Milica Miličević: Da li je djeci potreban telefon ili igra?

 Ubrzan razvoj tehnologije, svakako ima velikih prednosti za odrasle, ali ne i za djecu.

Piše: Milica Miličević, diplomirani vaspitač

Milica Milićević je diplomirani vaspitač po struci. Nakon dugogodišnjeg iskustva rada kao dadilja, odlučuje da svoj rad nastavi u digitalnom svetu. Sve ono što je godinama učila i koristila u praksi, svakodnevno piše roditeljima, vaspitačima, učiteljima, defektolozima, psiholozima… na društvenim mrežama pod imenom Igre bez telefona. Cilj joj je da približi šta je ono što je djeci potrebno u igri, a šta roditeljima u vaspitanju. Iako piše kao stručno lice, pišejednostavno da svaki roditelj može razumjeti, i primjeniti onako kako djetetu i njemu odgovara.  Autor je 2 e-knjige Ohrabrite dete da se igra bez telefona ( o igrama bez telefona) i Udahni i broj do 10 (o vaspitanju). Više o njima možete pročitati na njenom Instagram profilu Igre bez telefona.

U današnjem modernom dobu, djeca često provode sate zalijepljena uz ekrane svojih pametnih telefona, izgubljena u virtualnom svijetu igara. No, ima nešto posebno magično u povratku klasičnim igrama bez telefona, koje su oduvijek zabavljale generacije djece širom svijeta. Igre bez telefona pružaju priliku za istinsko interakciju, učenje i fizičku aktivnost. Donosimo razgovor sa Milicom Miličević, diplomiranom vaspitačicom.


U modernom svetu gde tehnologija napreduje neverovatnom brzinom, postavlja se pitanje da li će ekrani preuzeti igru kakvu svi pamtimo iz našeg detinjstva. I nije u pitanju samo igra, postoji mnogo veća zabrinutost stručnjaka a to je: dečiji razvoj i vaspitanje. Ekrani i telefon, omogućavaju nam brzo primanje informacija, ali da li je to deci stvarno potrebno?

Ubrzan razvoj tehnologije, svakako ima velikih prednosti za odrasle, ali ne i za decu. Deci u razvoju je potrebno upravo suprotno spori ritam saznavanja i upoznavanje sebe (svog tela) i okoline.

Ono što veoma često buni roditelje je, da li je i od kada dozvoljen crtani?

Crtani naravno svi pamtimo iz svog detinjstva i ukoliko roditelji procene da je sadržaj prikladan mogu puštati deci. Ovde je veoma važno da vodimo računa o uzrastu dece, bebe ne razumeju sadržaj crtanog filma stoga je beskorisno da gledaju. Njima će više značiti da đuskaju i pevaju uz dečije pesmice Branka Kockice, Mande, Dragana Lakovića… Takođe treba voditi računa kada i koliko deca gledaju u ekran. 

A kako telefon utiče na vaspitanje?

Gledanje u ekran ne usporava samo dečiji razvoj već i vaspitanje. Dete koje je provelo više sati za ekranom nas ne čuje, ima oslabljenu sposobnost da uči prirodnim putem, a roditelji velikih poteškoća da vaspitaju decu na način da ih dete razume a ne da ih se plaši. Ako jedan stručnjak Ranko Rajović navodi, da je telefon kao droga za decu u razvoju, ja bih se zapitala da li možemo da uradimo ili ponudimo nešto drugo deci.

Dolazimo do glavnog pitanja, šta je to što možemo ponuditi deci a da nije telefon?

Pre 4.godine počela sam da se bavim ovom temom Igre bez telefona. Ideja mi je bila da roditeljima ponudim igre koje mogu pokazati deci kod kuće. Iako je tu naravno bilo igara iz našeg detinjstva, pišem i o igrama/aktivnostima koje su dobre za dečiji pravilan razvoj a koje sam naučila na Učiteljskom fakultetu. U svakodnevnoj komunikaciji sa roditeljima saznajem šta ih muči, zašto deci daju telefon i kako to utiče na decu. Ubrzo počinjem da pišem i o vaspitanju jer sam shvatila da su roditelji nemoćni i da sve više popuštaju i prezaštićuju decu pod pritiscima okoline. Deca su oduvek osetljivija kategorija jer su u razvoju, ali je sada taj razvoj usporen i oštećen jer je telefon zamenio igru. Na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, svakodnevno pišem tekstove i komuniciram sa roditeljima o  Igrama i vaspitanju bez telefona. Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan i slažete se sa mojim stavovima, obavezno pogledajte još mog sadržaja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave