Merisa – Home in Sarajevo: Biti roditelj je u isto vrijeme najbolja i najteža stvar koja mi se desila

 Odgoj je taj koji nas definiše i stvara od nas jednu cjelinu.

Intervju: Merisa – Home in Sarajevo

Merisa je bachelor Uprave, majka djevojčice Nadje. Nakon završenog studija radila je u IT sektoru kao izvršni menadžer. Trenutno vodi mini market sa svojim suprugom.

Danas vam predstavljamo Merisu. Merisa zajedno sa svojim suprugom vodi mini market. Kako je biti roditelj i u isto vrijeme imati posao i sve ostale obaveze sa Merisom razgovaramo u nastavku.

Majka ste jedne divne curice Nadje, kako izgleda Vaš jedan zajednički dan? 

Obzirom da smo suprug i ja zaposleni, u tom slučaju Nadja je u vrtiću. Najbitnije nam je da smo slobodno vrijeme zajedno. Dakle, ručamo zajedno, nakon toga slijedi zajedničko druženje i različite igrice. Sve novo što učimo Nadju, trudimo se da prenosimo kroz igru. Postoje i dani kada imamo samo nas dvije naše vrijeme, kao što ima i sa suprugom. Većinu kućanskih obaveza ostavljam za naveče kada Nadja zaspe. Tada najbolje imam vremena i za sebe kao ženu. 

Koliko Vam je bitan odgoj? 

Svi nosimo odredjene gene, nasljedjujemo osobine naših roditelja, ali smatram da je odgoj taj koji nas definiše i stvara od nas jednu cjelinu. Odgajanje djece se mijenja s vremenom, pa tako danas roditelji ne odgajaju svoju djecu isto kao što su naši roditelji nas. Ali bez obzira na to mislim da je cilj uvijek isti, a to je sretno, zadovoljno dijete sa razvijenom sviješću šta je ispravno, a šta ne. Naravno da mi je bitan odgoj.

Kakvu energiju prenose djeca na roditelje? Kakvu je Nadja prenijela na vas? 

Biti roditelj je u isto vrijeme najbolja i najteža stvar koja mi se desila. Neopisiv osjećaj. Kad kažem najteža, mislim i na sve brige  i  odgovornost koja dolazi sa djetetom. Gdje god da se Nadja nalazi moje misli su uz nju. Ali na kraju dana samo ostane neizmjerna ljubav.  

Kako uskladite sve svoje obaveze i odgoj i brigu o Nadji? 

Najbitnija je organizacija. Za sve obaveze i aktivnosti napravim unaprijed plan.  Uvijek postoje i vanredne situacije koje se mogu desiti i na koje ne možete uticati.  

Svoj nstagram profil također krase i slike Vašeg doma, možete li nam nešto više reći o tome? 

Uređenje doma je nešto u čemu uživam. Na instagram profilu sam imala priliku tu vrstu ljubavi podijeliti i sa drugima. Suprug i ja smo uređivali stan zajedno, ali zahvaljujući instagram profilu dobili smo i pomoć naše rodbine i prijatelja. Dijeljenje ideja bilo je obostrano. Mnogima se svidio naš enterijer, ali isto tako smo i mi imali pomoć na koje detalje da obratimo pažnju kada je u pitanju uređenje stana. Na kraju sam podijelila i druge detalje iz svog života i profil se pretvorio u mini blog. 

Savjet budućim mamama? 

Kako je to biti roditelj ne znamo dok ne postanemo. Nakon što sam dobila Nadju u meni se probudio i majčin instikt, a sve ostalo učim korak po korak. Mislim da je istina kada kažu sretna mama, sretno dijete. Najbitnije je da mi mame, u svim obavezama koje nas sljeduju, nađemo vremena za sebe i radimo stvari koje nas čine sretnima, bilo to da je sport ili neki hobi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave