Milana Jelovac-Živković: Djeca će se sjećati trenutaka kada su se osjećala voljeno

Trudim se da moju djecu naučim da vole i poštuju sebe kako bi ih drugi voljeli i poštovali, da se ne boje grešaka jer na greškama se uči. 

Milana Jelovac-Živković, rođena u Novom Sadu, majka dvije djevojčice donosi vam zanimljivu priču o porodu i samo neke od savjeta za kvalitetan odgoj djece. 

Ja sam MIlana Jelovac Živković ,rođena u Novom Sadu 28.07.1989. Mama dvije djevojčice, Darkova supruga.  Po struci sam farmaceut, a u duši jedan zaljubljenik u pisanje, fotografiju, enterijer . Svoju ljubav ka pisanju  i fotografiji sam pretočila u svoj instagram profil. Moje djevojčice Kalina i Lenka su moja najveća inspiracija. Jer biti mama je najljepši dar. 

Recite nam više o roditeljstvu?

Prije 8 godina, dan pred početak nove godine, postala sam Kalinina mama, najljepši poklon koji sam mogla da zamislim je upravo bila ona, iako mi sam porođaj nije ostao u lijepom sjećanju, mladost, neiskustvo i nespremnost na isti su uticale na to. Sebi sam tada obećala da ću to promijeniti kada budemo poželjeli drugo dijete. Mama jedne slatke Lenke sam postala prije 2 godine. U jeku pandemije korona virusa. Neizvjesnost, policijski sat, strah, toliko čudnih okolnosti na koje nažalost nisam mogla uticati. Jedino na šta sam mogla da utičem jesu bile moje misli. Slušala sam meditacije, opuštala se, pokušavala da se izolujem od loših vijesti, brojki koje su nas tada svakodnevno bombardovale. Spremna sa koferom u gepeku i rečenicom “Milana ideš u bolnicu da upoznaš Lenku”. 

Kako je protekao vaš porod? 

I tako je i bilo , ustala , probudila supruga, Kalinu, popila kafu i lagano otišla u bolnicu. Mirna, spokojna iako sam 14 dana prije toga svaki drugi dan vadila krv za brzi test na Covid 19, iako sam imala manjak plodove vode, iako sam se porađala sa maskom na licu, moram da priznam da je to bio jedan divan porođaj. Vjera, spremnost i mir koji sam ponijela sa sobom umanjili su  sve ono loše što se tada dešavalo oko mene. 

Šta je po vama najbitnije u odgoju djece?

Roditeljstvo me je promijenilo, iako smo mi ovdje u ulozi roditelja, djeca su ta koja nas uče, koja nas navode na promijene i rast. Kako za njih i za nas je ovo veliki izazov, pogotovo danas, kada smo dosta otvoreniji, glasniji, kada su informacije lako dostupne, treba pronaći balans, nekada to zvuči teško, ali kada se svemu doda puno ljubavi, zagrljaja, podrške svaki problem je rješiv. Djeca će se sjećati trenutaka kada su se osjećala voljeno, pružite im to. Trudim se da moju djecu naučim da vole i poštuju sebe kako bi ih drugi voljeli i poštovali, da se ne boje grešaka jer na greškama se uči. 

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Kako sam se snašla u ulozi majke , to je najbolje da pitate moje kćerke , sigurna sam da da bi vam se dopao odgovor. Šalu na stranu, dobra organizacija, podrška supruga i pomoć baka, tetaka je uvijek dobro došla. Briga o djeci podrazumijeva neprekidnu brigu o sebi. 

Savjet za sve naše majke?

Zato drage mame, trudnice, djevojke brinite o sebi, uvijek imajte par minuta za male stvari koje vas čine sretnim, šetnja, kafa, par redova knjige… 

Za kraj bih citirala Irenu Orlović : Nemojte umrijeti za svoje dijete. Nemojte ni živjeti za svoje dijete. Samo budite prisutni, budite tu za svoje dijete”. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave