Moja priča: postajem majka

Moja priča: postajem majka

Moja priča nije iznimka ili neki osamljeni primjer. Za moju želju da postanem majka su znali svi moji prijatelji i obitelj.

Imala sam 27 godina, dugogodišnjeg partnera, posao, stan; zapravo sve, što je u današnje vrijeme “nužno “ prije nego se odlučiš na proširenje obitelji. Unatoč tome sam odlagala i govorila si kako još nije pravo vrijeme.
Pravo vrijeme nije nikada. Neće biti nikada. Taman si još planiraš neko putovanje, imaš u mislima još neku zabavu, možda si razmišljaš kako ti u stanu nedostaje još jedna soba…
Tako se jednoga dana dogodilo. Neplanirano, nepažljivo. Dvije crtice na testu za trudnoću. Postajem majka.
Najednom osjećaj kompletnosti, sve je tako kako treba biti. Dogodilo se u pravom trenutku i u životu ne trebam ništa više – samo to malo, sićušno biće. Svaki trenutak mi je bio veselje, poseban osjećaj.
U 12. tjednu trudnoće bila sam na pregledu nunhalnog nabora. O tome tada nisam znala mnogo, samo da je to jedan od pregleda na kojem bi mogla doznati spol svoje bebe. Ginekolog mi je nježno priopćio kako sve ukazuje na to da očekujem dječaka, ali i da su mjere nunhalnog nabora dosta loše i kako postoji mogućnost da se dijete rodi sa Downovim sindromom.

Bila sam u šoku. Očekivala sam pregled na kojem će mi doktor potvrditi da je sve u redu sa plodom, a otišla sam sa informacijom da će se moje dijete možda roditi sa nekom od genetskih bolesti. Šta se to može utvrditi ultrazvučnim pregledom? Kako? Zašto?

Ginekolog me otpravio sa riječima, hajdemo još napraviti Nifty test.
Kimnula sam glavom i sa znojnim dlanovima izašla iz ordinacije i dok mi je srce luđački nabijalo otputila se kući. Bilo mi je grozno. Nisam znala što da kažem svojem partneru, kako da mu to kažem. Nisam znala što da radim. Nakon neprospavane noći sam sjela za računalo i krenula pretraživati po internetu.
“Loši rezultati nunhalnog nabora, Downov sindrom, Nifty test, pouzdanost mjerenja nunhalnog nabora, život sa djetetom s Downovim sindromom…”

Čovjek krene tražiti odgovore kada je postavljen u određenu situaciju, tako sam i ja našla odgovore na svoja pitanja taj isti dan. Nifty test. Željela sam dodatnu potvrdu, željela sam znati je li to istina.
Isti tjedan sam bila naručena na vađenje krvi za Nifty test. Mjerenja nunhalnog nabora imaju točnost od svega 60-70%, dok je Nifty test više od 99% točan. Preostala mi je samo nada, da je mjerenje nunhalnog nabora bilo pogrešno i da će moja beba ipak biti zdrava. Nifty test testira više od 80 genetskih bolesti, zato sam znala da će rezultati biti pouzdani i nakon njega ću razmišljati što ću i kako ću dalje.

 

Na rezultate sam čekala 7 dana. Priznajem, bilo je to najdužih 7 dana u mojem životu, ne mogu si niti zamisliti kako bi izdržala čekanje od nekoliko tjedana, koliko bi morala čekati na rezultate npr. amniocenteze. Kada sam primila poziv svojeg ginekologa nakupile su mi se suze u očima. Drhtavim glasom sam se javila na telefon, zatvorila oči i nadala se da ću čuti dobre vijesti.

“Nifty test je pokazao da ne postoji rizik za kromosomske napravilnosti, vaš dječačić je zdrav.”
“Molim? Rezultati mjerenja nunhalnog nabora su bili krivi?”
“Tako je! Više vas ne treba ništa brinuti, sve će biti u redu.”
Pao mi je ogroman kamen sa srca, počela sam plakati kao kišna godina. To je bilo nešto najljepše što sam čula. Dotknula sam svoj trbuh i nježno rekla: “Tu si i zdrav si. Jedva čekam da se upoznamo.”
Danas je Oskar star godinu dana. Zdrava je beba, upravo radi svoje prve korake, moje je najveće svijetlo u životu. Prisjećam se kako sam prije dvije godine razmišljala kako još nije pravo vrijeme za bebu. Danas si ne mogu zamisliti život bez njega u njemu.

Sada znam da sam svoju trudnoću proživljavala smireno zahvaljujući Nifty testu. Da sam tada znala, napravila bi ga prije mjerenja nunhalnog nabora. Nifty se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, mjerenje nunhalnog nabora je u 12. ili 13 tjednu. Tako bi ranije znala da je moj dječačić zdrav i uštedijela bi si one bojazni koje sam proživljavala i zbog kojih sam probdijela noći u čekanju i strepnji.
Sada sam puno svjesnija kako informacija o prisutnost genetskih bolesti vrijedi više nego išta drugo. Teško bi preživjela svoju trudnoću u dvojbi; ne bi se mogla opustiti, ne bi mogla biti potpuno sretna, ne bi uživala i tako radosno očekivala trenutak kada ću upoznati svojega sinčića.
Bilo me je strah. Strah od nepoznatog, strah od najgoreg, starh od života sa bolešću kojeg si ne mogu niti zamisliti. Nifty test se pobrinuo da sve te brige otpravi, u onom trenutku kada sam čula rezultate moja trudnoća je mogla zapravo započeti.

Više o Nifty testu pročitajte na: www.nifty-test.ba.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave