Na koji način olakšati porod?

Porod je jedan od najbolnijih trenutaka za ženu, a mnoge ga se i iz istog razloga plaše. Evo nekoliko načina da olakšate porod.

Nađite sebi opuštajuće okruženje.

Odaberite mjesto koje je vama ugodno, mjesto gdje možete hodati, kupati se ali i stvari koji će vam olakšati kretanje ili pružiti olakšanje od bola poput ljuljanja u stolici, korištenja lopte, niske stolice i mekanog kreveta.

Bez obzira da li rađate u bolnici ili negdje drugo, važno je da probate više položaja te da imate pristup medicinskoj njezi u svim fazama poroda.

Pažljivo odaberite svoj tim

Istraživanja pokazuju da dobra potpora u toku poroda može pomoći kod emocionalnog i psihološkog stanja, što može smanjiti potrebu za lijekovima ili carskim rezom, kao i smanjiti rizik od dugog poroda. Pored toga, roditelji koji dobiju potporu u toku poroda rjeđe pate od postporođajne depresije. Važnu ulogu mogu igrati babica, doktori, medicinske sestre, partneri, porodica. 

Naučite o porodu

O porodu možete mnogo naučiti iz knjiga, časopisa, web portala, videa, časova i razgovoru s doktorom, porodicom i prijateljima. Upoznajte se s procesima i koracima. Tako možete unaprijed planirati i najbolje sebi ugoditi. Više znanja – manje iznenađenja. 

Iskažite svoj strah

Bojite li se boli, igala ili gubitka kontrole? Popričajte s bliskim prijateljem, edukatorom za porod ili doktorom. Samo izgovaranje da se bojite olakšat će vam brige i pomoći da naučite o praktičnim rješenjima za vaše brige. 

Vježbajte ritmično disanje

Tehnike za disanje mogu vam pomoći da kontrolišete trudove. Dišite punim plućima i polako kad osjetite trudove. Otpustite tenzije svakim izdahom. Pokušajte i praviti zvukove. Alternativno – možete pokušati s brzim disanjem, oko 2-3 sekunde (20 – 30 po minuti). Ako izgubite ritam, partner će vam pomoći samim kontaktom očima, ritmičnim pokretima ruka ili glave. 

Topla kupka ili tuš

Potapanje u toploj vodi u fazi poroda ima neke prednosti, prema stručnjacima, uključujući manju potrebu za epiduralnom. Topla voda vas može opustiti, pogotovo ako sjedite na stolici dok vam se voda slijeva direktno na glavu, abdomen i leđa. 

Krećite se

Što se više krećete to će vam biti lakše. U jednom od američkih istraživanja 2012. godine istaknuto je kako je sloboda kretanja u fazi poroda veoma bitna jer kad krenu trudovi, materični mišić reaguje na oksitocin koji se proizvodi u mozgu. Kretanjem možete smanjiti bol u tijelu. Krećite se što je više moguće. Hodajte, naslonite se, ljuljajte ili čučnite. Neki će položaji vama biti ugodniji, eksperimentišite. Da bi ste olakšali porod možete koristiti Dianatal® porođajni gel. Dianatal se primjenjuje u aktivnoj fazi poroda nakon svakog vaginalnog pregleda. Optimalno je započeti primjenjivanje kod 3-4 cm otvorenosti grlića maternice.

Dianatal® treba koristiti tijekom čitavog porođaja. Nanosi se 3-5 ml Dianatal®-a pomoću specijalno dizajniranog aplikatora na tubi ili ručno.

Primjena Dianatal® porođajnog gela uzastopno se vrši u intervalima od jednog do četiri sata kako bi se osigurao optimalni lubrikativni film na porođajnom kanalu i porođaj učinio sigurnijim i lakšim za majku i bebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave