Mali stomaci, veliki problemi

Najčešći uzrok dojenačkih grčeva kod beba je nakupljanje vazduha i gasova u želucu i crijevima.

Koja majka ne priželjkuje lijep i bezbrižan period sa svojom bebom? Međutim, to nije uvijek tako. Veliki broj roditelja i njihovih beba se suočava sa dojenačkim grčevima (kolikama).

DOJENAČKI GRČEVI:

Grčevi se obično javljaju navečer. Plač može biti popraćen napinjanjem trbušnih mišića, skupljanjem nožica, podizanjem glave, crvenjenjem lica i puštanjem vjetrova.

ZNAČAJ OVIH BOLNIH TEGOBA?

Dojenački grčevi čest su poremećaj koji se može javiti u ranim fazama djetetova života (i obično se javlja u dobi od nekoliko sedmica, a može trajati do 5 mjeseci). Javljaju se u 10-30% djece, a u 80% njih, prvi simptomi javljaju se već u drugoj sedmici života.

ZAŠTO DJECA IMAJU GRČEVE?

Najčešći uzrok dojenačkih grčeva kod beba je nakupljanje vazduha i gasova u želucu i crijevima. Kao posljedica nagomilanih gasova koji rastežu crijeva, može doći do pojave bolova koji se ispoljavaju u vidu grčeva.

Kako prepoznati grčeve (kolike) kod dojenčeta?   

  • dojenče neutješno plače (plač je obično prodorniji od normalnog)  
  • grčevito skuplja nožice ka tijelu i snažno ih ponovo ispravlja 
  • izvija se u luk i veoma je napeto  
  • dojenče je obično crveno u licu i blijedo oko usana   
  • hladne nožice i zgrčene šačice   
  • stomačić je obično naduven i osjetljiv na dodir (moguće da se čuje krkljanje)  
  • tegobe se obično javljaju u isto doba dana, uglavnom poslije podne ili uveče i to većinom nakon hranjenja.

GREŠKE KOJE MAJKE ČESTO PRAVE 

Kod pojave dojenačkih grčeva majke koriste čajeve, probiotike i druge biljne pripravke.

  • Budući da znanstveni i medicinski učinci čaja na zdravlje dojenčadi i djece nisu dokazani, postavlja se pitanje je li čaj siguran i koji čaj u koje vrijeme odabrati. Vrijeme uvođenja čaja u prehranu dojenčadi, kao i uvođenje krutih namirnica, ne preporučuje se prije navršenog 4. mjeseca. Čaj zauzima mjesto u stomačiću dojenčeta tako da dojenče manje unosi hranu koja mu je jedina potrebna za ovaj uzrast, a to je mlijeko!
  • Probiotici imaju malen ili nikakav učinak na liječenje dojenačkih grčeva. Potrebna su još dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li se smanjiti učestalost grčeva. Dosadašnja istraživanja pokazala su da upotreba probiotika za liječenje ili prevenciju dojenačkih kolika ne može se još uvijek preporučiti, jer probiotici utiču na uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore, učinak postižu za približno tri mjeseca terapije kada grčevi prolaze.
  • Iako su kolike koje nastaju kao posljedica ozbiljnog oboljenja veoma rijetke, potrebno je potražiti mišljenje pedijatra.

 MAJKE PREPORUČUJU:

Dijete koje plače potrebno je držati u naručju, zagrliti ili nositi. Masaža ili topli oblozi mogu smanjiti napetost u trbuhu i pridonijeti njegovom funkcioniranju. Prema iskustvu majki, najveću sigurnost osjećaju prilikom upotrebe Espumisana L. Espumisan L je preparat koji nudi trenutno rješenje i bebi i majci. Beba prestaje plakati, majka se osjeća mirnije. Drugim riječima, Espumisan L je potpuno hemijski neaktivan i na gasne mjehuriće zarobljene u stomaku bebe djeluje čistom fizikom tj. smanjuje površinsku napetost gasnog mjehurića koji puca i tako se na prirodan način lakše eliminiše iz crijeva. Espumisan L je u upotrebi duže od 50 godina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave