Mliječni zubi – šta sve treba da znam?

Postoji mnogo priča i vjerovanja kada su mliječni zubi u pitanju, pa tako i ono da se ne kvare i da ih ne treba popravljati. To je u svakom pogledu daleko od istine i iz tog razloga je od velika važnosti informisanje i spremnost na sve moguće situacije koje su bitne za buduće stanje vilice vaše djece.

Mliječni zubi kod djece izrastaju u različitom vremenskom periodu i prema različitoj dinamici. Iako nebrojeno mnogo faktora utiče na rast i ispadanje mliječnih zuba, potrebno je znati kakva su to pravila i ustaljene situacije kako bi se, u slučaju eventualnih problema, moglo reagovati na vrijeme.

U nastavku teksta možete pročitati sve šta treba da znate o izbijanju prvih bebinih zuba, vađenju zuba, rastu trajnih, održavanju mliječnih i drugim relevantnim temama u sklopu ove oblasti.

Izbijanje zubića

Proces izrastanja mliječnih zuba kod djece zna biti dosta naporan i dug. Dešava se u periodu od 6 mjeseci do 3 godine starosti djeteta i ma koliko brižno se čuvaju i peru u tom periodu, oni moraju u dogledno vrijeme ispasti kako bi napravili mjesta za trajne zube.

Ukupno postoji 20 mliječnih zuba – 10 u gornjoj i 10 u donjoj vilici. Oni obuhvataju 4 sjekutića, 2 očnjaka i 4 kutnjaka. Izrastanje, kao što smo već rekli, počinje otprilike kada beba napuni pola godine starosti, a traje sve do, uglavnom, 3. godine.

Svako dijete prolazi proces nicanja zuba i kod svakoga isti prolazi drugačije. Taj fiziološki proces sastoji se u tome da zub prolazi kroz kost i pritišće završetke živaca, što uglavnom izaziva osjećaj svraba. Izbijanje zubića nije bolno već prije neugodno osjećanje na koje će svako dijete reagovati drugačije.

U tom vremenskom periodu je karakteristično da djeca imaju simptome pojačanog slinjenja i stavljanja svega šta im je na dohvat ruke u usta, pa i samih rukica. Djetetu je zato potrebno masirati desni čistom vlažnom gazom ili mu kupiti specijalno kreirane gumene igračke za grickanje koje pomažu da taj neugodni proces prođe što brže i bezbolnije.

Ispadanje zuba

Ispadanje mliječnih zuba je proces do kojeg dolazi kada trajni zub počne odozgo pritiskati mliječni, pri čemu mliječni postaje labav i nakon nekog vremena izlazi iz vilice. Ispadanje uglavnom počinje negdje oko 7. godine života, ali je sve to na individualnom planu pa je moguće da se krene dešavati ranije ili kasnije.

Kod svakog djeteta početak ovog procesa varira, tako da ne treba da vas brine ako drugoj djeci mliječni zubi počnu ispadati, a vašem ne. Međutim, ukoliko ispadanje počne prerano, na primjer u 4. godini, potrebno je da se posavjetujete sa stomatologom kako bi se eventualne bolesti i slični uzročnici mogli isključiti i ukloniti.

Moguće je i da djeci ispadne mliječni zub usljed padova i povreda, pa je i u tom slučaju poželjno da odete kod stomatologa. Često se u ovakvim situacijama djeci stavi protezica na mjesto ispadnutog zuba kako bi se isto sačuvalo za trajni zub koji tek treba da nikne. U suprotnom bi moglo doći do pogrešnog razmještaja trajnih zuba i raznih anomalija.

Zubi suštinski ispadaju onim slijedom kojim su rasli. Postoje određena pravila u rasporedu prema kojima mliječni zubi niču, ali odstupanja od ovoga su moguća i potpuno normalna, kao uostalom i u svim drugim fazama.

Samo ispadanje mliječnih zuba ne boli, što znači da, ukoliko vaše dijete osjeti bolove, vrlo je moguće da oni potiču od nicanja trajnih koje je već počelo. Zato ne brinite i utješite ga jer će bolovi brzo proći.

Vađenje mliječnih zuba

Uglavnom zubi ispadaju sami, odnosno rasklimaju se dovoljno da ih sami vi ili vaša djeca možete izvaditi. Ta faza ispadanja je bitna u razvoju djeteta. Većina djece se cijele procedure boji zbog eventualne mogućnosti bola. Sve to im je nepoznato i nejasno, pa je logična posljedica strah.

Najbolji način da se taj strah prevaziđe je razgovor sa djecom i objašnjavanje kako teče kompletan postupak i zašto ispadaju zubi. Čest način utješivanja djece je priča o Zubić Vili, jer na taj način djeca razmišljaju o tome šta ih čeka, šta će dobiti, pa čak i priželjkuju da mliječni zub ispadne što prije.

Ipak, postoje određene situacije kada je potrebno vaditi mliječne zube i bez obzira na njihov regularan tok ispadanja. Takvi su slučajevi velike količine karijesa, upala, slučaj kada trajni zubi već krenu izrastati iza ili ispod mliječnih ili kada za izbijanje trajnog nema mjesta u vilici.

Vađenje mliječnih zuba predstavlja laganu intervenciju, pogotovo u slučajevima kada je resorpcija uznapredovala, odnosno kada je već faktički došlo do fiziološke smjene između mliječnog i trajnog zuba. Najbitniji i najteži dio u cijeloj priči je razgovor sa djecom, pronalazak pravog pristupa i objašnjavanje kako nema ništa strašno i bolno u postupku.

Bitno je da kao roditelj imate razumijevanja i strpljenja, da na najbolji mogućni način pojasnite šta se dešava i da minimalizujete strah kod djeteta. Time će vađenje prođi brže i jednostavnije za sve učesnike – i doktora, i dijete i vas kao roditelja.

Karijes na mliječnim zubima

Zabluda je da karijes ne nastaje na mliječnim zubima. Naprotiv – nastaje čak i češće nego kod trajnih zuba jer mliječni zubi imaju slabije mineralizovana zubna tkiva (caklina i dentin), pa su usljed toga manje otporni na djelovanje bakterija.

Razvoju karijesa na zubima kod djece pridonose i brojni drugi faktori poput velikog unosa šećera, uljenih hidrata, kašaste i ljepljive hrane, ali i slabija oralna higijena jer se djeca u toj dobi još uvijek navikavaju i ne shvataju značaj redovnog i temeljnog pranja zuba.

Kada je karijes mliječnog zuba dubok, postoji velika vjerovatnoća postojanja boli dok djeca jedu kiselo, toplo ili slatko. Bol se pojavljuje kada se ostaci hrane natalože u kavitetu, pa tako iritiraju zubnu pulpu. Zato, ukoliko vam dijete kaže da ga, prilikom jedenja, boli zub, poželjno je da odete kod stomatologa čim prije.

Liječenje tako pokvarnih mliječnih zuba zahtijeva postepeno uklanjanje karijesa i stavljanje lijeka, kako bi se oporavila pulpa od iritacije, pa tek onda zatvaranje zuba plombom. Najteži oblik karijesa mliječnih zuba zove se “sindrom dječije flašice”. U globalu se karijes brzo širi i napreduje, a najčešće se javlja na sjekutićima na gornjoj vilici. Ti zubi niču među prvima i najviše su izloženi raznoj hrani i drugim štetnim faktorima.

Karijes je najčešći problem u usnoj duplji i javlja se veoma rano zbog, kao što smo već vidjeli, neadekvatne ishrane i higijene. Zato je važno da svom djetetu pomognete da stvori dobre navike od malena, kako u ishrani tako i u održavanju oralne higijene. Samo tako će imati obezbijeđene zdrave i lijepe zube tokom života.

Nicanje trajnih zuba

Kao što je iznad navedeno, već u 6 godini počinju nicati prvi zubi i to najprije donji kutnjak, šestica. To znači da je mliječna dentacija prešla u mješovitu, odnosno sada su prisutni i mliječni i trajni zubi u vilici.

Trajni zubi suštinski rasklimaju mliječne, pa ovi sami ispadnu ili ih doktor stomatolog izvadi po potrebi. Na mjesto mliječnih se sada nalaze njihovi trajni naljednici. Najprije izrastaju prednji zubi, na donjoj, pa na gornjoj vilici, a na kraju i stražnji. Mješovita dentacija prestaje oko 12. godine života kada i posljednji mliječni zubi ispadaju.

Najbitnije je nicanje prvih trajnih kutaka. Oni trpe najjače opterećenje tokom žvakanja, pa je održavanje oralne higijene od izuzetne važnosti.

Trajni zubi su po pravilu veći i žući od mliječnih. Čestu brigu kod roditelja izaziva razmak između sjekutića u gornjoj vilici, koji zna biti velik, ali to je opšte poznat stadijum razvoja koji čak ima i naziv – “stadijum ružnog pačeta”. Prazni prostor će se, čim izrastu ostali zubi, popuniti i nestati sa vidika.

Mliječni kutnjaci najduže ostaju u ustima, odnosno posljednji izlaze vani jer moraju čuvati mjesto za trajne nasljednike. Zato se moraju održavati zdravima. Suštinski, svi trajni zubi izrastu u dobi između 12. i 14. godine života.

Posljednje izrastaju osmice, i one se javljaju tek između 17. i 25. godine. Često se dešava da taj posljednji trajni kutnjak uopšte ne izraste, što ne treba da vas brine. Može da se desi da zametak zuba ne postoji ili je nepovoljno smješten u kosti, zbog čega ne može da nikne. Nedostatak ovog zuba ne izaziva nikakve smetnje ni probleme. Ukoliko je razvijen, ali ne može niknuti, moguće ga je operativno, hirurški odstraniti.

Mliječni zubi kod djece i varijacije u njihovom izrastanju

Veoma je važno imati na umu da postoje varijacije u izrastanju mliječnih zuba kod djece. Naime, kao i svi drugi procesi kroz koje prolazi čovjek, i rast zuba je baziran na individualnim karakteristikama. Može se desiti da zubi niknu ranije nego je predviđeno ili kasnije nego što je ustaljeno. Odstupanja su normalna i prirodna.

Ipak, bez obzira na prirodnost u različitoj hronologiji nicanja mliječnih zuba kod djece, potrebno je obratiti pažnju koliko se ranije ili kasnije nicanje dešava, pa u skladu sa tim potražiti savjet stomatologa.

Higijena mliječnih zuba

Higijena zuba je mnogo važna. Toliko da ne bi trebalo ni da napominjemo da je važna. Zato preporučujemo da nadzirete dijete dok pere zube, da mu redovno napominjete koliko je pranje bitno, kao i da pronađete odgovarajuću pastu – onu koja sadrži fluor i u količini koja je veličine graška.

Dječiju četkicu treba da mijenjate svaka 3 mjeseca, iako se one ne potroše i ne unište kod djece tom brzinom, kao i da dijete vodite na preglede kod stomatologa jednom do dva puta godišnje. Pridržavanje ovim pravilima smanjiće šanse da vaše dijete ima probleme sa zdravljem zuba.

Ostaci hrane u ustima pogodno su stanište bakterijama koje izjedaju i štete zubima koji niču. Zato treba praktikovati ispiranje usta vodom i čišćenja sluznice od ostataka hrane vlažnom gazom. Tako barem na početku, u bebećim danima, prije nego dijete dovoljno naraste da mu možete objasniti i pokazati kako četkicom da čiste zube.

Čim prvi zubi niknu treba da se mekanom četkicom peru. Ista treba da bude veličinom prilagođena dobi djeteta. Umjesto četkice može se koristiti i vlažna gaza. Upotreba paste se ne preporučuje barem do druge godine, a nakon toga je poželjno da zubna pasta sadrži fluor. Razlikuje se pasta za dob od 2 do 6 godina i 6+ godina, tako da nemojte zanemariti i taj podatak prilikom izbora paste za zube.

Savjeti za higijenu dječijih zuba

Pravilna njega i briga o zubima kod djece pomoći će da trajni zubi budu trajni za života, odnosno da nikakvi veliki problemi ne nastanu. Zato:

  1. Podsjetite dijete da redovno pere zube – najmanje dva puta dnevno. Na početku, prilikom pranja, nadzirite i ponudite pomoć i dodatno pojašenjenje.
  2. Pomozite djetetu da zubnim koncem očisti zaostalu hranu između zuba prije spavanja.
  3. Ograničite unos slatkiša i gaziranih i slatkih pića. Pogotovo prije spavanja i između obroka.
  4. Redovno posjećujte stomatologa. Tako će se mogući problem uočiti na vrijeme i puno lakše sanirati.
  5. Kod stomatologa se raspitajte za savjet o preparatima protiv karijesa i pravom izboru paste za zube.

Kako da bebi očistim zube?

Kako biste što bolje i efikasnije bebi oprali zube, slijedite ove korake:

  1. Uzmite bebinu glavu u ruke.
  2. Obmotajte kažiprst komadićem čiste gaze, dok bebi još nije nikao zub, a kasnije uzmite mekanu dječiju četkicu za zube.
  3. Četkicom odnosno gazom masirajte bebine desni i zube – ukoliko su nikli.

I, ne zaboravite – kada dijete malo odraste dozvolite mu da samo pere zube. Pokažite, detaljno objasnite kako, i prepustite njemu da istražuje i stiče naviku.

Zašto je bitna higijena mliječnih zuba?

Mliječni zubi su važni za cjelokupno zdravlje vašeg djeteta koje će sutra biti odrasla osoba i kojoj će dobra njega i navike iz djetinjstva značiti mnogo. U  ranoj dobi roditelji su ti koji brinu o zubima djece. Nakon toga slijedi rad na edukaciji i stvaranju navika, a ako on dobro prođe, vaša djeca nikada neće imati zdravstvenih problema sa zubima.

Osim odražavanja higijene, odnosno kao važan segment koji utiče na zdravlje zuba, treba obratiti pažnju na pravilnu ishranu i unos dobrih i korisnih namirnica. Samo tako se mogu ostvariti pravi rezultati i pogodan ishod kada je oralno zdravlje u pitanju.

Dakle, ne zaboravite, malo dijete sve uči oponašajući roditelje, tako da ste vi suštinski u obavezi da budete dobar uzor i da kod svog djeteta svorite navike koje će ga pratiti tokom života. Ukoliko naiđete na probleme u motivisanju, probajte sa nagradama za uložen trud. To uvijek pali. Isto kao i Zubić Vila koja olakšava strah od ispadanje zuba. Mali poklon, nagrada i pohvala čine čuda kod djece. Ne zaboravite.

Izvor: www.https://mamaonica.com/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave