Milica Manić: Kada koji mliječni zubić niče?

Vrijeme erupcije mliječnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube tako i kod pojedinih osoba, a isto tako je i erupcija zuba kod djevojčica nešto ranije nego kod dječaka, dok je redoslijed izbijanja zuba konstantan. 

Doktorica Milica Manić s nama dijeli korisne i kvalitetne savjete o nicanju mliječnih zuba. Milica Manić diplomirala je 2021. godine na Medicinskom fakultetu – odsjek stomatologija u Nišu na katedri za Ortopediju vilica, braneći rad pod nazivom “Morfološke i rendgenkefalometrijske karakteristike malokluzije III klase”, nakon čega sam odradila pripravnički staž na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Svoje dalje usavršavanje nastavila je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i trenutno je na kontinuiranoj edukaciji na Klinici za Stomatološku protetiku. U nastavku teksta čitajte kvalitetne savjete.

Razvitak mliječnih zuba počinje u 6. sedmici fetalnog života, sa stvaranjem pupoljaka centralnih i lateralnih sjekutića, a do 10. sedmice fetalnog života sa razvitkom započinju i ostali mliječni zubi. Mineralizacija tvrdih zubnih tkiva na svim mliječnim zubima započinje između 4. i 6. mjeseca fetalnog života. U prvog godini života se završava izgradnja krunica svih mliječnih zuba. U drugom mjesecu se završava izgradnja centralnih sjekutića, oko 3. lateralnih, u 6. prvih mliječnih molara, oko 9 očnjaka i u 11. drugih mliječnih molara. Svi pokreti zuba, od momenta formiranja zubne klice do postavljanja zuba u zubni niz, pa i kasnije kada zub preuzme funkciju koja mu je prirodom predodređena, nazivaju se nicanje zuba. Nicanje zuba predstavlja seriju metaboličkih procesa koji dovode do usklađene resorptivne i apozicione aktivnosti na suprotnim stranam zubne klice, što dovodi do kretanja zuba i njegovog postavljanja na genetski predodređeno mjesto. Nicanje zuba se može podijeliti u tri faze: preeruptivnu, eruptivnu (prefunkcionalnu) i posteruptivnu (funkcionalnu). 

Faze nicanja zuba

  • Preeruptivna faza nicanja obuhvata pokerete od početka stvaranja tvrdih zubnih tkiva do pojave zuba u usnoj šupljini (erupcije).
  • Eruptivna (prefunkcionalna) faza nicanja obuhvata pokrete zuba od njihove pojave u usnoj duplji do zauzimanja njihovog funkcionalnog položaja, odnosno kontakta sa zubom antagonistom.  Prvi klinički znak skorog izbijanja mliječnog zuba jeste zadebljanje sluzokože na mjestu gdje će se zub pojaviti. Na tom zadebljanju pojavljuje se blijedi kružić kroz koji se pojavljuje vrh incizalne ivice ili kvržica zuba. 
  • Posteruptivna (funkcionalna) faza nicanja obuhvata pokrete zuba nakon njihovog postavljanja u funkcionalni položaj. 

Vrijeme erupcije mliječnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube tako i kod pojedinih osoba, a isto tako je i erupcija zuba kod djevojčica nešto ranije nego kod dječaka, dok je redoslijed izbijanja zuba konstantan. 

Nicanje mliječnih zuba 

Prvo se između 6-8 mjeseca pojavljuju donji pa gornji centralni sjekutići, a nakon toga, između 8-10 mjeseca, niču donji i gornji lateralni sjekutići. Donji očnjaci i kutanjaci se uvijek prije pojavljuju nego gornji, pri čemu prvi mliječni molar gotovo uvijek niče prije očnjaka. Očnjaci izbijaju između 16-20 mjeseca, prvi mliječni kutnjaci između 12-16, a drugi mliječni kutnjaci između 20-30 mjeseca. 

Rast korijena 

Rast korjenova se prvo završava na mliječnim sjekutićima, između 1,5-godine. Korjenovi prvih mliječnih kutnjaka završavaju rast u 2,5 godine. Oko 3. godine se završava rast korjenova drugih mliječnih molara, a zatim neki mjesec kasnije i mliječnih očnjaka. U tabeli na slici je prikazana hronologija razvitka mliječnih zuba. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave