Minela Spahović- Fočo: „Svako od nas teži da bude što bolji roditelj svom djetetu.”

„Jako teško istrajati u nekim normalnim i vrijednim načelima s obzirom na današnju svakodnevnicu i sve što nas okružuje.“

Minela Spahović-Fočo, intervju

Minela Spahović-Fočo je diplomirani inženjer saobraćaja koja je zaposlena kao instruktor vožnje u auto školi „Spahović. “ Pored toga što je majka dvoje mališana Minela je veliki zaljubljenik mode i putovanja. Sa Minelom smo razgovarali o njenoj porodici, odgoju kao i njenom zanimanju instruktorice vožnje. U nastavku pročitajte naš razgovor.

Iza sebe imate dvije trudnoće. Koja je razlika između prve i druge trudnoće?

Obje trudnoće su bile za poželjeti. Otežavajuća okolnost je možda bila beba od godinu i po, a ja trudna, voditi računa i oduprijeti se svim izazovima jednog vrlo aktivnog dječaka, a pri tom ne ugroziti drugu trudnoću. U obje trudnoće sam skoro do samog poroda išla na posao, tako da većina ljudi nije ni primjećivala da sam trudna, vrlo sam aktivna bila.

Roditelj:  Koliko su stari mališani? Kakvi su Vaši mališani? Po čemu se razlikuju?

U sretnom i uspješnom braku sam od 2018. godine sa suprugom Amerom, sa kojim imam sina Rejjan Muhameda koji uskoro puni 3 godine i kćerku Reinu koja je nedavno napunila 2 mjeseca. Sama činjenica da smo odlučili da ne pravimo veliku razliku između njih dvoje pokazuje koliko je prva trudnoća i Rejjan kao beba bilo uživanje, zaista je bio jedna mirna i divna beba. Sada je to već jedan veoma aktivan trogodišnjak koji svakodnevno želi da otkrije svijet oko sebe. Veoma je znatiželjan i komunikativan. Druga trudnoća je također protekla lagano, no međutim uz Reinu je sve drugačije. Ponovo otkrivamo čari roditeljstva iz nekog drugog ugla i iskreno mogu reći da nam najviše sna nedostaje, ali se nadamo da će se i to ubrzo uskladiti. Brat Rejjan joj je najveća zanimacija i nikad nam nije dosadno, a njemu sestra, odnosno mala beba je zaista interesantna.

Roditelj:  Šta Vam je bitno u odgoju djece?  

Svako od nas teži da bude što bolji roditelj svom djetetu. Što se odgoja tiče, prije svega želim reći da je jako teško istrajati u nekim normalnim i vrijednim načelima s obzirom na današnju svakodnevnicu i sve što nas okružuje. Mogu istaći da djecu, Amer i ja nastojimo usmjeriti na pravi put, gdje će znati poštovati, razumjeti, razlikovati dobro od zla, biti društveni i dobri. Reina je još uvijek mala, tako da s Rejjanom sad najviše radimo. Pored vrtića koji redovno pohađa, nastojimo ga kroz razne društvene, edukativne aktivnosti, razgovorima odvojiti od ovog imaginarnog svijeta gdje su danas djeca okupirana raznom tehnologijom i počeli su gubiti prave vrijednosti, ali iskreno jako je teško oduprijeti se tome svemu.

Roditelj: Koliko je Vaš suprug uključen u odgoj mališana.?

Što se tiče Amera, uvijek je prisutan i učestvujemo zajedno u odgoju naše djece. S obzirom na njegov posao i obaveze koje svakodnevno ima, tu je u skladu sa svojim mogućnostima. S njim Rejjan najviše uživa, on je tu da ispuni sve njegove dječje želje. 

Roditelj: Pored toga što ste majka Vi ste i diplomirani inženjer saobraćaja, te instruktorica vožnje. Do sada nekako je to zanimanje instruktora bilo rezervisano za muškarce. Kako se snalazite u svom poslu?

To je naš porodični biznis. Auto škola Spahović je jedna od najstarijih škola u gradu. To je nešto sto sam oduvijek željela da radim. Ljubav prema tom poslu se razvila uz mog oca koji je 30 godina instruktor vožnje i mogu vam reci da se odlično snalazim. Uz oca mi je to sve nekako išlo lakše. Mada, njegova želja je bila da postanem pravnik i usmjeravao me u tom pravcu, ali me ipak pustio da sama odlučim čim želim da se bavim u životu . Velika mi je podrška u poslu i jako sam mu zahvalna na tome. U vrlo kratkom vremenskom periodu stekla sam povjerenje svojih klijenata i napredovala iz godine u godinu. To je nešto što me čini sretnom i uz pomoć takvog posla uspijevam uskladiti porodični sa poslovnim životom.

Roditelj:  Kako usklađujete Vaše obaveze sa privatnim? 

Uvijek ima nekih prepreka, ali ja nastojim sve da stignem. Naravno, veliku podršku mi pruža kako suprug, tako i naša porodica, na čemu sam im veoma zahvalna.

Roditelj: Za kraj imate li neki savjet za mame?

Koliko god vam ponekad bilo teško, uživajte u svakom trenutku sa svojom djecom jer vrijeme prebrzo prolazi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave