Majčino mlijeko – original je nedostižan

Postojalo je vrijeme kada je žena prepustila dojenje drugoj ženi, kada je to sebi mogla priuštiti. Iz straha za svoju figuru, i iz uvjerenja da je dojenje nešto odbojno, animalističko. Danas, na svu sreću, ne postoji takvo mišljenje. Dojenje je u trendu – i to s pravom. Iako na mnogim mjestima možete vidjeti kilometarske regale ispunjene dopunskim mlijekom, koje sugerišu  da je bočica jednako dobra kao i dojka, ipak moramo naglasiti da je mlijeko u prahu još uvijek drugi najbolji izbor – jedna nepotpuna imitacija majčinog mlijeka. Original ostaje nedostižan.

Svakako da i djeca s bočicom sretno odrastu. I nijedna majka se ne bi trebala osjećati primoranom na dojenje ukoliko je nemoguće, te se ne bi trebala osjećati tužnom ako iz medicinskih razloga ne može dojiti. Upravo za takve slučajeve je mlijeko u prahu idealna alternativa. Pogled na prednosti majčinog mlijeka će možda pomoći neodlučnim, neopredijeljenim u donošenju odluke.

Majčino mlijeko je pravi paket osnaživanja i specijalista za sve. Ono sa napretkom stadija dojenja mijenja svoj sastav, kako bi se prilagodilo potrebama djeteta. Proteini, masti, laktoza, vitamini, minerali su optimalno pomiješani. Također sadrži i antitijela, tzv. lizozime, koji štite dijete od mnogih infekcija. Ova antitijela se nakon šest mjeseci čak povećavaju tako da je dijete zaštićeno i u dobi puzanja od bakterija, s kojima je sve više u kontaktu.

Također vlastita antitijela majke, imunoglobulini, prelaze u mlijeko i štite dijete od npr. gastro crijevnih infekcija i bolesti dišnog sistema. Ove tvari su prilagođene porodičnom okruženju majke. Najveća koncentracija je imunoglobulina u tzv. prvom mlijeku, kolostrumu, koje se stvara u prva tri dana, a potrebno ga je uključiti u malim količinama.

roditelj.ba

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave