Mostar dobija prvu agenciju za dadilje

Ako ste mama i ako radite sigurno ova vijest će vas zanimati. Naime, u Mostaru kreće sa rodom prva agencija za dadilje Right Hand

Agenciju pokreću dvije mlada žene psihologinja Kristina Omejic i socijalna radnica Anita Sušac. Kristina Omejic je magistrica psihologije i trenutno u edukaciji za Geštalt psihoterapeuta svoju ljubav prema struci odlučila je usmjeriti u pravom smjeru. Mjesto gdje će roditelji dobiti sigurnu i stručnu podršku pri odabiru dadilje ali i za roditeljstvo općenito, definitivno je mjesto gdje psihologija igra značajnu ulogu. Osim volontiranja, edukacija i pripravničkog staža,  svoje iskustvo stekla je i kao voditeljica savjetovališta Udruženja Novi put, u radu sa djecom i roditeljima. Slušajući mame oko sebe koje brinu kome povjeriti svoje mališane kada krenu na posao nakon porodiljnog, došle su na ideju kako riješiti taj problem. ” Ono što se radi iz ljubavi ne može se nazvati poslom”, kaže Kristina.

Anita Šušac je magistrica socijalnog rada i majka jednog prekrasnog dječaka. Osim struke koja je jako važna za ovu agenciju, struku zvanu roditeljstvo istaknuli bismo kao najvažniju. Svoje iskustvo kao socijalna radnica stekla je u radu sa marginalnim skupinama društva. Obnašala je dužnosti socijalnog radnika u stručnim timovima Centra za socijalni rad Mostar. Svojom kreativnošću i iskustvom kao majka, znatno je ojačala samu ideju agencije i stvorila neke temelje za istu. Dvije kolegice koje su tijekom svoga profesionalnog rada odlučile udružiti svoja iskustva, znanja i vještine kako bi zaposlenim roditeljima olakšali brige, omogućile nezaposlenima poslovne prilike i u konačnici djeci osigurali optimalne uvjete za razvoj. “Želja nam je radom i aktivnostima kreirati  kvalitetnu roditeljsku mrežu gdje ćemo kroz suradnju i partnerstvo djeci pružiti najbolje proizvode i usluge na svim područjima njihova razvoja”, kaže Anita.

U razgovoru sa Kristinom i Anitom doznali smo da je ideja za pokretanje agencije nastala spontalo u osluškivanju potreba roditelja u poslovnim i privatnim sferama života. Na izravan način ispitale su njihove potrebe koje su im bile smjernice u stvaranju njihove poslovne priče. Kako kažu glavne potrebe  korisnika su provjereno i kvalificirano osoblje, fleksibilno radno vrijeme, usluge zamjenske dadilje, psihološko i kompetencijsko testiranje, te zadovoljavanje specifičnih zahtjeva koje imaju prema dadiljama. Mišljenja su da njihove usluge nude garanciju za  stručno osposobljene dadilje jer često puta sami roditelji nemaju vremena i resursa za provjeravanje preporuka i kompetencija nepoznatih osoba kojima su zbog različitih okolnosti primorani prepustiti brigu o djetetu.

Istakle su kako je lokalna zajednica reagovala više nego poitivno.  Osim podrške i lijepih riječi tu su i konkretni ljudi koji žele biti potpora i dio ove priče. Osim projekta YourJob pri Caritasu gdje su već uključene u projekt za mlade poduzetnike sa poslovnom idejom, Intera Tehnološki Park ih je također uključio u svoj projekt pod nazivom CROWN. Naše sagovornice su izrazile zahvalnost svima koji podržavaju rad njihove agencije, te se dalje nadaju da i Grad Mostar prepoznati vrijednost ove agencije i doprinijeti održanju i razvoju iste.

Zanimalo nas je kako je zamišljen rad agencije, te smo od naših sagovornica saznali da će agencije fukncionirati na princip spajanja educiranih dadilja sa roditeljima, to jest pronalazak idealne dadilje za njihovo dijete ali i idealne porodice za dadilju. Cijelo vrijeme boravka dadilje u porodici, imat će podršku agencij i mentorstvo za sve probleme i nedoumice. Cilj je stvoriti sigurnu bazu za obje strane, tako da ovaj posao kao najteži na svijetu napokon bude na mjestu na kojem i zaslužuje. Dadilja će boraviti u domu porodice kao što je inače rad dadilje osmišljen, sve suprotno bi bili vrtić ili produženi boravak, što trenutno nije u fokusu aagencije. Agencija će nuditi usluge dadilje na dan ili vikend, te povremeno čuvanje djece s poteškoćama u razvoju. Ta usluga biće naknadno uvedena s obzirom na to da je agencija dobila mnogo upita od roditelja. U agencij su nam kazali kako pripremaju mnogo radionica i edukativnih sadržaja za porodice, te kako se raduju tome.

Naše sagovornice Kristina i Anita su nam objasnile da pripremaju bazu dadilja koje će prvo proći intervju i psihološko testiranje, a nakon toga imaju pravo na besplatnu edukaciju. Kazale su nam kako će dati sve od sebe da odaberu ljude kojima je ljubav prema ovom poslu glavni motiv.

Što se tiče cijene usluge dadilje one se već polako fomiraju i privode kraju. Zainteresovani roditelj sve upite mogu poslati na službeni broj 063881776 ili pisati na email adresu righthandagency2020@gmail.com.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave