Mehanizam nastanka majčinog mlijeka i savjeti kod smanjene produkcije

Tokom dojenja mogu da se jave brojni problemi koji dovode do smanjene proizvodnje mlijeka. 

Autor: dr. Duška Savić, specijalista pedijatrije, sub.specijalista neonatolog- UKC RS Banja Luka

Već prije same trudnoće započinje priprema organizma trudnice na proces dojenja. Kod većine trudnica na samom početku trudnoće dolazi do povećanja grudi, širenja mliječnih žlijezda, što je najčešće praćeno bolnošću na dodir i osjećajem nelagode kod trudnica. Mamillae, odnosno, bradavice postaju tamnije, a areole se šire. U posljednjim mjesecima trudnoće u grudima majki se stvara takozvano predmlijeko. Izgled i količina mlijeka se mijenja u prvom mjesecu. Prvih nekoliko dana je gusto, žuto i bogato bjelančevinama. To mlijeko se naziva kolostrum. Poslije njega slijedi prijelazno mlijeko tokom dvije sedmice, a potom zrelo mlijeko krajem prvog mjeseca. U punoj laktaciji žena može “proizvesti” dnevno od oko 800 ml, pa do 1000 ml, najviše 1200 ml mlijeka.

Međutim, unatoč tome što su tokom trudnoće prisutni svi hormoni potrebni za laktaciju, a mliječne žlijezde potpuno razvijene, u trudnoći ne dolazi do laktacije. Razlog za to su visoke koncentracije hormona estrogena i progesterona, koji spriječavaju učinak prolaktina na žljezdano tkivo dojke. Prolaktin je polipeptidni hormon kojeg luči hipofiza i koji učestvuje u nizu biohemijskih događanja u trudnoći, a također je najvažniji hormon za biosintezu mlijeka. On omogućava sintezu primarnog proteina kazeina, neophodnog za produkciju mlijeka. Izlaskom placente dolazi do naglog sniženja koncentracije estrogena i progesterone, te počinje neometano laktogeno djelovanje prolaktina. Laktacija počinje dva do tri dana nakon poroda. Ako žena ne doji, traje najmanje sedam dana, a nivo prolaktina u tom slučaju pada na normalu za oko dvije do tri sedmice. Prolaktin na kraju trudnoće ima gotovo deset puta veću koncentaciju nego prije same trudnoće. Ipak, pored prolaktina, za laktaciju su neophodni i drugi hormoni, kao što su inzulin, progesteron, estrogeni kortizol. Humani placentarni laktogen također ima laktogeno djelovanje.

Podražaj za produkciju prolaktina je dojenje. Dojenjem se nervni podražaji prenose u hipotalamus, gdje se smanjuje produkcija dopamina, koji ima ulogu kočenja lučenja prolaktina. Koncentracija prolaktina postaje normalna tri do četiri mjeseca po porodu, ali se dojenjem održava laktacija jer dojenje stimulira lučenje i oksitocina, hormona koji potiče kontrakciju glatkih mišića u dojkama te tako pomaže istiskivanju mlijeka pri dojenju. Zahvaljujući ovim mehanizmima, količina novostvorenog mlijeka u dojkama je ekvivalentan podojenom mlijeku. Ako se dojka ne prazni, sekrecija mlijeka počinje opadati već nakon 48 sati.

Iako je majčino mlijeko najbolji poklon za bebu, prirodi je nekada potrebno pojačanje. 

Tokom dojenja mogu da se jave brojni problemi koji dovode do smanjene proizvodnje mlijeka. 

U takvim situacijama se uvode mliječne formule kao dodatak ili se u potpunosti prelazi na vještačku ishranu. Istraživanja pokazuju da 99,4% majki doji svoju bebu u porodilištu. U trećem mjesecu doji 78,4% majki, dok u šestom mjesecu procenat pada na 61,5%.1 Da bi majka nastavila dojenje preporučujem primjenu dodataka prehrani na prirodnoj osnovi kao što je proizvod belgijske kompanije pod nazivom Lactil kapsule. Ovaj proizvod sadrži suhi ekstrakt sjemena anisa i ploda komorača, koji pospješuju proizvodnju majčinog mlijeka tokom perioda laktacije. Ove dvije aromatične biljke olakšavaju varenje kod beba i podstiču ih na sisanje i mlijeku daju prijatan okus. Preporučuje se uzimanje 1-2 kapsule dnevno, 1 kapsula ujutru i 1 kapsula navečer sa velikom čašom vode. Kapsule se mogu uzimati i u toku obroka. Jedno pakovanje Lactila sadrži 56 kapsula, što je dovoljno za primjenu tokom 28 dana.  Zahvaljujući prirodnom sastavu Lactil kapsula možete bezbrižno da dojite bebu i ne brinete za njen stomačić, jer samo majčino mlijeko je dovoljno kvalitetno za Vašu bebu.

 Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference: 

1.Institute of Public Health of the RS World Breastfeeding Week 2013. Can we increase   the ratio of exclusively breastfed six-month old babies in Slovenia? http://img.ivz.si/janez/2323-6970.pdf 

2.Odobrena deklaracija Lactil kapsule 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave