Nadira Ahatović: Moja djeca su moja najveća inspiracija

Njih troje u konačnici čine moju najveću inpiraciju, oni su moj razlog, smisao i najbolji prijatelji.

Intervju: Nadira Ahatović, grafički dizajner

Nadira Ahatović je grafička dizajnerica i direktorica marketinga jednog poznatog sarajevskog resotrana, ali je prije svega majka troje djece koja su ustvarni najveća inpritacije Zavrzlama Art Studija. Studio je nastao kao mala ideja, a postao je prepoznatljivi bh. 

Nadira Ahatović je grafička dizajnerica koja je ujedno i majka koja su njena velika inspiracija.  Pokrenula je Zavrzlama studio koji dizajnira personalizovane postere, rokovnike, rođendanske table, motivacijske postere, bojanke, pozivnice, čestitke. Sa Nadirom smo razgovarali o odgoju djece njenom poslu i balansiranjem privatnih i poslovnih obaveza.

Kako je došlo do ideje za Zavrzlamu i kada je sve počelo?

Iskreno sada sam baš ostala iznenađena – pa mi u januaru slavimo šest godina. Nekako sam prestala brojati negdje oko treće, baš je vrijeme proletjelo. Sama Zavrzlama je nastala kao nedostatak unikatnih i posebnih printeva koji služe kao dekoracija, ali i kao uspomena za djecu.  Zavrzlama je kretivni studio, koji dizajnira personalizovane postere, rokovnike. Rođendanske table, motivasijske postere, bojanke, pozivnice, čestitke. Nudimo dizajnerska rješenja iz svih branši grafičkog dizajna, na jedan poseban, unikatan način. U vrijeme kad smo počinjali nije bilo sličnih proizvoda – postera za djecu i modernih postera i ilustracija za zid. Tako da uvijek sa ponosom naglašavam da smo mi prvi u BiH koji smo pokrenuli ovaj trend I otvorili vrata za neke nove biznise koji su svoju priču gradili na našoj.

Gdje nalazite inspiraciju za Vaše radove?

Zavrzlama je i nastala iz velike inspiracije, a to je moj sin. Za kojeg sam i uradila prvi poster, nakon kojeg je krenula cijela priča. Od tada su u moj život došli mlađa kćerka Uma, o najmlađi član Muhamed. Njih troje u konačnici čine moju najveću inpiraciju, oni su moj razlog, smisao i najbolji prijatelji. Misija našeg studija je da kroz moderne, ali tradicionlne i trendovske kolekcije udahnemo novi život svakom domu ili radnom prostoru, zato je naš prepoznatljivi moto: Jer mi dizajniramo ljubav. Vjerujemo da svaki prostor u kojem boravimo treba pričati priču. Za nas su zidovi kao gola tijela, koja treba lijepo obući.

Koliko su klijenti zahtjevni i da li uspijevate udovoljiti njihovim zahtjevima?

Pa, kao i u svakom poslu dolazim u kontakt sa raznim profilima ljudi. I zaista tu bude jako zanimljiv, čudnih, smiješnih ali krajnje kreativnih zahtjeva koje mi objeručke prihvatamo. Jer na kraju je najbitnije upravo zadovoljstvo klijenata. Često mi kažu da ih oraspoloži svaki put kad pogledaju poster koji im je na zidu, za njih on ima i neku sentimentalnu vrijednost. Sa našim posterima nema pogrešnog odabira i moranja.

Majka ste troje djece. Možete li nam ih malo predstaviti?

Da, to je ono na šta sam ustvari najponosnija. Na ta mala bića koja još uvijek u potpunosti zavise od mene, a opet su toliko svoji I svako od njih na svoj način poseban. Najstariji sin je ove godine postao prvačić, tako da nam je ovo novo poglavlje života nekako još uvijek u fokusu. Ali je dječak koji zrači dobrotom i to mi je najvažnije. Da bez obzira na sve postanu i ostanu dobri ljudi. Uma je treću godinu polaznica baletne škole i jako voli treninge. Čak kada ja baš i nisam raspoložena za odlazak ne mogu da joj kažem ne. I šlag na kraju je Muhamed koji ima tri godine, kojeg smo definitivno svi razmazili. Ali mi nije žao, jer djeca su tu baš zato da ih ljubite, grlite, volite izvan granica za koje niste ni znali da su tu.

Koliko je teško uskladiti sve obaveze koje imate?

Pa znate kako, imamo bolje i lošije dane. Ali opet sve na kraju ispadne bolje od očekivanog. Ono što se pokazalo kao jako dobra rutina je pravljenje sedmičnog rasporeda, kojeg se pridržavamo i onda nema nekih situacija koje nas mogu izbaciti iz kolosjeka.

Možete li nam opisati svoj jedan radni dan?

Budim se svako jutro u 6 sati. Jako mi je bitno da imam svojih 15 minuta “dolaženja sebi” prije nego ekipa ustane iz kreveta. Nakon doručka, jer bez obzira što jedu u školi i vrtiću, najviše volim da prvi obrok bude onaj koji zajedno pojedemo. Nakon toga ide odlazak u vrtić i školu. A, ja idem u restoran gdje se bavim svojim primarnim poslom. U isto vrijeme odgovaram na poruke klijenata u Zavrzlami, nakon čeka idem studio da sve zahtjeve za taj dan realizujem. Nakon toga je okupljanje kući, ručak i vannastavne aktivnosti. Ali i Uma u isto vrijeme imaju trenig fudbala i baleta i tu dođe do malo streasa, koji ja u večernjim satim neutralizujem odlaskom u teretanu, gdje se potpuno posvetim sebi. Zavisi od dana tu bude prostora za izazak sa sestrom, prijateljicama, posjetu nekoj predstavi ili kinu. Na prvu možda izgleda previse svega, ali uz dobru organizaciju i koordinaciju sve je moguće.

Šta Vam je bitno u odgoju?

Svaki roditelj sigurno će različito definirati cilj odgoja, ali najvjerojatnije većina želi odgajati sretno dijete koje će kasnije biti sposobno za samostalan život. Najviše pažnje posvećujem vremenu koje provodim sa njima. Trudim se da ono bude zaista kvalitetno. Tako da za svakoga od njih imam poseban dan u sedmici koji zovemo “naš dan”, i kada sam u tom e 100% posvećena samo jednom djetetu. Pažljivo slušam njihove, želje, potrebe. Puštam ih da mi se povjere i steknu povjerenje, jer samo tako možemo imati odnos  iz kojeg će izrasti ljudi koji imaju samopouzdanje, empatiju I kritičko razmišljane. Neko sam ko se vodim onom rečenicom da djeca neće pamtiti igračke koje ste kupili, već uspomene koje ste stvorili. Zato se radujem svim iazzovima koje zajedno prolazimo, jer poslije svakog jednog pređenog naša veza je još jača.

Za kraj nam recite šta sve klijentu mogu dobiti u Zavrzlami?

Asortiman Zavrzlame je zaista bogat, ono što se sada najviše traži su personalizovani posteri, ali nista manje nisu zastupljeni ni ilustracijski posteri, mapa zvjezdanog neba, personalizovani rokovnici, rođendanske table, mape grebalice, posteri na plexiju….

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave