Mastitis i dojenje

Grudi će vam bez sumnje biti osjetljive i natečene kad prvi put počnete dojiti. Ipak se pune mlijekom! Ako primijetite da vam jedna od njih postaje posebno bolna ili vas iznenada pogodi osjećaj kao da imate gripu, možda imate mastitis.

Mastitis zahtijeva pažnju što prije, ali kad znate da je to ono s čim imate posla, infekcija je relativno jednostavna za liječenje. U nastavku pročitajte šta uzrokuje mastitis i kako prepoznati da li ga imate.

Šta je mastitis?

Mastitis je infekcija tkiva dojke koju karakteriziraju bolne, natečene dojke i simptomi slični gripi. Procjenjuje se da će se do 10 posto majki koje doje nositi s mastitisom tokom dojenja.

Rizik za mastitis je najveći u prvih šest sedmica nakon porođaja, ali se može dogoditi u bilo kojem trenutku tijekom dojenja. Infekcija obično pogađa samo jednu dojku, iako je moguće da se odjednom dogodi mastitis u obje dojke.

Šta uzrokuje mastitis?

Mastitis se javlja kada štetne bakterije ostanu u tkivu dojke, što pokreće infekciju. Najčešće se to dogodi kada se mliječni kanal u dojci začepi i ne iscuri.

Mastitis se može razviti i kada bakterije (bilo s površine kože ili iz usta vaše bebe) uđu u dojku kroz pukotinu na bradavici ili kroz jedan od mliječnih kanala. Bakterije se tada množe, uzrokujući infekciju.

Štaviše, svaka žena koja doji može biti pogođena. Ipak, postoje neki faktori koji bi vas mogli učiniti sklonijim mastitisu, poput:

Prevelike pauze između dojenja ili izdajanja. Nedostatak ustaljenog vremena hranjenja može prouzrokovati upalu, što može dovesti do začepljenja kanala.

Loš zasun ili položaj. Oboje vašoj može otežati adekvatno dojenje, što može dovesti do začepljenja.

Ispucale bradavice. Pukotine ili rane na koži olakšavaju bakterijama ulazak u tkivo dojke.

Nošenje pripijenih grudnjaka. Oni vrše dodatan pritisak na vaše grudi, povećavajući rizik od začepljenja.

Imali ste mastitis u prošlosti. Stručnjaci ne razumiju zašto, ali ako ste već imali mastitis, onda ste skloni njegovom vraćanju.

Koji su simptomi mastitisa?

Osim očitih otoka, bolova i crvenila koji se obično javljaju kod infekcije dojke, vaše dojke mogu biti i tople na dodir. Možete razviti i povišenu temperaturu i druge simptome slične gripi – koji se ponekad mogu iznenada pojaviti. Također se možete osjećati iscrpljeno (čak i više od uobičajenog umora novopečenih mama) i slabo. Uobičajeno je iskusiti bol ili peckanje i tokom dojenja.

Ponekad mastitis možete uočiti i izvana. Inficirana dojka može izgledati natečeno ili crveno, a mogli biste osjetiti i tvrdu ili gustu kvržicu – vjerojatno začepljen kanal koji je izvor zaraze.

Kako liječiti mastitis?

Prvo: nazovite svog doktora odmah. Mastitis se lako liječi ako se rano pronađe, ali duže čekanje može dovesti do stvaranja gnoja oko zaraženog tkiva, što će možda zahtijevati hiruršku intervenciju.

Vaš će doktor moći postaviti dijagnozu i propisati pravi tretman. Oralni antibiotici obično rade posao, uklanjajući infekciju i čine da se osjećate bolje prilično brzo (ako se ne osjećate bolje u roku od jednog ili dva dana nakon početka uzimanja antibiotika, ponovo kontaktirajte doktora). Pitajte ih i za acetaminofen ili druge blage lijekove protiv bolova.

Nakon što započnete s antibioticima (ili dok čekate na recept), preduzmite mjere kod kuće kako biste ublažili nelagodu i pomogli bržem uklanjanju infekcije. Prvo? Nastavite dojiti što je više moguće, počevši prvo od zaražene dojke. Sigurno je (čak i ako ste na antibioticima) i pomaže u odblokiranju začepljenja i uklanjanju infekcije. Obavezno dovršite terapiju antibioticima kako je propisano i nemojte ih prestati uzimati čak i ako se osjećate bolje.

Ako je previše bolno dojiti iz zaražene dojke ili vaša beba ne iscrpi dojku u potpunosti, upotrijebite pumpu za dojke ili izdojite mlijeko rukom. Tople obloge prije hranjenja mogu pomoći u podsticanju mlijeka da teče, kao i nježno masiranje dojke dok beba doji. Obavezno izdojite zaraženu dojku što je bolje moguće kako biste izbjegli novi napad mastitisa.

Razmislite i o tome da prestanete nositi grudnjak ili da nosite široki grudnjak bez donjeg ruba. To će smanjiti dodatni pritisak na dojke, pomažući vam da se osjećate ugodnije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave