Na šta paziti kada kupujete  prvi par cipela za bebu

Na šta paziti kada kupujete prvi par cipela za bebu

 

Savjeti koji su vam potrebni kako biste pronašli najbolji prvi par cipela za svoju bebu.

 

Da li je beba spremna za prve cipele? Da biste osigurali da njeni prvi koraci ne budu pogrešni, evo što trebate znati da odaberete par koji će biti najbolji za sve vrste hodanja (trčanje, preskakanje, penjanje i skakanje) u njenoj budućnosti.

Šta tražiti u prvom paru cipela za bebe

Prema američkoj Akademiji za pedijatriju (AAP), najbolje je pustiti da bebina stopala u razvoju uglavnom ostanu bosa. To im daje dovoljno prostora da rastu i kada krene hodati jačaju gležnjeve i stopala. Vaša beba zaista treba samo svoj prvi par cipela kad krene hodati, kako bi se zaštitila od ozljeda i infekcija (iako je odgovarajuća simpatična cipela za posebne prigode, naravno, u redu). U redu je pustiti bebu da vježba hodanje kući bez cipela. Moglo bi im biti još lakše da shvate kako uravnotežiti prve korake kada su bosi. Ponekad je opasno  za vaše dijete da ide bosonogo. Nikada ne dopustite bebi da hoda bosa po parkovima, po pločniku ili po kamenitom terenu gdje bi im se noge mogle ogrebati ili posjeći.

Evo šta treba potražiti u prvim cipelama vaše bebe:

Kupujte cipele uveče. Baš kao i stopala odraslih, dječja stopala mogu nateći. Budući da su stopala vaše bebe krajem dana često veća nego ujutro ili poslijepodne, možda biste željeli pričekati kasnije tokom dana za kupovinu. Cipele koje dobro pristaju ujutro mogu biti suviše tijesne uveče.

Kupujte kada je beba dobro raspoložena. Posljednje što biste željeli je da vaš simpatični mali kupac cipela bude umoran i lukav. Beba će morati hodati uokolo dok isprobava novu obuću, pa pokušajte planirati oko spavanja i obroka. Gladna, mrzovoljna beba neće biti zainteresirana za isprobavanje cipela (a ne želite pokušati obući cipele na noge koje udaraju).

Za brzo uklanjanje odaberite cipele s čičak trakama. Čičak može učiniti da se cipele s djeteta pritegnu i popuste, a vi nećete morati brinuti o tome da stalno vežete labave pertle. Imajte na umu da je čičak  prilično lako shvatiti. Jednom kada vaše dijete shvati kako radi čičak, možda ćete biti u nevolji! Bebe vole skinuti cipele kad vjerojatno ne bi trebale!

Ukoliko odaberete cipele s vezicama kako biste bili sigurni da će vam ostati, svakako se potrudite izabrati obuću čije vezice su dovoljno dugačke da se može napraviti dvostuki čvor prilikom vezanja. U protivnom ćete trošiti puno vremena na vezanje i prepravljanje.  Cipele na vezice bebama je teže skinuti, tako da možete uštedjeti neko vrijeme koje ste možda potrošili tražeći izgubljene cipele.

Odaberite cipele s fleksibilnim, mekim đonom. Dječje cipele trebaju biti meke. Također bi trebale imati vrlo fleksibilne đonove kako bi vaša beba pravilno koristila  stopala da bi postigla ravnotežu. Budući da bebe uče dodirujući i osjećajući stvari, vaše će dijete trebati moći osjetiti tlo kroz cipele.

Odaberite cipele s neklizajućim donjim dijelom. Već je dovoljno teško naučiti hodati i bez klizanja! Provjerite jesu li cipele koje ste odabrali za bebu ne klizaju, a đonovi s gumenim zahvatima dobra su ideja, pogotovo ako će vaše dijete hodati po skliskim podovima.

Odaberite lagani, prozračni materijal. Dječja stopala se znoje više nego što biste mislili! Bili biste neugodno iznenađeni kako zanosna ta slatka dječja stopala mogu mirisati nakon što se cijeli dan zaglave u znojnim cipelama! Pazite da je odabrani materijal prozračan kako vašem djetetu ne bi bilo vruće i neudobno. Potražite cipele od meke kože, platna ili drugog prirodnog materijala koji je prozračan.  Najbolja je meka koža ili tkanina. Izbjegavajte cipele od čvrste kože. Previše krute cipele mogu ometati razvoj stopala vaše bebe. Ako odaberete visoke cipele ili čizme, provjerite jesu li još uvijek fleksibilne oko gležnja. Ne želite da cipele ograničavaju kretanje. Izbjegavajte sintetičke materijale.

Ako stopalo ima premalo mjesta u cipeli, ne može se pravilno otisnuti od pete prema prstima. Cipela ne smije stezati prednji dio stopala po širini ili dužini jer su na tom mjestu dječja stopala obično šira, pa stoga može žuljati. Prednji dio cipele neka bude dovoljno širok da dijete može prstima grabiti podlogu, ali ne prevelik da stopalo u njemu pleše ili da se cipela izuva. Važno je i da cipela bude odgovarajuće visine, dakle, da ne bude preko gležnja, osim kada to zahtijevaju vremenski uvjeti.

Stopala bebe brzo rastu i preporučuje se mjeriti stopala vašeg djeteta svakih 6 do 8 sedmica. U prosjeku svake godine stopala vaše bebe mogu narasti za najmanje dvije veličine sve dok ne navrše četvrtu godinu. Nakon toga, trebao bi usporiti na jednu veličinu godišnje. Ali rast nije uvijek ravnomjeran. Stopala nekih beba mogu rasti brže od drugih i mogu prolaziti kroz razdoblja intenzivnih skokova rasta. Uvijek trebate pripaziti na to kako se njihove cipele uklapaju i pazite na znakove problema.

Neki problemi na koje treba paziti …

Upamtite da se kosti u djetetovim stopalima još razvijaju u ovoj fazi. Stručnjaci preporučuju zamjenu cipela koje imaju 5 mm ili manje između palca i prednjeg dijela cipele. Oni također preporučuju čuvanje sljedećih 4 znaka upozorenja o problemima s djetetovim stopalima: Crvenilo na koži – potražite crvenilo ili osip između nožnih prstiju, oko lukova i gležnja ili bilo kakvih kvržica na stopalima. Problemi s noktima – pripazite na upalu ili promjenu boje noktiju. Deformirani nožni prsti – osigurajte da nožni prsti budu uvijek u ravnoj liniji sa stopalom, a ne savijeni. Normalno je da peti nožni prst zaglavi ispod četvrtog, ili četvrti nožni prst ispod trećeg, ali budite sigurni da su veliki nožni prsti ravni. Držanje – pazite da stopala vašeg djeteta ne izgledaju pretjerano okrenuta prema van.