Načini na koje možete poboljšati imunološki sistem djeteta 

Prehlade i gripe su normalan dio života, ali možete poduzeti neke korake da održite zdravlje vašeg djeteta.

Kako zaštititi dijete od beskrajnih grinja i klica, virusa i bakterija? U neku ruku, razbolijevanje je ‘u opisu’ posla djeteta, i ponekad je korisno radi izgradnje imunološkog sistema. Svi na ovaj svijet dolazimo s neiskusnim imunološkim sistemom. Vremenom i postepeno, dječji imunološki sistem se poboljšava tako što se bori s raznim napadima virusa, bakterija i virusa – zbog čega mnogi pedijatri vjeruju da je bolovanje 6-8 prehlada, gripa ili infekcija uha godišnje sasvim normalno. 

S tim na umu, neke zdrave navike mogu služiti kao imunološki ‘booster’ za djecu, pomažući njihovom imunološkom sistemu da se efikasnije bori protiv patogena i tako im pomogne da brže ozdrave. Neke od tih strategija podrazumijevaju kvalitetan san, više povrća u ishrani i regularno pranje ruka. 

Služite više voća i povrća

Kad se pojave klice, okrenite se raznobojnom voću i povrću poput mrkve, graška, naranči i jagoda. Hrana svijetle boje sadrži karotenoide, fitonutrijente koji poboljšavaju imunološki sistem. Fitonutrijenti mogu poboljšati proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u tijelu, ali i interferona – antitijela koji oblaže površinu zrnaca, blokirajući viruse. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata fitonutrijentima može zaštititi i od hroničnih bolesti poput karcinoma i srčanih bolesti kasnije u životu. Gledajte da dijete pojede bar 5 serviranja voća i povrća dnevno. 

Poboljšajte kvalitet sna

Nedostatak sna može odrasle učiniti podložnijima bolestima smanjujući prirodne ćelije koje napadaju i uništavaju mikrobe i kancerogene ćelije. Isto vrijedi i za djecu. Mlađa djeca posebno su na riziku od nedostatka sna jer im je zbog stalnih aktivnosti teško zaspati. Provjerite s vrtićem koliko često djeca idu spavati, da li postoje problemi, a i sami pokušajte uspavati dijete ranije. Koliko im je sna potrebno? Dojenčadi može trebati do 16 sati spavanja svaki dan, mlađoj djeci 11 do 14 sati, a djeci predškolske uzrasti 10 do 13 sati. 

Dojenje 

Mlijeko iz dojke sadrži jaka antitijela i bijela krvna zrnca. Dojenje je dobro za sprječavanje infekcija uha, alergija, dijareje, upale pluća, meningitisa, infekcija urinarnog trakta i sindroma iznenadne smrti dojenčeta. Neka istraživanja ukazuju na to da može poboljšati razvoj mozga kod bebe i zaštititi ga od dijabetesa, Kronove bolesti, kolitisa i drugog. Kolostrum, žuto prvo mlijeko iz dojke koje se daje u prvih nekoliko dana nakon poroda posebno je bogato antitijelima koji se bore protiv bolesti. 

Porodično vježbanje 

Istraživanja pokazuju da vježbanje povećava broj ćelija koje se bore protiv bolest, a regularne aktivnosti mogu biti od koristi za djecu na isti način. Da biste djecu naučili ovakvim aktivnostima, budite im uzor. Vježbajte s njima, umjesto da ih tjerate da izađu vani i igraju se. Zabavne porodične aktivnosti mogu biti vožnja bicikla, šetnja, igranje sporta i slično. 

Spriječite razmnožavanje klica

Ovo nije direktno poboljšanje imuniteta, ali je odličan način da skinete stres s dječjeg imunog sistema. Ovo je posebno važan korak ako dijete ima drugih zdravstvenih problema ili posebne potrebe. Jedan od najefikasnijih načina je da naučite dijete da ruke često pere sapunom. Posebnu pažnju obratite na higijenu prije i nakon jela i nakon igranja vani, diranja ljubimaca, puhanja nosa, korištenja kupatila i dolaska kući iz vrtića ili škole. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave