Može li dojenje spriječiti alergije?

Alergije su sve prisutnije. Djeca su sve više pogođena time. Može li dojenje spriječiti alergije? Šta je važno u ishrani beba tako da je vaše dijete pošteđeno alergija? Odgovorit ćemo na najvažnija pitanja.

Da i ne. Dojenje nije čudotvorni lijek. Ipak, majčino mlijeko je najzdravija hrana za bebe. U majčinom mlijeku završe i najmanji tragovi onoga što majka koja doji jede: ribe, orasi ili kari. Na taj način, imuni sistem bebe uči u najboljoj dozi čitavu raznolikost hrane. A kasnije se ne bune protiv ove hrane. Dojenje štiti od alergija na dva načina. Prvi – isključivo dojena djeca su, u prvim mjesecima života, manje izložena potencijalnim alergenima već time što se hrane samo i isključivo majčinim mlijekom. Što dijete ranije jede određenu hranu, to je veća vjerovatnost da će biti alergično baš na tu namirnicu. Vrijedi i obrnuto, što je kasnije i manje izloženo drugoj hrani osim majčinog mlijeka, manja je i vjerovatnost obolijevanja od alergija.

Drugi razlog zbog kojeg isključivo dojenja djeca manje obolijevaju od alergija je vezan za imunološki sistem djeteta koji je kod rođenja nezreo i dijete ovisi o zaštiti koju dobiva preko majčinog mlijeka.

Može li hrana iz boce zaštititi od alergije? Da. Ako majka ne može ili ne želi dojiti, prvih 6 mjeseci korištenje HA mlijeka je alternativa za bebe sklone alergijama. To nije sve. Samo bebe čiji jedan roditelj ili oba, imaju alergiju imaju povećan rizik od alergija. Svim drugim bebama koje nisu dojene se daje prvih šest meseci normalno adaptirano mlijeko.

Autor: roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave