Masaža beba

Značaj dodira za razvoj bebe

Bebe jako vole dodire jer je to njihov način komunikacije. Masaža beba je jedan od načina uspostavljanja dobre komunikacije sa vašom bebom. Koji je najsigruniji način masaže beba i koje su blagodati masaže i za bebe i za roditelje možete pročitati u nastavku tekta autorice Tanje Stojnić, dip.fizioterapeut, certifikovan instructor za masažu beba (IAIM) i djece (MISP).

Piše: Tanja Stojnić, dip.fizioterapeut, certifikovan instructor za masažu beba (IAIM) i djece (MISP).

Tanja Stojnić, dip.fizioterapeut Majka je dvoje dijece od 7 i 1 godinu. Diplomirala na radu: ”Fizioterapija kod stress inkontinencije”. Usavršavanje je nastavila u Zagrebu završivši za “Voditelja tijesnih aktivnost kod trudnica”, tj. psihofizička priprema trudnice, kao i program “Mame i bebe vježbaju”. U Beogradu je završila program masaže beba (IAIM), program masaže dijece (MISP), zatim masaža trudnica, limfna drenaža i Kinezio tajping. Tanja Stojnic ili poznata kao “FIZIOTANJA”.

IAIM-International Association of Infant Massage je najveća organizacija koja se bavi masažom bebe i ima svoje prestavnike u preko 70 zemalja. Osnivač Međunarodne asocijacije za bebe je VIMALA MCCLURE. Od 1973. Vimala je iskusila blagodeti masaže beba koje su bile u sirotištu, ali im nije nedostajalo ljubavi i pažnje. Od 1976. Vimala je postala majka pa je njena želja bila još veća da prenese znanje porodicama i iskustvo. Onda je počela da istražuje razne masaže i medicinske knjige da bi 1986. zajedno sa prijateljicom održala prvi trening za nove instruktore, tako da možemo reći da je tada IAIM postao međunarodna asocijacija. U skorije vreme ima više knjiga na osnovu psihologije o vezi bebe i roditelja. Taj dodir stvara jači osjećaj poverenja, samopouzdanja i preduslov je za emotivno zdravlje. Zato instruktori pričaju o blagotvornom dodiru, pa je tako 2015. nastao IAIM Srbija. Tako se počelo širiti i na područje Bosne i Hercegovine. Blagotvoreni dodir utiče na bebu, roditelje, porodicu i zajednicu.

Dodit kao sredstvo komunikacije

Dodir je veoma moćan element vezivanja. Masaža novorođenčadi obuhvata i podržava sve aspekte vezivanja. Masaža kao dodir može biti korisna za vezivanje bebe i roditelja, kako dalje djeca rastu. To može  olakšati dublje razumjevanje, interakciju i vezu. Masaža pruža očevima šansu da se povežu i komuniciraju sa bebom na dubljem nivou nego što je to obično. IAIM instruktori uče roditelje rutinu masaže, da se naglasi instruktor ne masira bebu, ukoliko nije njena. Instruktor koristi uglavnom veliku lutku tokom obuke. Dodir snižava razinu hormona stresa kortizola u ljudskom mozgu. Kada se priča o IAIM masaži govorimo o dodiru i njegovom djelovanju. Jedna od bebinih najvažnijih potreba je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta povezanosti je esencijalna za sigurno povezivanje. Bebama je potrebna veza i usklađenost da bi izgradili sigurnu povezanost. One pozivaju na povezivanje kroz pogled, pokret, vokalizaciju i kasnije osmjehivanje. Usklađenost je kada beba iskazuje emocije, a roditelj ponovi isto. U prvih devet meseci roditelj uglavnom uzvrate bebi izraz emocije na isti način na koji to beba radi. Ovo je od neizmerne važnosti i ukazuje bebi da su njena osećanja shvaćena i uzvraćena. Grljenje i dodir kožu na kožu između majke i njihovih beba može da umanji bol, pokazuju najnovija istraživanja. Da bi zagrljaj bio efikasniji majke moraju biti opuštene, da drže bebe blizu svog tijela, uz blag ali siguran pritisak na leđa.

Benefit za bebu i roditelje

ZA BEBU:

– Masažom stimulišemo glavne sisteme u organizmu

– veća koncentracija

– masaža ublažava gasove, grčiče

– smanjuje nelagodnosti pri nicanju zuba

– utiče pozitivno na reflekse bebe

– na psihomotorni razvoj

– na opuštanje, bolje spavanje, manje plača

– smanjuje koncentraciju hormona stresa

ZA RODITELJE:

– Povezuju se na poseban način

– smanjuje hormone stresa

– olakšava laktaciju

– olakšava razumjevanje bebe

– umanjuje posporođajne simptome

– olakšava samopuzdanje

IAIM u sklopu svog dijelovanja nudi obuku za masažu beba, svi roditelji su dobrodošli radilo se o zdravoj, prevremenoj rođenoj bebi u uzrastu od 0 do 12 mjeseci, a obuku izvodi instruktor IAIM. Tokom obuke roditelji uče različite načine masaže i dodira, u cilju upoznavanja promena kroz koje prolazi dijete u svojoj prvoj godini života. Pored majki dolaze i očevi, to se pokazalo veoma korisnim kako bi se i oni bolje povezali sa bebom.

IAIM obuka za masažu beba

Obuka roditelja je u trajanju 5 sedmica, sastoji se o teorijskog i praktičnog dijela, vrši se jednom sedmično u trajanju od 90 minuta. Ove obuke mogu da se rade invidualno ili grupno.  Još jednom da naglasimo – instruktor ne masira ničiju bebu, već demonstrira na lutki pokrete i obučava roditelje masaži, te ih edukuju o značaju dodira. Pored programskog dijela koje roditelji tokom obuke prođu, korisno je i da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva, družeći se i van kuće. Istraživanja kao i iskustvo roditelja koji su prošli obuku pokazuju mnoge benefite kao što su:

– Interakcija tokom masaže unapređuje emocionalno vezivanje, sigurnost, osjećaj poštovanja itd.

– Masaža može da djeluje na stimulisanje mozga, pogotovo u toj prvoj godini života,  zato i pratimo bebin psihomotorni razvoj. Masaža utiče na sisteme organizma kako digestivni, imuni i hormonalni.

– Masaža olakšava roditeljima borbu sa grčićima, rastu zuba, zatvora.

– Masaža relaksira, što većinu ljudi asocira, postiže se bolji san, regulacija ponašanja i smirenost.

Tokom obuke roditelji dobijaju različite pogodnosti za bolje stalaženje sa bebom kao što su:

– mogućnost da bolje osluškuju svoju bebu i upoznaju njene signale

– razumjevanje bebinog plača, što jako buni roditelje, pogotovo sa prvom bebom, mada svaka beba je invidua

– postiže se samopouzdanje i unapređenje vještina

– kvalitetno provedeno vreme pogotovo za majke

– upoznavanje drugih i razmjenjivanje iskustva

Osluškivanje bebe i razumjevanje signala koje šalje putem plača i refleksa potrebni su i neophodni da bi se razvio zdrav imuni sistem. Bebe uče u prvim danima i svom ranom dijetinjstvu, koje je jako bitno za kasniji rast i razvoj. Tokom  obuke roditelji dobiju štampani materijal, ulje i diplomu o završenoj obuci. Tako da roditelji nastavljaju masiranje svoje bebe do godine dana kući uz naučeno i stečeno znanje tokom obuke, a za pokrete ukoliko zaborave imaju štampano da se posjete. Roditelji nauče pokrete za masazu nogu, stopala, stomaka, grudnog kosa, ruke, sake, lice i leđa.

Međunarodna asocijacija za masažu beba je svjetski vođa u oblasti blagotvornog dodira, prvenstveno zahvaljujući na fokusu posmatranja bebinih signala koji se podudaraju sa bebinom spremnosću da primi masažu. Istraživali su i neonatalna odeljenja, i koliko su roditelji značajni u procesu njege, a i samog liječenja bebe. Vreme provedeno u posmatranju i njegovanju bebe pomoći ce roditeljima da nauče jedinstven način na koji njihova beba reaguje na svijet oko sebe. Kroz svoje signale bebe obavještavaju roditelje koju vrstu dodira mogu da prime i šta njima odgovara. Instruktor je tu da olakša dijalog blagotvornog dodira između bebe i roditelja, koji se bazira na signalima. Beba može da  osjeti dodir roditelja i miris. Vrijeme koje beba tamo provede ispunjeno je medicinskim intervencijama i raznim ljudima. I kada je beba medicinski stabilna, najvažnije je da ima miran san, jer san je važan za rast i senzorni razvoj, pošto mozak ubrzano raste, postoje samo kratki momenti kada beba može da primi novu stimulaciju. Zato sa masažom i upućivanjem na sve krećemo kada beba dođe kući iz bolnice. Instruktori upućuju roditelje kako masirati bebu koja je izašla iz naonatalnog odeljenja. I tako pomažu porodicama da rastu kroz pozitivan i blagotvoren dodir.

“Ja kao mama i iskustvo moje sa masažom moje dijece je predivno i nezaboravno. Bebe vam mogu toliko dati, koliko prime, pa i više. Ja sam svoju dijecu uspavljivala sa masažom lica, različitim pokretima jer im nije odgovarao isti. Masaža mi je olakšala borbu sa grčićima, pa  ih nisam osjetila sa dijecom. Olakšalo je da prepoznam zašto plaču, koja je bila potreba. I to razumjevanje je predivno, jer smanjimo plač bebe, a samim tim i stres. A ona je srećna,  jer je razumijete. Sretna beba sretna mama  i obrnuto!!!

Obuku masaže beba vršimo u Banja Luci, da li kod vas kuci ili nas. Sve informacije možete dobiti na tel 065 984 480. Vaš certifikovani instruktor za masažu beba Tanja Stojnić.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave