Mitovi o trudnoći

Ako ste trudni, možda ćete dobiti puno savjeta od dobronamjernih ljudi. Možda se pitate da li je istina ono što kažu. Ovaj članak razmatra neke od uobičajenih mitova koje biste mogli čuti i pruža neke odgovore.

Mit: Jedenje kikirikija i mliječnih proizvoda može učiniti vašu bebu alergičnom na njih

Istina: Savršeno je sigurno jesti ovu hranu osim ako sami niste alergični na nju ili ako vam doktor ne savjetuje.

Postoje neke namirnice koje je najbolje izbjegavati tokom trudnoće zbog rizika od određenih štetnih mikroba. To uključuje neke mekane sireve, paštete, sirovo meso ili ribu, sirova ili djelomično kuhana jaja i sladoled.

Mit: Postoje načini na koje možete utvrditi nosite li dječaka ili djevojčicu

Istina: Položaj bebe u trbuhu, držanje vjenčanog prstena na trbuhu i posmatranje u kojem smjeru se okreće ili koliko je beba aktivna na sve načine koje ste možda čuli da biste vidjeli nosite li dječaka ili djevojčicu, ali nijedna od ovih metoda ne djeluje. U mnogim slučajevima ultrazvučni pregled može otkriti spol vaše bebe. Nije 100% pouzdan, ali možete tražiti od ultrazvučnog tehničara da vam kaže šta mogu vidjeti. Možete ih zamoliti i da vam ne kažu ako želite pričekati porod, da biste saznali.

Mit: Trebala bih jesti za dvoje dok sam trudna

Istina: Nema dokaza koji pokazuju da trebate jesti za dvoje u trudnoći. Prejedanje je loše i za vas i za vašu bebu. Zdrava hrana, uravnotežena prehrana je ono što je važno.

Mit: Ne bih trebala uživati u vrućim kupkama, farbati kosu ili vježbati dok sam trudna

Istina: Potpuno je sigurno uživati uz toplu kupku dok ste trudni, ali izbjegavajte da postane prevruće. Tokom trudnoće, zbog hormonalnih promjena može se činiti toplije nego što je normalno.

Općenito se smatra da je nizak nivo hemikalija u boji za kosu siguran. Međutim, mnoge žene i dalje radije izbjegavaju farbanje kose u prvih 12 sedmica trudnoće.

Većina vježbi koje ste radili prije trudnoće bit će sigurne, ali obratite se svom doktoru ili babici. Možda ćete ostati bez daha ili će vas brže savladati vrućina tokom trudnoće. Općenito, lagana do umjerena tjelovježba trebala bi vam omogućiti održavanje razgovora dok vježbate. Ako ostanete bez daha dok razgovarate, vjerovatno vježbate prenaporno.

Mit: Jutarnja mučnina događa se samo ujutro

Istina: Mučnina tokom trudnoće može se javiti u bilo koje doba dana zbog promjena u vašim hormonima. Za većinu žena to je češće ujutro i počinje se poboljšavati nakon 3 mjeseca. Ali za neke žene je drugačije.

Mit: Ne mogu imati mačku u kući kad sam trudna

Istina: Nema potrebe da poklanjate kućne ljubimce kada zatrudnite. Bolest koja se naziva toksoplazmoza može biti štetna za vašu nerođenu bebu – možete se zaraziti rukovanjem mačjim fekalijama. Zamolite nekoga drugog da promijeni pijesak vaše mačke ili nosite rukavice da biste to učinili.

Mit: Krema može pomoći u izbjegavanju strija

Istina: Nema dokaza da kreme ili ulja mogu ukloniti ili spriječiti strije koje često vremenom izblijede.

Mit: Moja žgaravica znači da moja beba ima puno kose

Istina: Jedno istraživanje pokazalo je da može postojati veza između žgaravice u trudnoći i debljine djetetove kose. Međutim, žgaravica je prilično česta u trudnoći.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave