Možete li zbog hormona pomisliti da ste trudni?

Trudnoća počinje začećem. To dovodi do nekoliko promjena na tijelu. Većina žena odluči uraditi test trudnoće čim primijeti simptome poput zakašnjele menstruacije i osjetljivih grudi.

Međutim, te se promjene mogu pojaviti i kao rezultat hormonalnih promjena u tijelu. Hormoni su u vašem tijelu hemijski ‘glasnici’ koji  utječu na seksualne funkcije, raspoloženje i reprodukciju. Povećana ili smanjena proizvodnja određenih hormona može dovesti do simptoma koji imitiraju trudnoću. 

Kašnjenje menstruacije 

Uzrok može uključivati hormonalnu neravnotežu koja se javlja zbog stanja poput sindroma policističnih jajnika i bolesti štitne žlijezde. Međutim, ta stanja zahtijevaju određene krvne pretrage i ultrazvuk da bi se dijagnosticirala. U međuvremenu možda postanete sumnjivi i pomislite da ste trudni. Popričajte s doktorom ako vam menstruacija bude kasnila više od 2 mjeseca. 

Mučnina 

Mučnina je jedan od najčešćih simptoma koji se povezuje s trudnoćom. Međutim, nenormalni nivoi određenih hormona poput estrogena, progesterona i kortizola mogu također dovesti do mučnine kod mlađih žena. Fluktuirajući nivoi estrogena u toku menstrualnog ciklusa mogu povećati podložnost mučninama. 

Promjene na grudima 

Mnoge žene također primijete značajnu nadraženost grudi u ranim fazama trudnoće. Međutim, te promjene možete osjetiti i zbog hormona, čak i ako niste trudni. Činjenica je da varirajući nivoi estrogena i progesterona u vašem tijelu mogu dovesti do oticanja, nadraženosti i bolova u grudima. Grudi vam se također mogu činiti kvrgave u toku nekih faza menstrualnog ciklusa. Međutim, ako niste trudni, grudi će se vratiti u normalnu veličinu kad počne menstruacija. 

Vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak je sluz koja se luči iz cervikalnih žlijezda kroz menstrualni ciklus. Količina ovisi o nivoima cirkulirajućeg estrogena u tijelu. Povećan vaginalni iscjedak još je jedan simptom trudnoće koji se može javiti kao rezultat hormonalne neravnoteže, zbog lega možete imati osjećaj da ste trudni. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave