Milica Manić: Ukoliko je prva posjeta djeteta stomatološkoj ordinaciji bila bolna, svaka sljedeća će nositi isto osjećanje

Ono što bih isto tako napomenula jeste da pokušate da saznate, možete čak i ispisati, šta vas tačno plaši. Probajte RACIONALNO da promislite o konkretnom strahu.Danas vam predstavljamo doktora stomatologije Milicu Manić, diplomirala je 2021. godine na Medicinskom fakultetu – odsjek stomatologija u Nišu na katedri za Ortopediju vilica, braneći rad pod nazivom “Morfološke i rendgenkefalometrijske karakteristike malokluzije III klase”, nakon čega sam odradila pripravnički staž na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Svoje dalje usavršavanje nastavila je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i trenutno je na kontinuiranoj edukaciji na Klinici za Stomatološku protetiku. Drage trudnice i majke, u nastavku teksta čitajte savjete kako najlakše prevazići strah od stomatologa. Kako prevazići strah od slomatologa-denlofobiju?

Strah od stomatologa i dentofobija je jači oblik straha koji dovodi ponekad i do potpunog izbegavanja stomatologa, što na kraju rezultira loše stanje oralnog zdravlja. Ovo je česta fobija koja se može javiti kod bilo koga, bez obzira na starosnu dob. Fobije se smatraju vrstom anksioznog poremećaja, a poznato je da uzrokuju krajnje izbegavanje I odlaganje odlaska kod stomatologa, ponekad čak i samo spominjanje stomatologa može izazvati teskobu, čime se pregled ponekad odlaže godinama i sve do onog trenutka kada problem sa zubima postane toliko velik da jednostavno više nije moguće odlagati jer je bol toliko velik da je potrebno lečenje, a vrlo često i vađenje zuba. Anatomski gledano, usna duplja je vrlo osetljivo i intimno mesto, vrto dobro inervisano i lokalizovano blizu centralnog nervnog sistema, te se samim tim svaka bol u ustima doživljava mnogo jače nego bol na bilo kom drugom mestu u našem telu. Sama SOL koja nastaje prilikom stomatoloških intervencija je dovoljan da nam ODLAZAK KOD STOMATOLOGA bude TRAUMATIČAN.

SIMPTOMI DENTALNE ANSKIOZNOSTI

Simptomi koje osoba može iskusiti su sledeći:

 • ubrzan rad srca
 • znojenje
 • znaci panike iii uznemirenosti
 • porast krvnog pritiska
 • nesvestica

Zašto se javlja strah od stomatologa?

Kao jedan od najčešćih razloga zbog kojeg nastaje strah od stomatologa je NEPRIJATNO i BOLNO ISKUSTVO U DETINJSTVU, prilikom prvih poseta stomatologu. Možda ste u stomatološkoj ordinaciji doživeli bol, nelagodu iii možda nedostatak empatije od strane stomatologa, što je stvorilo značajnu averziju prema istom. Ukoliko je prva poseta deteta stomatološkoj ordinaciji bila bolna, SVAKA SLEDEĆA CE NOSIT ISTO OSEĆANJE, što se zadržava i u kasnijem dobu.Također, jedan od razloga zbog čega se pacijenti boje stomatologa jeste taj sto prilikom sedanja u stomatološku stolicu, nemaju nikakvu kontrolu nad tim šta se događa i ne znaju da Ii će ih ikada nešto zaboleti. Pored toga, vrlo cčesto ljudi imaju strah od igala, belih mantila i uniformi, mirisa ordinacije, zvuka bušilice, stomatološke stolice i drugo.

SAVETI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA PREVAZIĐETE STRAH

 1. Posetite stomatologa u ranim jutarnjim satima. Biti će manje ljudi, manje zvukova
 2. instrumenata ali cete imanje vremena provesti u iscekivanju i razmisljanju.
 3. Zamolite prijatelja iii voljenu osobu da krenu sa vama.
 4. 3.Možete poneti slušalice za uši i slusati muziku na putu do stomatologa, kako biste se lakše opustili.
 5. Obavestite svog stomatologa da se plašite kako bi znao da vam pruži dodatnu saosećajnu negu i razgovarajte sa svojim stomatologom o bilo čemu što vam izaziva bol I nelagodnost u toku pregleda iii intervencije.
 6. Vežbajte duboko disanje kako biste se umirili.
 7. Ukoliko vam je potreban odmor u toku intervencije dajte znak svom stomatologu levom rukom (iii kako god se dogovorite) kako bi znao kada da stane.
 8. Američka stomatološka asocijacija (ADA) predlaže ometanje u toku stomatološkog pregleda koje podrazumeva stiskanje lopte za stres I zamišljanje da ste na nekom lepom i srećnom mestu, slusanje muzike i drugo.

Ono što bih isto tako napomenula jeste da pokušate da saznate, možete čak i ispisati, šta vas tačno plaši. Probajte RACIONALNO da promislite o konkretnom strahu. Ako je uzrok konkretan stomatolog, naravno da nisu svi takvi, nađite drugog stomatologa. Ako je u pitanju konkretna intervencija , normalno da neće svaki put biti tako. Ako je u pitanju strah od bola, postoji ANESTEZIJA koja nam omogućava potpuno obezboljenje pacijenta. Dakle, za sve postoji rešenje.

LEK ZA STRAH OD STOMATOLOGA

Najbolji lek za strah jeste RANA I PRAVILNA PREVENCIJA koja ce sprečiti bolna iskustva kako kod dece tako ikod odraslih, ali ianestezija koja nas rešava svakog bola. Sa preventivnim programom kod dece treba krenuti odmah nakon nicanja zuba I to tako što ćete u početku dete voditi stomatologu kako bi se upoznalo sa ambijentom i instrumentima ikako bi na taj način bolje prihvatilo svaku dalju saradnju. Preventivni pregledi kod odraslih također smanjuju nivo stresa, jer priznati ćete da šta god da vam se radi, lakše će vam biti ako ste pre toga već nekoliko puta u toku godine posetili svog stomatologa irazgovaralio tome, radili već neke lakše intervencije pre tog tezeg, nego kada biste posle pet godina samo otišli hitno zbog bola morali da vadite živac, lečite i vadite zube i drugo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave