S obzirom da smo muž i ja veliki gurmani, potrebno je da povremeno korigujemo ishranu. Onda se “bacimo” na keto dijetu, ali i tada nalazimo fenomenalan način da se zasladimo.
Danas vam predstavljamo Milicu Stanković, na instagramu poznata kao @hranazasvakog. Ima 33 godine, udata je i živi u Nišu. Sa Milicom smo razgovarali o njenom putu ka uspjehu, te vam donosimo neke od savjeta za ukusne poslastice.
Predstavite nam se.
Moje ime je Milica Stanković, poznata kao @hranazasvakog. Imam 33 godine, udata, živim u Nišu, odrasla u Vlasotincu. Završila sam Ekonomski fakultet, trenutno se zajedno sa suprugom bavim digitalnim marketingom, fotografišem, šetam, kuham, tako da u mom životu kao i u svakoj kuhinji ima različitih mikseva i kombinacija.
Odakle se stvorila ljubav prema kuhanju?
Moja mama je sjajna kuharica, djed je također bio omiljeni kuhar amater u porodici, po nešto sam katkad spremala u studentskim danima, ali ozbiljnije počinjem da kuham tek prije četiri godine, u braku, zahvaljujući suprugu. Njegova pedantnost, smirenost i kreativnost u kuhinji navela me je da predanije pristupim kuhanju.
Ko/šta vam je najveća inspiracija?
Inspiraciju nalazim kroz svoja sjećanja na djetinjstvo, oživljavajući duh nekog starog i pomalo zaboravljenog vremena kada su kuhinje mirisale na vaniliju, dunje, pečene paprike, tek skuhano slatko od šumskih jagoda; u zaljubljenom pogledu muža i kada spremim nešto sasvim jednostavno; u pohvalama majke i sestre, ponosu oca, zadovoljstvu prijatelja. U kuhanju uvijek ima nečega zanimljivog i inspirativnog, samo treba to da uvidimo.
Da li vam je bilo teško početi sa ovom pričom, ući u svijet kuhanja?
Zapravo, sve je počelo potpuno spontano, kada se muž oduševio kiflicama koje sam spremila tog dana i predložio da to nesebično podijelimo sa prijateljima na Instagramu. Vremenom su moji recepti i fotografije nailazili i na oduševljenje drugih ljudi, i priča se polako širi. Jednostavno je kada sa uživanjem radite stvari i imate podršku porodice.
Da li možete sa nama podijeliti jedan recept?
S obzirom da smo muž i ja veliki gurmani, potrebno je da povremeno korigujemo ishranu. Onda se “bacimo” na keto dijetu, ali i tada nalazimo fenomenalan način da se zasladimo, pa bih sa vama podijelila provjereni recept za keto čizkej.
Kora:
- 150g mlevenih oraha
- 150g mlevenig lešnika
- 50g maslaca
Bijeli fil:
- 360g slatke pavlake (Moja kravica)
- 350g mrem sira
- kesica želatina i malo eritrola
Voćni fil:
- 360g malina
- 100ml vode
- kesica želatina.
Imate li neku poruku za naše čitaoce?
Male stvari. Jednostavne stvari. Nenametljive. Ukus jutarnje kafe, miris svježeg peciva iz domaće kuhinje, miris kiše, toplina sunca, buket cvijeća na stolu, zagrljaj drage osobe… Ponekad je dovoljan pogled kroz prozor da uljepša dan…