također igra važnu ulogu u kognitivnim funkcijama i otvara put uspostavljanju načina prehrane koji se sastoji od malih redovnih obroka. To je dugoročno ključno za efikasno održavanje nečije težine.

Uz tajming, važno je i ono što se jede. Odaberite hranu za doručak koja je bogata cjelovitim žitaricama, vlaknima i proteinima, a sadrži malo šećera. Djeci poslužite uravnotežen doručak koji uključuje malo ugljikohidrata, proteina i vlakana. Ugljikohidrati čine dobar i neposredan izvor energije za tijelo, dok se energija iz proteina obično aktivira nakon što se ugljikohidrati potroše. Vlakna pomažu u pružanju osjećaja sitosti i stoga obeshrabruju prejedanje.

Ideje za zdrav doručak za djecu:

Kašice sa zobi napravljene od mlijeka. Jednostavno ih je izraditi, oduzimaju malo vremena i lagane su.

Cjelozrnati hljeb sa sirom/maslacem je prikladna opcije bilo sa kuhanim jajima, bilo sa povrtnim omletom.

Žitarice servirane s mlijekom s niskim udjelom masti također su zdrava opcija za doručak sa voćem i orasima.

 Uz doručak je zdravije uz vodu piti i dobar energetski napitak. Pića poput mlijeka s niskim udjelom masti ili svježe cijeđenih voćnih sokova s ​​niskim udjelom šećera također pomažu da djetetov dan započne na pravi način. Voćni sokovi se mogu zamijeniti voćem. Jedan od razloga pretilosti kod djece pripisuje se i preskakanju obroka. Ako dijete propusti doručak, ima tendenciju da pojede više tokom sljedećeg obroka i sve to možda nije nužno zdravo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave