Naida Ajanović: Mama je najljepša titula koju nosimo

Ujedno je i najteža zadaća u životu.

Piše: Intervju, Naida Ajanović, marketing manager

Naida Ajanović ima 31 godinu. Rođena je i živu u Sarajevu. Po zanimanju je marketing manager i radi u struci više od 9 godine. Veliki je ljubitelj putovanja i priče sa putovanje objavljuje na svom travel blogu.

Naida Ajanović je mlada Sarajka koja se već duže vrijeme bavi marketingom. Svoju ljubav prema putovanjima, učenju o novim  kulturama pretočila je u priče sa putovanja koje dijeli na instagram profilu @nai.bcr ali i na svome travel blogu. Pored toga Naida je majka jednog slatkom dječaka po imenu Mak. Razgovarali smo sa Naidom o trudnoći, porodu, putovanjima. U nastavku možete pročitati naš intervju sa Naidom.


Naida je majka sedmomjesečnog Maka? Možete li nam reći kako je protekla trudnoća?

Sami početak trudnoće bio je kao i kod većine trudnica, pretpostavljam. Mučnine, odlasci kod doktora i prvi potrebni nalazi. Drugi trimestar je prošao brzo i bez problema. Svi su mi rekli da tada trebam uživati i odmarati, jer je nekako najmirniji period. I zaista je tako i bilo, mučnine su prošle i uživala sam u trudnoći. Za razliku od drugog, u trećem trimestru dijagnosticirana mi je trudnička hipertenzija (visok krvni pritisak) zbog koje sam i ležala dva puta u bolnici prije poroda. U 40+6 sedmici došao je Mak. 

Bili ste učesnica edukacije za trudnice „Naše putovanje počinje“ koju organizira portal i časopis Roditelj. Možete li podijeliti Vaše iskustvo?

Tako je. Edukacija je bila zaista korisna i ja sam tada već prošla duži period trudnoće. Meni su samim tim bile značajnije informacije o porodu i finalnim pregledima, dok je svakako bilo i priče o prvim mjesecima trudnoće. 

Kakav je Mak?

Mak je jedan veseo dječak. Nekada mislim da se od prvih svojih dana, samo smije. Sada je već velika beba, istražuje sve oko sebe, ima svoju osobnost, a ja uživam u njegovom odrastanju i svemu što spoznaje i uči. Prava je maza, a opet zna biti i mali ters ako nešto nije kako bi on htio. 

Kako je protekla adaptacija vas na njega i njega na vas?

Prvi dani su bili zaista teški, obzirom da sam se ja porodila carskim rezom pa je moj oporavak bio duži, a Mak je imao svoje potrebe. Radili smo i na uspostavljanju dojenja u tom periodu. Imali smo dosta pomoći i od članova naših porodica i prijatelja, koji su nam olakšali te teške prve dane. Dojenje smo uspostavili, kao i Makovu rutinu. Nakon tih prvih par (do 3 mjeseca) mjeseci, bar nama, sve je postalo puno lakše. Sada i mi, kao roditelji, ponovo učinimo i upoznajemo svijet sa njima.

Naida, Vi mnogo putujete. Da li ste putovali u trudnoći tj. kako ste podnosili putovanja?

Jesam, putovala sam u prvom i drugom trimestru. Na samom početku trudnoće imala sam dva putovanja, jedna za drugim. Sada kada se sjetim mučnina, ne znam kako sam i imala volje za putovanjima. Sjećam se putovanja u Tunis i odlaska u Saharu. Nisam ni slutila da će mi biti toliko naporno i iscrpljujuće. Program putovanja i ishranu sam prilagodila trudnoći, pa sam si malo olakšala. Pretežno svugdje trudnice imaju prednost tako da je i to bila još jedna olakšica, npr. bez dugih čekanja u redovima na aerodromu ili prilikom posjeta znamenitosti. Tu prednost sam zaista maksimalno koristila u Dubaiju. Bilo je toplo a redovi na Expu su bili ogromni. Srećom trudnice i porodice sa malom djecom imale su prednost. 

Koja je Vaša omiljena destinacija?

Koliko god putovala na nove destinacije, postoje dvije kojima ću se stalno vraćati i koje mi neće i ne mogu dosaditi. To su Istanbul i Dubai. Istanbul je moj najdraži grad, mjesto gdje punim dušu i istinski uživam. Dubai je grad koji je mom suprugu bio dom par godina, grad koji smo zajedno posjetili par puta, kojem se rado vraćamo i koji ćemo uskoro posjetiti i sa Makom. 

Ubrzo nam se bliže novogodišnji praznici da li imate preporuku za roditelje gdje je lijepo dočekati Novu godinu?

Zimski period je magičan na gotovo svim destinacijama širom svijeta. Tako na primjer Beč i Budimpešta su super opcije. Nedavno sam se vratila sa grupnog putovanja sa mamom i djecom, pa ovdje mogu dodati i Istanbul. Pored dočeka Nove godine ove destinacije imaju i dosta zanimljivosti za najmlađe.

Za kraj imate li neki savjet ili poruku za mame.

Drage mame, titula koju nosimo je najljepša moguća. Ujedno je i najteža zadaća u životu. Sve dobija novu, pravu, smisao. Biti će dana kada je teško, kada se gubimo, ali mi smo snažne. Sve te faze će proći, treba uživati u svakom danu sa svojoj bebom jer biti njegova/njena mama je najljepši osjećaj na svijetu. Mi smo njihov svijet, a oni su naš. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave