Mogu li kontracepcijske pilule uzrokovati neplodnost?

Dok kontracepcijske pilule ne utječu na plodnost, one igraju važnu ulogu u menstrualnom ciklusu. Evo šta trebate znati. 

Ako aktivno ne pokušavate začeti, možda ste se odlučili uzimati kontracepcijske pilule. Neke se žene boje da će ove pilule utjecati na buduće pokušaje da zatrudne, ali to na sreću nije istina. Stručnjaci kažu kako one nemaju negativnog efekta na plodnost. 

Kontracepcijske pilule ne uzrokuju neplodnost 

Neplodnost se obično definiše nemogućnosti začeća nakon jedne godine ili duže nezaštićenog odnosa. Ako imate više od 35 godina, definicija se mijenja na 6 mjeseci neuspješnog začeća trudnoće. Brojna stanja mogu dovesti do neplodnosti kod žene, poput hipertireoze ili policističnih jajnika. Kontracepcijske pilule nisu navedene kao razlog. U mnogim slučajevima, vaš ciklus će se vratiti u normalno stanje skoro odmah nakon prestanka uzimanja pilula. 

Kontracepcijske pilule regulišu menstruaciju jer trenutno zaustavljaju prirodni ciklus (a ne trajno). Izlaganje estrogenu i progesteronu u prvih tri sedmice, nakon čega dolazi povlačenje hormona u četvrtoj sedmici je ono što uzrokuje regularne mjesečne menstruacije ako ste na kontracepcijskim pilulama. 

Bilo kakve iregularnosti nakon korištenja pilula su najvjerovatnije već postojeća stanja koja su bila ‘zamaskirana’ u toku korištenja. 

Stručnjaci su otkrili da nema direktne veze između oralnih kontraceptiva i neplodnosti. Iako su se ponekad povezivale s odlaganjem plodnosti, nisu pronađeni dokazi dugotrajnih efekata pilula na mogućnost začeća.  

Kako prestanak uzimanja utječe na menstrualni ciklus?

Nakon što prestanete konzumirati pilule, hormoni počinju napuštati sistem, zbog čega tijelo ponovo preuzima kontrolu i vraća se prirodnom menstrualnom ciklusu. To se dešava relativno brzo. Hormoni povezani s kontraceptivima ostanu u tijelu na kratak period, zbog čega pilule trebate uzimati regularno da bi imale efekta. Drugim riječima, očekujte da će ciklus ponovo početi normalno nedugo nakon prestanka. Za neke je žene potrebno duže, ali ne više od nekoliko sedmica, dok nekim ženama ovulacija krene odmah nakon. 

Ako kontracepciju uzimate injekcijom, onda će stvari malo kasnije doći u prvobitni položaj. Ponekad između 3 do 12 mjeseci. 

Začeće nakon kontracepcijskih pilula 

Moguće je zatrudniti čim tijelo vrati normalni menstrualni ciklus. Neke žene odmah zatrudne, zbog čega doktori i ginekolozi preporučuju da pričate dok budete u potpunosti spremni. Nekada treba malo duže, ali je to normalno. Kod zdravih parova bez problema sa začećem, oko 40 do 50% će zatrudniti u roku tri mjeseca nezaštićenog odnosa. Ako imate drugih briga konsultujte se s doktorom ili ginekologom. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave