Melisa Dizdar: Kada ste majka onda je dijete na prvom mjestu

Kada ste zaposleni onda negdje u glavi i dalje imate tu misao da ste majka i da se još više borite i trudite da obezbjedite najbolje uslove svojoj djeci.

Melisa Dizdar, bachelor sestrinstva iz oblasti zdravstva

Danas vas vodimo u svijet društvenih medija i majčinstva dok razgovaramo s mladom ženom koja je osvojila srca svoje online publike svojim životnim pričama i autentičnim pristupom. Rođena je Sanjanka, odrasla u vezirskom gradu Travniku a sada živi u Sarajevu. Po struci bachelor sestrinstva iz oblasti zdravstva. Majka je, supruga i kćerka koja za sebe kaže da je vječita pričalica. Na njenom instagramu @budi.drugacija već 6 godina aktivno dijeli svoju svakodnevnicu gdje smo mogli vidjeti njen lični rast i mijenjanje jedne djevojke , žene a sada već i majke. Ako volite pratiti realostične vlogove jednog mladog bračnog para pogledajte YouTube : Budi drugačija – Melisa Dizdar. U nastavku vam donosimo intervju sa Melisom.

Kako ste se osjećali kad ste saznali da ćete ponovno postati roditelj? Jeste li imali drugačiji osjećaj nego prvi put?

Prije samog braka muž i ja smo imali otvoren razgovor i znali smo da se oboje želimo ostvariti kao roditelji. Nakon rođenja kćerke imali smo želju imati još jednu bebu. Ja sam jedinica i uvijek sam maštala o tome da jednog dana imam veliku porodicu. Hvala dragom Bogu ta želja mi se polako ispunjava… Zahvalni smo da imamo tu priliku, iako smo mladi roditelji. Kada smo saznali da čekamo sina bili smo podjednako sretni i šokirani. Cijelu trudnoću smo zajedno prolazili ispočetka kao da je prvi put…

Kako ste se prilagodili izazovima majčinstva dok ste istovremeno bili aktivni u svijetu influensinga?

Kada ste majka onda je dijete na prvom mjestu. Kada ste zaposleni onda negdje u glavi i dalje imate tu misao da ste majka i da se još više borite i trudite da obezbjedite najbolje uslove svojoj djeci. YouTube & instagram i dalje smatram svojom razonodom i hobijem, iako je to ozbiljan posao koji uspijem dobro balansirati. Zapravo sam jako sretna da sam imala priliku snimati sve zajedničke trenutke. Oni su sada zauvijek sačuvani na mom virtualnom dnevniku.

Koje savjete biste dali drugim mladim majkama koje se bave influensingom i koje se suočavaju s izazovima ravnoteže između porodice i posla?

 Ponovo ću reći da je dijete prioritet. Vi ne možete biti majka 3h dnevno ili 8h dnevno. Vi ste majka 24h dnevno – cijeli život. Opće je poznato da u svijetu influensa ne mogu opstati osobe koje su došle sa ciljem da zarade. U ovom svijetu opstaju samo osobe koje uživaju u ovom poslu i u kojim publika prepozna nešto. A jako je teško biti konstantan i zabavan jer ljudima sve brzo dosadi. I kako vi napredujete tako vas ljudi gledaju drugačije i mijenjaju mišljenje. Sta god objavite može biti pogrešno shvaćeno i zato se kaže “ druga strana medalje “. Ja sam izabrala put koji vodi prvo ka mojoj sreći. Sve dok se ja zabavljam snimajući ja sam tu. I evo, već pune 4 godine traje moje putovanje kroz ovaj svijet…

Kako se vaša prva trudnoća razlikovala od trenutne? Jesu li vam iskustva i stavovi prema trudnoći i roditeljstvu evoluirali?

Prva i druga trudnoća su različite totalno! Ne znam da li je do razlike u spolovima ili je zaista tijelu lakše kada već zna cijeli proces. Koliko god da se edukujete nikad ne možete predvidjeti tok i ishod poroda. Budite smireni i fokusirajte se samo na zdravlje bebe i najvažnije – Uživajte i pripremite se za ogromnu količinu ljubavi koja dolazi!!!

Kako ste uključili svoju stariju djevojčicu u proces očekivanja novog člana porodice? Imate li savjete za roditelje koji se trude objasniti svojoj djeci promjene koje dolaze s dolaskom bebe?

Moja djevojčica je za nas još uvijek bebica. Njen brat će stići prije njenog 2/gog rođendana. Koliko god se trudili i pričali, pokazivali da tu ima jedan braco ja mislim da ona još nije spremna da to razumije. Imamo prijatelje koji su često sa nama i tako smo primijetili da je pažljiva npr: donese dudicu bebi ljulja je mazi je i priča neke svoje bebeće priče. Nadamo se da će do dolaska brata biti spremna da bude velika ( mala ) seka. 

Kako održavate ravnotežu između svoje online prisutnosti i privatnog života, posebno kad je riječ o dijeljenju osobnih iskustava iz roditeljstva?

Navika je čudo! Imala sam periode kada kažem : “ okej uzet’ ću malo odmora i neću snimati neko vrijeme “ ali to ne traje ni 1 dan. Uvijek imam neke ideje i bude mi žao da nešto ne pokažem ili ne ispričam ljudima. Druga strana priče je činjenica da postoje teme o kojim nikada ne razgovaram sa pratiteljima : o poslu, vjeri i politici. Tako da najmanje 30 % života ne prikazujem sigurno, postoje dijelovi koje čuvamo i za nas. Kada se radi o roditeljstvu za sada imamo pozitivno iskustvo pričati i dijeliti svoja iskustva jer smo kao novopečeni roditelji bili u mnogo kriza na početku. Nismo odmah sve znali i uvijek smo tražili ‘ pomoć prijatelja ‘ , dosta toga smo naučili od naše male ekipe.

Možete li podijeliti neke svoje najdraže trenutke iz roditeljstva kojima ste inspirirali svoju zajednicu?

Porodica je broj jedan. To je ono što promoviram kroz svoj YouTube kanal i instagram. Nekada je naša porodica bila samo “ on i ja “. I tada sam pričala o važnosti porodice i građenju lijepog odnosa i komunikacije sa partnerom. Neki za mene kažu da sam staromodna i da ovo ludo doba donosi neke nove okvire. Svejedno, ja i dalje smatram da je najvažniji dio imati pored sebe nekoga tvrdoglavog ko ne odustaje od vas. I kakva god oluja da pokuca na vaša vrata – nema nazad. Pogledajte moj kanal “ Budi drugacija – Melisa Dizdar “ i tu ćete pronaći mnogo realističnih vlogova.

Kako biste opisali svoj pristup odgoju i što mislite da je najvažnije u odgoju djece?

Bojim se odgovoriti na ovo pitanje! Odgojena sam po nekim starim principima i dok sam bila djevojka mislila sam da je to noćna mora. Nisam razumjela roditelje koji me štite i pokušavaju od mene napraviti normalnog čovjeka i pristojnu ženu koja je samostalna i zna za sebe. Kada pogledam današnje generacije djevojaka zahvalna sam im na tome. Nisam bila zatvorena u kući u kuli bez vrata kao Zlatokosa ali su se znala pravila. Današnjim generacija ne možete ni postaviti pravila. Imaju jezik kao da su oni vaši roditelji a ne vi njihovi. Granice su se pomjerile , doba tinejdžera i adolescenata se spustilo još par godina niže. Neke stvari su postale “ normalne “ već od doba sa 10 godina. Neke stvari se danas znaju i onda kada bi se trebala znati samo tablica množenja. Strah me današnje okoline u kojoj moja djeca tek dolaze na svijet tako nevina i čista… Vodim se ovim : ne treba biti ograničen, treba ići u korak sa vremenom ali ne treba dopustiti da okolina odgaja moju djecu jer ipak se neke stvari i dalje nose iz kuće!

Koje poruke ili savjete biste željeli poslati drugim mladim ženama koje su u sličnoj životnoj fazi kao i vi?

 Budi najbolja verzija sebe. Kada god imam loš dan i pomislim da sam loša majka, loša supruga ili nešto nisam uradila baš najbolje pomislim kako bi to izgledalo da sam dala maximum? I tako izvučem iz sebe onaj posljednji atom snage. Ponekad je teško biti žena jer to podrazumijeva 101 ulogu u jednom danu. Majka, supruga, kćerka, prijateljica, zaposlena , kuharica, odgajateljica, psiholog, čistačica , spremačica , zabavljačica , lijepa zgodna i zdrava. Na kraju dana ja ipak biram da budem baš žena jer sve to možemo samo mi! Trenutak kada sam shvatila da mogu sve to odjednom je onaj kada sam odlučila da sve to želim zbog sebe! Ne treba mi muškarac koji će me natjerati da budem najbolja zbog njega !? Ja želim da budem najbolja verzija sebe zbog sebe! Da bi bila sretna sa nekim, prvo moraš biti sretna sama sa sobom ( u svojoj koži ). Svim ženama koje čitaju želim da budu zdrave voljene i sretne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave