Marina Malinović: Forsiranje savršenog života na društvenim mrežama postaje prošlost

Marina Malinović je po zanimanju medicinska sestra-tehničar. Za sebe kaže da je domaćica, u praksi mama troje djece, a nada se da će uskoro da postane poduzetnica. Marina je žena koja se posvetila svojoj porodici. Sa svojom dječicom kuha, pripravlja slastice, reciklira. Imam mnogo interesovanja i voli da istražuje i uči nove stvari. Njen hobi i velika ljubav je heklanje kojem posvećuje svoje slobodno vrijeme. Sa Marinom smo razgovarali o njenom životu i mališanima. U nastavku možete pročitati intervju:

Piše: Marina Malinović, medicinska sestra

Svojim objavama i kreativnošću Marina je privukla našu pažnju. Koji je bio razlog pokretanja Vašeg bloga?

Moj profil je nastao iz želje da podijelim sve što me zanima i sve što umijem sa drugim ženama. Pa ako nekome nešto od toga pomogne ja ću biti presretna. A u drugu ruku prosto sam željela da moj profil bude realan. Da se prosječna žena lako može poistovjetiti sa mnom. Jer sam baš to. Prosječna žena koja ima puno interesovanja, a malo vremena. Žena kojoj su potrebne male smjernice i prečice kako bi sve aktivnosti ugurala u 24 h. 

Vaše objave su na instagramu o realnim stvarima iz života. Koliko danas mame upadaju u zamku idealnog života koji se često prezentuje na društvenim mrežama?

Iz mog ugla gledanja čini mi se da konačno to forsiranje savršenog života na društvenim mrežama postaje prošlost. Ali bez obzira na to što je manje zastupljeno mislim da i dalje izaziva da se mame osjećaju loše. Da nisu dovoljno dobre u smislu da ne ispunjavaju određene norme koje se prikazuju na dosta mamećih profila. 

Majka ste troje djece. Možete li nam ih malo predstaviti?

Moja prva sreća je Mia ona ima 5 godina. Strašno je bistra ali i britkog jezika. Sa njom možete da se raspravljate u nedogled. Sigurno će imati opasne argumente. Dvije godine nakon nje rodio se Noa. Dječak krupnih očiju koji vam se uvlači pod kožu. Na njegov pogled i osmijeh mama ne ostaje ravnodušna. A ove godine u aprilu rodio nam se Matija. Mamina najveća beba. Kako je bio krupan po rođenju i vrlo brzo okretan imam osjećaj kao da nam je vreme sa njim pobjeglo. 

Po čemu su slični Vaši mališani,  a po čemu različiti?

O Matiji ne mogu da govorim u tom smislu jer je još mali i nije pokazao svoju ličnost. Ali po onome što mogu a to je jelo tu je jako sličan sestri. Sve što se stavi ispred njega on će pojesti. Već mjesec i po dana uvodimo čvrstu hranu i još ništa nije odbio. Noa je probirljivac veliki. On će nešto probati reći mmm kako je ovo lijepo i apsolutno neće nastaviti da jede. Jer je to rekao iz pristojnosti. Apsolutno mu se ne dopada. Gledam da ih sve podjednako učim obziru a i da pravdu podjednako dijelim između svih. Jako su osjetljivi na nepravdu u bilo kom smislu. Bilo da je učinjena njima ili drugaru iz vrtića ili prosto nekome iz priče koji su čuli negdje usput. To ih baš pogađa. 

Da li imate slobodnog vremena za sebe i kako ga koristite?

Slobodno vrijeme je vrlo relativan pojam. Ako se misli na to da ja sama sjedim i npr. čitam knjigu ili odem sama da prošetam to ne. Prije selidbe svoje slobodno vrijeme sam koristila da odem kod frizera. To mi je bila jedina obavezna stavka od kako smo dobili Miu. Da to bude nedjeljno pola sata koje ću izdvojiti da imam samo za sebe. Ništa više. Naravno vremenom od kako smo ih dobili troje malo je teže bilo uskladiti sve obaveze i termin kod frizera ali dobro kad još malo Matija poraste a mama položi za auto biće malo lakše. Jer ja nisam vozač pa to dodatno komplikuje stvari. 

Svoje slobodno vrijeme u zadnje vrijeme koristim da ispunjavam želje šta će se večerati. Da li ćemo peći palačinke ili mekike ili šta god oni zamisle i pošto mi to ne pada tešto to ne gledam kao obavezu. Heklam zvečke koje planiram uskoro da prodajem. Čekamo proljeće pa ćemo saditi baščicu. To su neke stvari kojima se bavim svaki dan i koje me ispunjavaju. 

Za kraj imate li neki savjet za mame koje prate naš portal i časopis?

Moj savjet je da što manje slušaju ljude oko sebe. Da znaju da se o svom djetetu/djeci one najbolje brinu i da niko ne zna bolje koje su potrebe njihove djece. Da je uredu i da se ne trebaju osjećati loše ako moraju da delegiraju da bi imale vremena za sebe. Da bi djeca bila srećna moraju imati mamu koja je pre svega sebi dobra. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave