Merima Druškić Musić: Većina naših dnevnih izazova su mali i trenutno ih lako prevazilazimo

Neki dugoročni izazov jeste odgojiti djevojčicu da može biti samostalna, hrabra, sposobna sutra u životu.

Merima Druškić Musić, intervju
Merima Druškić Musić je PR i marketing manager kompanije MM Real Estate i majka djevojčice Imani koja u martu puni 3 godine. Sa Merimo smo razgovarali o majčinstvu i kombiniranju porodičnih obavezan. U nastavku donosimo intervju.

Majka ste jedne predivne djevojčice, recite nam više o tome?

Imani je definitivno promijenila moj život. Ovo nije klasična priča jedne majke kako nisam znala šta je ljubav dok nisam nju rodila, iako nisam, nego je Imani zaista promijenila moj život i moj poslovni put u potpunosti. Ja sam se do trudnoće bavila novinarstvom 11 godina, to je bila moja profesija i moja ljubav. Radila sam sve od novinarskog, reporterskog i voditeljskog posla, međutim, 2020. godine je stigla korona, kao i moja trudnoća. U šestom mjesecu trudnoće ja sam se zarazila Covidom, srećom bez simptoma i to je bio trenutak kada sam povukla ručnu. Shvatila sam da izlaskom na teren dovodim svoje zdravlje u pitanje, ali i da svoju trudnoću dovodim u rizik, te je odlazak na porodiljsko bio logičan potez. Ostatak trudnoće sam provela kući i u martu 2021. godine na svijet je došla moja Imani. Već prvog dana kada sam je uzela u naručje sam znala da od povratka novinarstvu nema ništa, jer posao koji nema jasno radno vrijeme nije dolazio u obzir, jer bi previše vremena oduzimao od mog djeteta.  Imani će sada napuniti tri godine i izrasla je u predivnu djevojčicu. Iako je jako mala, sa njom nikada nije bilo problema oko dogovora za bilo šta. Ona je djevojčica koja ima sve i zaista se trudim da joj udovoljim u svemu što želi, iako su njene želje male, ona želi bombone, labela i slične stvari, ali nikada na njenu želju do sada nismo rekli “ne”.

Ja znam da moj način odgoja nervira mnoge roditelje, ali svako bira kako će odgajati svoje dijete. Kod mene je jasno, ja ne dozvoljavam da bilo ko ucjenjuje moje dijete, npr. da glumi da plače jer Imani neće da ga zagrli ili poljubi kako bi ona popustila i zagrlila tu osobu. Ne tjeram je da se smješi i maše strancima i prolaznicima na ulici ili u liftu, ne tjeram je da bude u društvu bilo koga, ako ona to ne želi. Niti dozvoljavam da je neko sili da radi bilo šta od toga. Ja je uvijek pitam – Da li želiš da zagrliš tetu/curicu/nanu/mamu..? Pa ako želi onda može, a ako ne želi, pa Bože moj, preživjeće ta osoba i bez zagrljala. Ja odgajam djevojčicu, koja će sutra da bude žena u ne tako lijepom svijetu i želim da zna da može da postavi granicu, da može da kaže “ne” i  da druga strana mora da se pomiri s tim i da poštuje njene granice, ili neće biti u njenom životu. 

Kako izgleda Vaš jedan dan, mislim na organizaciju oko posla i majčinstva?

Pa kako sam navela u prethodnom odgovoru, ja sam rođenjem Imani promijenila svoj poslovni put, posao, karijeru. Bavim se sada PR-om koji je sestrinska branša novinarstvu i smatram da je PR najjednostavnije raditi nakon što ste proveli par godina u novinarstvu. Jer posao sam po sebi zahtijeva poznavanje ključnih osoba iz različitih redakcija i komunikacija s njima, tako da mi je bilo jednostavno uklopiti se u novi poslovni ambijent. Također, iako sam završila Odnose s javnošću na UNSA, u novembru prošle godine upisala sam i Business akademiju da obogatim i upotpunim svoje znanje i usmjerim se vremenom na PR i marketing. S obzirom da trenutno radim u porodičnoj firmi, radno vrijeme mi je fleksibilno, pa sam ga organizovala tako da Imani ne ispašta, što je i bila zamisao kada sam mijenjala posao. Jutro je posvećeno njoj, njenom kasnijem buđenju, zajedničkom vremenu, doručku, pa kada sve naše obaveze završimo ujutru, ja odlazim na posao, a nju čuvaju nana i dedo dok se suprug i ja ne vratimo s posla. Trenutno balansiram između majčinstva, posla i studiranja.

Roditeljstvo je izazovno, šta je za Vas najizazovnije?

Ja sam iskreno shvatila ono što mi stariji i iskusniji govore, a to je da je malo dijete – mala briga, a veliko dijete – velika briga. Većina naših dnevnih izazova su mali i trenutno ih lako prevazilazimo, ali neki dugoročni izazov jeste odgojiti tu djevojčicu da može biti samostalna, hrabra, sposobna sutra u životu, kako bi mogla da se nosi sa svim izazovima koje život donosi. Složiće se sa mnom mnoge majke da u današnjem vaktu nije jednostavno odgajati dijete, jer toliko informacija je djeci dostupno od najranije dobi, da je to zastrašujuće. Na nama roditelja je da budemo filter informacija za svije dijete i da se potrudimo da od njega sutra napravimo čovjeka.

Koje vrijednosti želite prenijeti na vašu djevojčicu?

Želim da zna da ne mora ništa, a može sve ako se potrudi. Učiti ću je da ne mrzi drugog i drugačijeg, da prijatelje bira pametno, da ne bude nigdje gdje nije poželjna i u kakvoj god situaciji u životu bude da uvijek može da dođe kući. Trudiću se da shvati da su joj roditelji najbolji prijatelji, ali i da iznad mojih želja mora da stavi svoje. Da ciljeve uvijek postavlja visoko, pa ako nekad i promaši, da nije ništa strašno. Naučiti ću je da sreća nije u materijalnim stvarima, ako nemaš duševni mir da je sve uzalud. Od kako sam je rodila ja se trudim biti bolji čovjek, kao i suprug, jer svjesna sam da ona kopira sve naše riječi i djela i da će u konačnici ona biti ono što vidi da mi kao roditelji radimo. 

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Trudnicama da se ne plaše, da ih očekuje najljepši period života. Da koliko god su spremne na ono što dolazi, biće još bolje. Da budu spremne da upoznaju najjaču  i najslabiju verziju sebe nekon rođenja djeteta. A svim mamama savjetujem da osluškuju svoje dijete, da ga ohrabre, da mu budu vjetar u leđa. Ali nikako da budu lažno ohrabrenje. Npr. ako dijete dođe iz škole i kaže da je najgore u razredu u košarci, da nikako ne govore – ma nisi, dobar si, jer time dodatno djetetu rušite samopouzdanje, nego da kažete – uredu, hajde da vježbamo, pa ćeš da budeš bolji. Važno je da se djetetu gradi samopouzdanje, jer od njega mnogo toga polazi u životu. Mnoge prilike će vaše dijete propustiti ako ne bude imalo dovoljno samopouzdanja da proba, tako da, na vrijeme gradite to samopouzdanje, raširite krila svome djetetu i uživajte u njihovom letu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave