Mirana Kečo: Vodite se vlastitim instinktom

Kada pomisle da im je teško, da znaju da je to trenutno samo i da je neprocjenjiva nagrada vidjeti sretnu djecu koja izrastaju u prave ljude. 

Predstavljamo vam Miranu Kečo, ima 37 godina i radi kao savjetnik za ljepotu i uz to je edukator u firmi Orbico. Majka je dvije djevojčice od sedam i osam godina. U nastavku čitajte o čemu smo razgovarali sa Miranom.

Za početak nam se predstavite.

Ja sam Mirana Kečo. Imam 37 godina. Radim kao savjetnik za ljepotu i edukator u firmi Orbico. Majka sam dvije djevojčice od osam i sedam godina. To su moje Aya i May.

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Što se poroda tiče, nažalost s prvim porodom imam traumatično iskustvo. Drugi porod je definitivno mnogo lakše i brže prošao i nekako kao da se nije ni desio jer i danas se naježim kad pomislim na prvi. Naravno ljubav koju osjetimo nakon što ugledamo i uzmemo svoju djecu zaista liječi sve.

Recite nam kako je protekao Vaš porod? 

Kad je odgoj u pitanju, rekla bih da je najvažnije s djecom biti iskren i prijatelj ali zadržati autoritet.  Smatram da je potrebno mnogo razgovarati o svemu i apsolutno ništa ne prepuštati slučaju. Treba izgraditi povjerenje i osjećaj kod djece da smo im mi zaista najbolji prijatelji na koje uvijek mogu računati i osloniti se i apsolutno sve reći. Djecu treba učiti pravim životnim vrijednostima iako je to u ovom vremenu zaista teško. Ali treba biti čovjek bez obzira u kakvom vremenu živimo.

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Za mene je majčinstvo bila najveća želja. Neko sam ko obožava djecu i nko je jedva čekao da ih ima. To je nevjerovatna ljubav. Ali biti majka meni je bio pravi izazov jer je razlika između mojih djevojčica 16 mjeseci. Ostala sam ponovo trudna kad je prvoj djevojčici bilo 6 mjeseci.  Prvu sam rodila sa 28,5 a drugu sa 30 godina. U jednom trenutku sam imala 2 bebe i nikakav servis ni pomoć. Bio je to za mene zaista jako naporan i stresan period. Danas sam jako ponosna na sebe i svoju djecu. Na sve sto sam postigla. Moja žrtva i trud su se isplatili i danas imam dvije zlatne djevojčice a najviše me usrećuju pohvale njihovih učiteljica u školi i u produženom te prijatelja koji za njihov odgoj i ponašanje zaista imaju samo riječi hvale. Znam da je to samo moja zasluga i tada sam najponosnija.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama? 

Moj savjet mamama i trudnicama je da se ne upoređuju sa drugima i da se vode sopstvenim instinktom. Kad pomisle da im je teško da znaju da je to trenutno samo i da je neprocjenjiva nagrada vidjeti sretnu djecu koja izrastaju u prave ljude. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave