Mjesto i uloga đumbira u ublažavanju bolesti kretanja

Autor: dr Pamela Kapetanović Goluža, spec. pedijatar, JZU Dom zdravlja Vitez

Tokom putovanja mogu se javiti određeni simptomi koji stvaraju neugodu i otežavaju putovanje. Ukoliko se tokom putovanja jave simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje, znojenje i pad pritiska, vrlo je vjerovatno da se radi o stanju koje se naziva bolest kretanja ili kinetoza. Ovo stanje može da se javi u svakom životnom dobu, naravno i kod djece. Postoje osobe koje su sklonije kinetozama od drugih osoba. Ove tegobe su dakle reakcija na određene načine kretanja. Završavaju se kada se završi kretanje, ili čak i u toku kretanja ukoliko se organizam navikne.

Razlog nastanka kinetoza je taj što mozak prima pogrešne informacije o okruženju, odnosno proturječne informacije iz osjetnih organa. Npr. tokom kretanja u zatvorenom prevoznom sredstvu centar za ravnotežu reaguje na kretanje, ali oči to kretanje ne vide. Središnji živčani sustav na taj nesklad reagira tako što aktivira centar za mučninu i povraćanje u mozgu.

Svakako postoje određene radnje koje možemo preduzeti da bi umanjili ove simptome. Ne treba obilno jesti prije putovanja, jer to može prouzrokovati mučninu. Također treba držati glavu mirno i udisati svjež vazduh.

Također se pokazalo da upotreba đumbira može značajno ublažiti ove simptome. Đumbir stimulira protok sline, žuči i želučanog sekreta. Posebno je djelotvoran protiv mučnine u vožnji te kod morske bolesti i jutarnjih mučnina. 

Na temelju provedenog istraživanja među mornarima došlo se do zaključka kako svi oni koji su prije puta uzeli đumbir u prahu, u znatno manjoj mjeri su imali probleme s povraćanjem od onih koji su uzeli placebo (Grøntved et al., 1988). 

Niti u jednom ispitivanju na ljudima nije zabilježen nikakav izrazito nepovoljan učinak đumbira, a u medicinskoj literaturi nema podataka o njegovoj toksičnosti. U studijama nad životinjama đumbir nije bio toksičan čak ni u vrlo velikim dozama. Zbog toga je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) označila đumbir općenito sigurnim za upotrebu.

Savremeni farmaceutski oblik đumbira koji predstavlja jedinstveno prirodno riješenje za sve potvrđeno kliničkim studijama sigurnosti i efikasnosti je Antimetil®.  Obložene tablete su male i glatke i lako se gutaju. Svaka tableta sadrži 50 mg standardizovanog suhog ekstrakta rizoma đumbira, što je ekvivalentno 500 mg đumbira u prahu.

Pouzdanost: Brojne studije su pokazale pouzdanost i sigurnost upotrebe đumbira. Antimetil  prirodna formula pruža veliku sigurnost, a pogodna je i za djecu od 3 godine1.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo. 

Reference:

  1. Laekeman et al. – Ginger (Zingiber officinale) Root Extract During Pregnancy : A Clinical Feasability Study – Planta Medica 2021 DOI 10.1055/a-1386-8848.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave