Najčešći razlozi zašto bebe u trbuhu udaraju mamu

Najčešći razlozi zašto bebe u trbuhu udaraju mamu

Početkom trudnoće svaki nježan udarac, poput sitnog balončića, trudnice iščekuju s nestrpljenjem. Potom slijedi onaj divan period gdje želite tu radost podijeliti s drugima, no faza u kojoj bebine udarce osjeti samo mama može potrajati dugo. Kada bebu prvi puta uspiju osjetiti tata i vaši najbliži otprilike tada nastupa faza maženja trbuščića i potpuno nepoznatih ljudi.

Kako se trudnoća bliži kraju udarci će postajati sve manje simpatični, a sve više bolni. Kako beba raste, tako su njezini udarci sve snažniji, a prostora za “bacakanje” u trbuhu sve manje.

Što su udarci bolniji, to si buduće majke češće postavljaju pitanje zašto beba udara. Danas vam donosimo najčešće razloge za to!

    1. Bebe osjete vašu nervozu

Nervoza, neispavanost, loše raspoloženje i stres itekako mogu otjecati na bebu i učestalost njezinog udaranja.

  1. Bebe iskazuju zadovoljstvo

Kada bebica ima idealan protok kisika i vi ste opušteni (najčešće kada trudnica leži na lijevom boku) često ćete osjetiti one iznenadne udarce koji su ništa drugo no djetetova igra.

  1. Reakcija na glasne zvukove iz okoline

Udarci bebe mogu biti i reakcija na nepoznate zvukove iz okoline. Podsjetimo, iako se sluh bebe razvija već od 19. sedmice trudnoće, tek nakon 6. mjeseca trudnoće možemo sa sigunošću reći da beba čuje sve zvukove iz okoline. Iznenadni i glasni, baš kao i vas, mogu preplašiti i bebu.

  1. Reakcija na svjetlo iz okoline

Kako bebe vide svjetlost kroz trbuh, iznenadna i snažna svjetlost može im zasmetati i to dovodi do udaraca u trbuhu.

  1. Reakcija na šećer

Bebe itekako reagiraju na unos šećera, pa kada zatomite svoju želju za slatkim, možete vrlo brzo očekivati i udarce svog najdražeg podstanara.

  1. Reakcija na pojačanu tjelesnu aktivnost

Ako ste aktivna trudnica, sigurno možete uočiti pojačanu tjelesnu aktivnost bebe tijekom ili nakon vježbanja.

  1. Protest

Da, već u trbuhu to znaju. Ako ste u položaju koja bebi ne odgovara, sigurno će se pobuniti!

  1. Adrenalin

Ako je majka nečim iznenađena ili šokirana, adrenalin će naći put to bebe i svakako će vam udarcima dati to do znanja.

  1. Genetika

Iako zvuči nevjerojatno, ako je vaša beba jako aktivna, istraživanja su pokazala da se nećete tako skoro odmoriti. Naime, bebe koje su bile aktivnije u trbuhu i tijekom djetinjstva će biti bitno aktivnija od svojih vršnjaka.

  1. Ljubav

Da, ostavili smo najslađi razlog za kraj. Beba prepoznaje mamin i tatin glas i upravo udaranjem nerijetko odgovara na vaše maženje u šaputanje u trbuh.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave