Najčešći razlozi plača kod beba

Vaša beba u potpunosti ovisi o vama. Pružite joj hranu, toplinu i udobnost koja joj je potrebna. Kad plače, to je njen način da vam saopći te potrebe i zatraži od vas pažnju i brigu.

Ponekad je teško utvrditi o kojoj potrebi beba želi da se vi brinete. Ali dok vaša beba raste, naučit će i druge načine komunikacije s vama. Na primjer, postat će bolja u kontaktu očima, ispuštajući zvukove i smiješeći se.

U međuvremenu, evo nekoliko razloga zbog kojih vaša beba može plakati i kako je možete pokušati umiriti.

Plačem jer sam gladna

Glad je jedan od najčešćih razloga zašto će vaša beba plakati, posebno ako je novorođenče. Što je vaša beba mlađa, to je vjerovatnije da je gladna.

Trbuh vaše bebe je mali i ne može zadržati puno hrane. Zbog toga, neće trebati dugo prije nego što joj zatreba još hrane. Ako dojite, ponudite joj dojku, čak i ako joj se posljednja hranjenje ne čini tako davnim. To se naziva reaktivno hranjenje. Dijete će vas obavijestiti kad mu je dosta, silazeći s vaše dojke u svoje vrijeme i prividno zadovoljno.

Ako hranite bebu adaptiranim mlijekom, vašoj bebi možda neće trebati više mlijeka najmanje dva sata nakon posljednjeg hranjenja. Svaka beba je ipak različita. Ako vaša beba stalno ne dovršava hranu, možda će radije piti adaptirano mlijeko malo i često. U ovom slučaju, možete joj pokušati ponuditi drugu hranu ranije. Vaša beba možda neće odmah prestati plakati, ali pustite je da se nastavi hraniti ako to želi.

Plačem jer imam kolike

Ako vaša beba puno plače, ali je inače zdrava, možda ima kolike. Vaša beba može postati porumenjela i frustrirana i odbiti vaše napore da je umirite. Može stisnuti šake, saviti koljena ili saviti leđa. Tačan uzrok ustrajnog plakanja nije jasan. To je toliko uobičajeno za bebe da mnogi stručnjaci misle da je to možda normalna razvojna faza.

Drugi stručnjaci misle da bi to moglo biti povezano sa problemima sa trbuhom. Na primjer, alergija ili netolerancija na nešto u vašem majčinom mlijeku ili na vrstu adaptiranog mlijeka. Ili to može biti povezano s vjetrom, zatvorom ili refluksom, kada vaša beba prima hranu. Ako mislite da vaša beba pretjerano plače, odvedite je svom doktoru opće prakse kako biste isključili bilo kakve druge uzroke. Vaš će doktor provjeriti da ništa ozbiljnije ne uzrokuje nevolje vaše bebe. Bez obzira na uzrok, život s bebom koja redovito neutješno plače može biti vrlo stresan. Važno je paziti i na sebe, kako biste imali strpljenja i energije da umirite svog mališana.  Zapamtite da će ova faza proći: kolike imaju tendenciju da dostignu vrhunac nakon dva mjeseca i obično prolaze oko tri do četiri mjeseca.

Plačem jer me treba držati

Vaša beba treba puno maženja, fizičkog kontakta i sigurnosti kako biste je utješili. Tako da njen plač može značiti da samo želi da je nosite. Njihanje i pjevanje dok je držite u blizini pomoći će joj da joj odvratite pažnju i utješite je. Možete pokušati nositi odjeću s nosačem kako biste bebu duže zadržali u svojoj blizini. Voli zvuk vašeg otkucaja srca, toplinu vašeg tijela i vaš miris.

Plačem jer sam umorna i trebam odmor

Vaša beba može teško zaspati, pogotovo ako je preumorna. Što je vaša beba mlađa, njeni znakovi spavanja su suptilniji, pa će vam trebati nekoliko sedmica da prepoznate znakove. Uznemirivanje i plakanje na najmanju stvar, zurenje u prazno, i dalje su samo neki od načina na koje vam vaša beba govori da joj treba san. Mnogo pažnje posjetitelja može previše stimulirati vašu bebu i otežati joj san, kao i previše ljuljanja i pjevanja. Pokušajte je odvesti u tihu sobu nakon hranjenja i prije spavanja kako biste joj pomogli da se smiri i isključi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave