Marija Herjavić Jerkić: Ne plašite se kuhanja nego uživajte u pripremi jela

Kuhanje sam zavoljela još kao mala djevojčica jer sam uvijek bila s mamom u kuhinji dok je pripremala jela.Marija Herjavić Jerkić ima 35 godina, a na instagram profilu @marija.h.j. kojem možete pronaći mnoštvo idealnih recepata. Drage trudnice i majke, u nastavku teskta pronađite ukusne recepte. 

Prije svega nam se predstavite, recite nešto više o sebi?

Moje ime je Marija Herjavić Jerkić i imam 35 godina, i krijem se iza instagram profila @marija.h.j . Majka sam dviju djevojčica, Kaje od 9 godina i Dore od 4 godine, a suprug Ivan i ja smo u braku već preko 11 godina. Magistra sam ekonomije i preko 10 godina radim u IT sektoru.

Kada i kako se javila ljubav prema kuhanju?

Kuhanje sam zavoljela još kao mala djevojčica jer sam uvijek bila s mamom u kuhinji dok je pripremala jela. Dosta rano sam krenula s pripremama nekih jednostavnijih jela primjerenih dobi, a kad sam se udala, kasnije i postala majka, kuhanje je postalo dosta bitna stavka u životu, to više jer i suprug dobro kuha i oduvijek smo često zajedno kuhali i to su nam baš dragi trenuci. A što se tiče instagrama na kojem je najveći naglasak na hrani i gdje me najviše ljudi zna, profil sam u početku otvorila tek toliko da mogu pratiti neke zanimljive profile na toj platformi i nisam mislila da ću završiti u gastro vodama. Priznajem kako je u početku na mom profilu bilo svega iz života, a najmanje hrane. Ponekad bih objavila nešto od hrane i na to su svi najbolje reagirali. Nekako radi podsjetnika meni, ali i inspiracije drugim mladim roditeljima sam krenula objavljivati obroke koje sam tada kuhala mlađoj kćeri u uvođenju dohrane. Zatim je došla karantena gdje sam u homeoffice-u mogla više-manje svaki dan nešto skuhati, a sve manje je bilo drugih objava jer smo jednostavni uglavnom bili u kući.

Gdje nalazite svakodnevnu inspiraciju?

Inspiracija mi dolazi krajnje neplanski, bilo da netko iz obitelji poželi neko jelo, bilo da krenem od neke namirnice koju imam kod kuće i trebam iskoristiti ili kupim nešto oko čega krenem smišljati jelo. Također, često, radeći jednu stvar, pomislim kako bi neka sitna izmjena bila zanimljiva, pa drugi put probam tako. Nemalo puta se dogodilo i da pripremim neko jelo jer sam zamislila da bi super izgledalo na fotografiji uz neko posuđe ili čak scenu.

Koja jela najčešće pravite, da li se fokusirate na tradicionalno, moderno ili pomalo od svega?

Moja kuhinja je definitivno domaća i tradicionalna. Osim tradicionalnih jela svog kraja, volim kuhati i starinska jela drugih kuhinja svijeta- njemačke, latinoameričke, turske, talijanske, francuske; jedino me nikako ne privlače kuhinje Dalekog istoka, i to ne pripremam. Često kažem da ako možete zamisliti da vam neko jelo posluži baka u bilo kojem dijelu svijeta, onda se to vjerojatno može naći i kod mene. Uvijek mi je motivacija pripremiti neko tradicionalno jelo ili savladati tehniku koju do tada nisam znala.

Šta je za Vas najvažnije kada kuhate?

Kad kuham, najbitnije mi je da se to dopadne onome kome pripremam, a kako sam majka dviju djevojčica koje često imaju „faze“ što im se jede, a što ne, one su mi fokus. Također, kuhanje je mojih pet minuta i volim uživati u kuhanju, a ne da mi to bude naporno ili da me čini nervozno. Osim toga, kad kuham, bitna mi je iskoristivost namirnica, pa gledam da i u kuhanju budem racionalna s namirnicama.

Da li Vi imate omiljenu slasticu?

Omiljena slastica mi je Sacher torta, koju zaista obožavam. Kako ne konzumiram gluten, pripremam je s heljdinim brašnom, i mogu reći da je gotovo nemoguće primijetiti razliku. I uz krišku torte je nezaobilazna i šoljicu kafe. Ne mogu spomenuti i kremaste torte s dacquoise korama koje često pripremam i baš guštam u njima.

Začin ili dodatak koji jednostavno morate dodati u gotovo sva jela?

Imam nekoliko omiljenih začina koja dodajem u većinu jela, a to su, ovisno da li pripremam slano jelo ili desert, cimet i timijan. Iako, često cimet završi i u slanim jelima. Uz ta dva najdraža začina, moram spomenuti i tonku i curry koje također jako volim. Svakako, veliki sam ljubitelj začinskih trava i uvijek ih imam na zalihi.

Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Poruka svim čitateljima da se ne boje kuhanja nego uživaju u pripremi jela. Vjerujem da, prateći kvalitetno napisane recepte, svako može uz malo volje pripremiti bilo koje jelo, jer svi mogu kuhati, samo se trebaju opustiti.