Mislav Perić: Pastu i četkicu treba odabrati skladno godinama

Djeca trebaju upotrebljavati dječje paste, a odrasli bilo kakvu pastu za odrasle, prema želji.

Intervju: dr. Mislav Perić, Stomatološka ordinacija Mislav Perić, dr.dent.med.

Kada je najbolje posjetiti stomatologa, kada početi sa njegom zuba i na koji način, ali i kako odabrati četkicu, za portal Roditelj piše: Mislav Perić, doktor stomatologije.

 

Kada je najbolje vrijeme za posjetu stomatologu?

Prvi posjet stomatologu bi obvezno trebao biti do navršene treće godine kad dijete ima svu mliječnu denticiju, odnosno nakon što niknu svi mliječni zubi. Naravno da posjet stomatologu treba napraviti i ranije, čim počnu nicati mliječni zubi, kada ne treba raditi nikakav bolni zahvat i kad nema traume za dijete. To je najvažniji period izgradnje djetetove percepcije o stomatologu.

Po vašem iskustvu, postoje li neke greške koje roditelji rade, a koje mogu uzrokovati strah djece od stomatologa?

Često se dogodi da roditelji prekasno dođu na pregled kod stomatologa, kad dijete ima nekakve probleme i bolove te ne može spavati ili jesti.

 

U tim situacijama, da bi pomogli djetetu, moramo izvesti neke zahvate koji nisu baš ugodni i predstavljaju traumu za dijete. Dijete to, na žalost, pamti cijeli život.

Kada početi s njegom zuba i na koji način?

Njega zuba treba početi onog trenutka kada oni niknu, znači od šestog mjeseca pa nadalje. To je naravno obveza roditelja. Dijete je u toj dobi premalo za upotrebu običnih četkica te zato postoje male četkice ili je čak dovoljna sterilna gaza da te male zubiće održavamo čistima. U toj dobi nije potrebna pasta za zube, samo temeljito i redovno čišćenje zuba redom kako niču.

Na šta treba paziti prilikom odabira paste za zube i četkice?

Pastu i četkicu treba odabrati sukladno godinama, djeci trebaju četkice s malom glavom, a odraslima se preporučuje koristiti srednje tvrdu četkicu. Djeca trebaju upotrebljavati dječje paste, a odrasli bilo kakvu pastu za odrasle, prema želji.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave