Nada Joksimović: Najvažnije je da mi budemo spremni za dijete

Da smo svjesni da je to velika odgovornost, ali i najljepša. Da im se trebamo posvetiti, pružati im mnogo ljubavi i pažnje.

Danas vam predstavljamo Nadu Joksimović, majku dječaka i djevojčice. Sa Nadom smo razgovarali o porodu, a u nastavku teksta pronađite više. 

Predstavite nam se.

Moje ime je Nada Joksimović, imam 26 godina i živim u Modrići. U braku sam 3 ipo godine, imamo dvoje djece kćerku Laru i sina Pavla. Ja sam neko ko od malena voli da se slika i pozira, jednostavno volim lijepe slike, tako sam krenula na Instagram profilu dijeliti naše porodične slike, našu svakodnevicu, te sam izgradila zajednicu od preko 30.000 žena i mama. Sve je krenulo iz ljubavi prema fotografijama i spontano mi je postao posao jedan od izvora prihoda.

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Moje obe trudnoće su bile visokorizične, te sam obe morala strogo da mirujem. Ali zato porod je prolazio brzo.  Imala sam jako dobru babicu na oba poroda, bila je uz mene masirala mi leđa, šetala sa mnom, pomagala mi sve što je mogla, i hvala joj na tome. Čitav proces porođaja je trajao kratko. Ali su njih oboje bili omotani pupčanom vrpcom, i sa modrilom .. sve je prošlo hvala Bogu dobro.

S obzirom na to da imate dječaka i djevojčicu, recite nam kako se slažu?

To je jedna posebna ljubav. Nisam do sada vidjela da se neko toliko voli. Lara je pažljiva, nježna i osjećajna. Uživa da ga hrani čuva i pazi. Dok su na spavanju požele jedno drugi, a tek ako se ne vide nekoliko sati.. to je sreća kada se ugledaju. Naravno bude i momenata kada se Lara igra i Pavle želi sa njom, a ne zna, pa njoj zasmeta, ili ona njega gnjavi, a on ne bude raspoložen. Ali sve je to sastavni dio odrastanja i to rade iz ljubavi jer žele da budu jedno sa drugim. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Najvažnije mi je da mi budemo spremni za dijete. Da smo svjesni da je to velika odgovornost, ali i najljepša. Da im se trebamo posvetiti, pružati im mnogo ljubavi i pažnje. Naučiti ih kako da se nose sa emocijama, da adekvatno odgovorim na njihove potrebe, jer je to ključno za njihov zdrav razvoj. 

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Smatram da sam se jako dobro snašla u ulozi majke. Naravno život sa dvoje male djece, jer je razlika između njih mala (19 mjeseci) zna da bude turbulentan. I ima dana kada bude teško, ali kako su veći imamo svoju dnevnu rutinu te je dosta lakše. Dosta vremena provodimo vani. Lara i Pavle su baš aktivna djeca i obožavaju da su u prirodi.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Moj savjet svim trudnicama je da uživaju maksimalno u trudnoći, da se naspavaju. Da se ne opterećuju i da ne budu u grču i strahu od poroda. Kada odete na porod sa pozitivnim mislima i stavom da će sve proći brzo i dobro tako i bude. Svim mamama želim da poručim da je sasvim u redu potražiti pomoć bake, sestre. Sasvim je u redu da ne stižemo sve, i pomoć je nekada dobro došla. Da imaju neke svoje male ritualne koji im pune baterije, jer sretna i ispunjena mama – sretna beba.  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave