Majda Osmanbegović: Bezbrižno putovanje s djecom, ne zaboravite vaše najdraže saveznike!

Piše: Mr.ph. Majda Osmanbegović

Svaki roditelj zna da putovanje sa djecom može biti komplikovano, izazovno i zabavno u isto vrijeme. Planiranje putovanja sa djecom podrazumijeva mnogo više spiskova i mnogo više pripreme nego kada putujete sami. Ipak, takva putovanja obično budu puna avantura i neočekivanih događaja koji se pretvaraju u najljepše uspomene. Naravno, nijedan roditelj ne želi da mu se dijete na putovanju razboli. Takve situacije su stresne i kada ste kod kuće, a tokom putovanja više nego nepoželjne. Zbog toga je dobra priprema ključna za uspješno putovanje s djecom!

Mala djeca su veoma osjetljiva i naročito sklona putničkoj dijareji, zato što još uvijek nemaju potpuno razvijen imunitet, pa njihov stomačić najčešće odreaguje kada se nađu u drugačijim klimatskim i/ili sanitarnim uslovima. Da biste izbjegli poremećaj rada osjetljivih stomačića, vašim mališanima počnite davati probiotik prije ljetovanja (barem jednu sedmicu). Nastavite svakodnevnu terapiju tokom cijelog putovanja. Osim što će probiotici štititi od probavnih smetnji, pozitivno će uticati i na imunitet.

Probiotik pomaže i omogućava uspostavljanje zdravog balansa “prijateljskih” bakterija u digestivnom traktu djeteta. Svojim dejstvom probiotik eliminiše patogene bakterije iz djetetovog tijela, bilo da govorimo o tzv. putničkoj dijareji, antibiotskoj dijareji, gljivičnoj infekciji, pa čak u mnogim slučajevima i o trovanju hranom.

Probiotik za putovanje – najbolja kombinacija za djecu

Kada su probiotici za djecu u pitanju, zaista je veliki izbor. A evo i nekoliko odlika onih koji su najbolji izbor: Probiotik treba da sadrži dobre mliječno kiselinske bakterije i bifido bakterije jer su one prirodni stanovnici crijevnog trakta i najbolje ispitane probiotske bakterije. U sastavu je poželjno da se nađe i prebiotik inulin koji je zapravo biljno vlakno, koje podstiče rast i aktivnost dobrih bakterija, i omogućava normalni rad crijeva i cijelog sistema za varenje. Probiotik za putovanje sa cinkom u sastavu, podstiče regeneraciju epitela crijevne sluznice pomažući normalizaciju funkcije creva. Ovaj mineral skraćuje vrijeme trajanja dijareje i smanjuje težinu bolesti. Cink jača imunitet i umanjuje mogućnost pojave infekcije. Vitamin C u sastavu probiotika, kao snažan antioksidans, doprinosi jačanju odbrambenih sposobnosti organizma. Vitamin C dodatno umanjuje iscrpljenost i umor, koji prate dijareju.

Probiotik za djecu, Probival Choco + C + Zn je jedinstvenog oblika čoko medvjedića koji djeca vrlo rado prihvataju i vole!

  • Čokoladni medvjedići sa dječijim dobrim bakterijama i    prebiotikom, neodoljivog ukusa koji djeca vole!
  • 100 % preporučene dnevne doze cinka – ubrzava regeneraciju epitela crijevne sluznice i jača imunitet
  • 100% preporučene dnevne doze vitamina C – smanjuje umor i iscrpljenost kod dijareje. Bez glutena, bez šećera i konzervansa!

Djeci do četiri godine starosti preporučuje se jedan čoko medvjedić dnevno. Djeca iznad četiri godine mogu da uzmu i dva medvjedića dnevno. Preporučuje se primjena čoko medvjedića dva sata prije obroka. 

Posljednje što vam treba tokom ljetovanja su viroze, jer zbog njih sve drugo pada u drugi plan. Umjesto porodičnog uživanja na ljetovanju, primorani ste vrijeme provesti u sobi pokušavajući pomoći bolesnom djetetu. Iako respiratorne infekcije i viroze više vezujemo za zimski period, često se dešava da se djeca zbog promjene klime razbole na ljetovanju. 

VIRANTO Forte sirup i Viranto Adults kapsule, PRIRODNOG su sastava i namjenjeni su za upotrebu u stanjima prehlade i gripa kod djece i odraslih! Viranto jača organizam i pomaže mu da se samostalno izbori s virusnim infekcijama. Njegovi glavni sastojci su ekstrakt ploda crne zove i ekstrakt pelargoniuma.

Primjenjuje se kod kašlja, grlobolje i upale sluznice gornjih disajnih puteva. Važno ga je primjeniti što prije, najbolje u prvih 1h do 2h od pojave prvih simptoma.

  • Djeluje na uzork
  • Blokiranje vezivanje virusa za ćeliju u ranoj fazi
  • Djeluje na simptome

Možda vam na putovanju neće ići sve po planu, ali uz dobru pripremu putovanja, kvalitetnu putnu apoteku i vaše najdraže saveznike, sve izazove ćete lakše pobijediti! Neka vam porodični odmor bude jedan od načina da izgradite najljepše uspomene sa svojom djecom!

Želimo vam bezbrižno putovanje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave