Alergija na proteine kravljeg mlijeka može biti brza i da se pojavi već u prvim satima kontakta odojčeta i mlijeka.
mr.sc. Olivera Babić, spec.za ishranu i dijetetiku
Često u praksi čujemo rečenicu roditelja da njihovo dijete ne podnosi kravlje mlijeko. U suštini, radi se o preosjetljivosti na kravlje mlijeko, a reakcije preosjetljivosti mogu biti alergija na hranu i intolerancija na hranu. Alergija i intolerancija nisu isto , radi se potpuno različitim reakcijama organizma , odnosno antitijela.
Šta su alergije ?
Alergije su česte bolesti današnjice od kojih obolijeva gotovo 30% svjetske populacije, a zabrinjavajuća je i sve učestalija pojava ovog oboljenja kod djece u svim životnim dobima. Alergiju nikako ne smijemo miješati sa padom imunog sistema! Naime, alergija je burna, naglašena reakcija imunološkog sistema koja nastaje kao odgovor na dodir sa alergenom na koji se tijelo alergične osobe senzibiliziralo, što znači da je prepoznalo neku materiju kao stranu i protiv nje potaklo posebno osjetljive limfocite. Kada se organizam ponovo susretne sa tom materijom, imaćemo vjerojatno alergijski proces.
Tokom procesa senzibilizacije, u organizmu nastaju specifična IgE antitijela , koja pri ponovljenom susretu sa alergenom omogućavaju oslobađanje histamina iz ćelija koji će izazvati tipične znake alergije, kao što su osip po koži cijelog tijela ili ograničeno, otok respiratornih puteva, povraćanje, nadutost, prolivaste stolice itd.
Alergeni mogu biti nutritivni i inhalataroni. Nutritivni tj. oni iz hrane, su češći okidač za alergijsku reakciju u ranoj životnoj dobi i inhalatorni ili udisajni uglavnom iz zraka.
Šta je intolerancija na hranu ?
Intolerancija je nepodnošljivost organizma za neke namirnice. Odnosno, to je nealergijska , zakašnjela patološka reakcija na hranu , koja se događa kada tijelo prepozna neku namirnicu kao „štetnu“ iako je možda riječ o zdravoj namirnici poput jagode, mlijeka, badema isl. Kod djece konkretno , radi se o nemogućnosti crijeva da vare npr. mliječni šećer – laktozu . Najčešće reakcije intolerancije u dječijem uzrastu su celijačna bolest ( nepodnošenje glutena ) i intolerancija na laktozu iz mlijeka .
Znači, veoma je važno razlikovati reakciju intolerancije od alergijske reakcije. Prava alergija na hranu je rezultat reakcije imunološkog sistema koji ima uticaj na brojne organe u tijelu i uzrokuje čitav spektar različitih simptoma , a intolerancija je uglavnom ograničena na digestivni trakt.
Šta je alergija na proteine kravljeg mlijeka ?
Zahvaljujući savremenim dijagnostičkim metodama, danas se alergijske reakcije lakše otkrivaju. Visoko rangirana na listi problematičnih alergijskih oboljenja je svakako alergija na proteine kravljeg mlijeka. Javlja se kod 2 – 3 % djece , uglavnom u dojenačkoj dobi i kod male djece. Ova reakcija nastaje kao posljedica alergijske, odnosno neadekvatne imunološke reakcije na različite proteine iz mlijeka , kao što su kazein i proteini surutke.
Kravlje mlijeko i majčino imaju potpuno drugačiji proteinski sastav i predstavljaju potencijalnu opasnost za bebu. Te bjelančevine su krupne, nezgrapne i kad prođu kroz crijeva , imunološki sistem bebe ih prepoznaje kao „strane“ , što podstiče kompleksnu reakciju stvaranja antitijela i razvoj alergije.
Alergija na proteine kravljeg mlijeka može biti brza i da se pojavi već u prvim satima kontakta odojčeta i mlijeka. Ponekad reakcija može biti zakašnjela, podmukla i da se javi nakon nekoliko dana ili nedjelja od konzumiranja mlijeka. Rjeđe se javlja kod starije djece, a često je udružena i sa alergijom na pšenično brašno, jaja, piletinu i druge namirnice.
Koji su simptomi alergije na kravlje mlijeko ?
Brza reakcija, koja se javi odmah po unošenju kravljeg mlijeka uglavnom se manifestuje osipom po koži koji najčešće počinje oko usta i ponekad otokom usana. Često se javljaju prolivaste stolice kod bebe, koje mogu biti krvave i sluzave , praćene povraćanjem i naglom pojavom grčeva. U rjeđim slučajevima može se razviti anemija, sporije napredovanje bebe, otežano disanje i druge tegobe.
Spora ili odložena rakcija se teže dijagnosticira, jer je karkaterizirana nespecifičnim simptomima. Roditelji primjećuju nervozu bebe, slabiji apetit , pa čak i odbijanje hrane , stolica je uglavnom neuredna . Potom se javi faza kada izgleda da je sa bebom sve u redu, pa onda opet nastupi problematičan period u ishrani gdje se kod mnogih beba javi usporen napredak u tjelesnoj masi. Nakon toga javljaju se dermatološki problemi u vidu ekcema ili atopijskog dermatitisa koji se kod djece koja su već imala kožne promjene , samo intenzivira i to je najčešći prvi korak u dijagnosticiranju alergije na proteine kravljeg mlijeka.
Šta poduzeti u slučaju alergije na kravlje mlijeko?
Roditelji bi trebalo se jave pedijatru odmah nakon pojave osipa po koži, što predstavlja važan dijagnostički „okidač“ da ljekar posumnja na alergiju na i predloži alergo test ili određivanje antitijela iz klase IgE . Pozitivan nalaz je znak alergijske reakcije, što vodi bržoj dijagnostici i adekvatnoj terapiji.
Veoma je važno da roditelji prate reakciju dijeteta na kravlje mlijeko i ukoliko se pojavi bilo kakav sumnjiv simptom da se prekine sa sa davanjem mlijeka. Ako se nakon prestanka konzumacije simtpomi povuku, to je siguran znak da se radilo o alergiji.
Značajno je napomenuti da je alergija na kravlje mlijeko uglavnom prolaznog karaktera. Kod 50% djece simptomi iščezavaju nakon 12 mjeseci života, kod 70% nakon druge godine, ako 85% djece nakon treće godine života. Kod takve djece mlijeko i mliječni proizvodi se uvode postepeno i to isključivo pod redovnim nadzorom pedijatra.
Kako hraniti dijete sa alergijom na kravlje mlijeko ?
Liječenje alergije na kravlje mlijeko je veoma jednostavno. Dovoljno je da se iz ishrane izbace mlijeko i mliječni proizvodi. Ukoliko dijete u drugoj godini još sisa, majka nastavlja da ga doji i ne uvodi u ishranu mliječne proizvode. Potrebno je svakako da pedijatar – gastroenterolog uradi test opterećenja na kravlje mlijeko i na osnovu njega predloži adekvatan dijetetski režim.
Uporna alergija koja može da traje i do treće godine, zahtijeva da se u ishranu uvedu hipoalergijske mliječne formule u kojima su veliki proteini mlijeka , posebnim tehnološkim metodama isjeckani i imaju manju alergijsku jačinu. Ako ni ove formule nisu zadovoljavajuće, predlaže se još savršenija koja predstavlja totalne hidrolizate proteina surutke.
Da li je potrebna suplemetacija u slučaju alergije ?
Obzirom da je mlijeko odličan izvor vitamina D, vitamina B2 – riboflavina, kalcija i proteina , kod djece koja imaju alergiju reakciju na ovu namirnicu, može se razviti anemija, sporiji rast , poremećaj bakterijske flore digestivnog trakta itd. U tom slučaju mora se adekvato tretirati malokrvnost, predložiti kaloričniji plan ishrane sa većom količinom bjelančevina i kalcija i svakako ordiniriati probiotska terapija. Od posebne koristi su sinbiotici , jer osim probiotski bakterija sadrže i materije koje potpomažu njihovo razmnožavanje i dejstvo u crijevima, što ima prije svega imunološko dejstvo.
Djeci koja imaju alergiju na kravlje mlijeko, neophodno je uvesti u ishranu namirnice bogate kalcijem kao što su brokula, špinat, blitva, susam, tahin pasta sa medom, orašasti plodovi, riba poput sardine i lososa, smokve, narandža, biljna mlijeka od lješnjaka i badema. Dobar proteinski izvor su meso, riba i jaja.
Suplemente sa kalcijem , u slučaju potrebe, uvesti uz ishranu isključivo i samo po preporuci ordinirajućeg pedijatra.
Zamjene za mlijeko i izvori kalcijuma :
Bademovo mlijeko – u kipućoj vodi potopiti ¼ šolje badema, oljuštiti ih , isjeckati i dodati vodu do pune šolje. Presuti sve u blender i miksati dok se ne dobije pjenušavo bijelo mlijeko. Po želji dodati kašičicu meda.
Tahin pasta sa medom – pomiješati 250g tahin paste sa 500g meda . Miješati dok se pasta ne izjednači. Koristiti kao namaz za doručak ili užinu. Mazati na krišku integralnog kruha uz šolju bademovog mlijeka ili čaja, a može se dodati u kaše od žitarica.
Mlijeko od susama – potopiti u 3 šolje vode 1 malu šolju susama i ostaviti da prenoći. Potom, sve sipati u blender i miksati dok se ne dobije mliječna masa. Po želji dodati 1 kašičicu meda i cejlonskog cimeta.