Ljeto je: Odlazak na plažu s bebom

Ljeto je: Odlazak na plažu s bebom

Djeca i plaža idu zajedno kao riba i pomfrit. Evo nekih savjeta koji će vama i vašoj bebi pomoći da uživate na plaži

 

Koju bi zaštitu od sunca trebali koristiti?

Čak iako nije sunčano, koža vaše bebe je veoma osjetljiva i može biti oštećena, zato je vrlo bitno da je zaštitite. Ako je vaša beba mlađa od 6 mjeseci, sklonite je sa sunca i stavite u hlad. Ako imate stariju bebu ili dijete, sklonite ih sa sunca između 11 i 1 sat popodne, što je najtoplije doba dana.

Kada je vaša beba izložena suncu, obucite je u hladnu pamučnu odjeću koja pokriva ruke i noge. UV odijelo je također dobra opcija. Stavite joj veliki šešir koji štiti lice i vrat i sunčane naočale da zaštiti oči od sunca i pijeska.

Prije izlaganja suncu, dobro je namažite zaštitnom kremom, pogotovo na mjestima koje odjeća i šešir ne pokrivaju, uključujući šake i stopala. Možda će biti lakše da je namažete ujutru prije oblačenja. Tako ćete biti sigurni da niste propustili nijedan dio kože.

Koristite zaštitu posebno napravljenu za bebe i djecu, sa SPF faktorom od bar 15. Neka to bude provjereni prozivod koji je dobro ocjenjen. To znači da ima i UVA i UVB zaštitu, koja će biti navedena na pakovanju.

Ponovno namažite svako nekoliko sati i nakon što se vaša beba igrala u vodi, čak iako je zaštita vodootporna.

Koja mi oprema treba?

Par stvari će vam dobro doći na plaži:

 • Peškiri. Ponesite ih više jer se brzo smokre i uprljaju od pijeska.
 • UV šator ili suncobran. Treba vam hlad na plaži, bez obzira da li je sunce jako ili ne.
 • Vjetrobrani su veoma dobri zbog privatnosti za vas i vašu porodicu, kao i za zaštitu od vjetra. Ako imate dijete koje voli da se kreće, također sprječavaju vaše dijete da ode daleko.
 • Deke za piknik. Nisu samo korisni za sjedenje, već mogu i zaštiti bebe i djecu od pijeska. Mnoge bebe ne vole da se pijesak lijepi za njih, i to ih uzrujava. Ako vašu bebu posebno iritira pijesak, probajte odlaziti na kamene plaže dok ne odraste.
 • Torbu za vodu i hranu. Bebe i djeca brzo ogladne na svježem zraku. Spakujte dosta hrane i pića da vaša beba ili dijete ne bi bili gladni ili žedni.
 • Zaštita od sunca.
 • Oprema za hranu u formuli.
 • Prva pomoć.
 • Mišići i šlaufi.
 • Kanta, lopatica i lopta za plažu.
 • I naravno, ponesite kameru da snimite odlazak vaše bebe na plažu.

Šta bih trebala obući svojoj bebi?

U svakom trenutku, beba treba zaštitu od sunca. Bebe do 6 mjeseci trebale bi biti sakrivene od sunca, u svojoj ležaljci, pod suncobranom ili u UV šatoru. Zapamtite da u hladu može biti par stepeni hladnije. Ako vrijeme nije pretoplo, pazite da se vaša beba ne nahladi. Možda će joj trebati dodatni sloj da se osjeća ugodnije.

Jednom kada vaše dijete bude u mogućnosti da se kreće, bit će teže držati ih u hladu. Pored mazanja zaštitnom kremom, obucite im majicu dugih rukava, napravljenu od laganog materijala kao dodatni sloj da se zaštiti od sunca. Ako je potrebno, možete nabaviti i UV odijelo. Postoje u mnogim vrstama i bojama. Također će mu trebati šešir za sunce.

Sandale za plažu su veoma korisne za vaše dijete. Zaštitit će im stopala od vrućeg pijeska, kao i oštrih kamenja kada uđe u vodu. Mnoga djeca ne vole osjećaj pijeska na njihovoj koži a sandale za pijesak i plažu pružaju bolju zaštitu. Imajte na umu da mala djeca mogu dobiti opekotine od sunca i u vodi. Zbog toga kada budete ulazili u vodu, ne skidajte im majicu ili UV odijelo.

Ukratko, ova odjeća će vam trebati:

Nekoliko komada odjeće za kupanje, ako je moguće. Bebe i djeca vole ući u vodu, pa izaći, pa ući, pa opet izaći. Ali ne vole biti u mokrom kupaćem.

Šešir za sunce. Neka to bude široki šešir, ili šešir koji je duži pozadi da pokrije stražnji dio vrata.

Nekoliko majica dugih rukava, pantalona ili helanki, čarapa i cipela. Bebe i djeca mogu brzo izubiti toplotu u vodi, pogotovo u hladnijim krajevima, i poslije ćete ih trebati obući toplije.

Kako da moja beba bude sigurna na plaži?

Imajte par stvari na umu kada je riječ o sigurnosti, i tako ćete osigurati zabavno i opuštajuće vrijeme na plaži za vašu bebu i vas.

Kada dođete, odaberite čisto mjesto koje nije previše blizu vodi i tu se smjestite. Ne želite se morati pomjerati za par sati kada se poveća nivo vode. Imajte više peškira i dekica na kojim beba može sjediti ili ležati.

Ako imate šator za sunce za bebu, stavite ga pored peškira i neka ne bude pretoplo unutra. Ako se vaša beba kreće, trebat ćete postaviti vjetrobran oko vašeg mjesta da ne bi otpuzala u bilo kojem smjeru.

Ako vaša beba želi da istražuje, vi ili neka starija osoba trebala bi biti uz nju čitavo vrijeme. Može se brzo izgubiti iz vašeg vida na plaži gdje je mnogo ljudi, a vjerovatno će ići prema vodi. Također, ne dopuštajte da bude blizu vode bez nadležne osobe.

Spriječite ih da stavljaju kamenja, pijesak ili školjke u usta. Ali nemojte paničariti ako se to desi. Jednostavno pokušajte izvaditi što je više moguće i dajte joj vode. Male su šanse da će ih boljeti stomak kasnije. Ako ste zabrinuti, otiđite kod doktora.

Može li moja beba plivati u moru?

Lagani valovi mogu biti veoma uzbudljivi za vašu bebu i vjerovatno će uživati da se igra s vama u moru.

Bebu čvrsto držite u vodi, čak iako su vas učili da ih pustite na časovima plivanja. Budite u plićaku gdje možete sjesti i sigurno je držati. Ne odlazite predaleko, jer na nekim plažama voda može ubrzo postati duboka.

Ako voli da roni u bazenu, ne znači da će isto važiti i za more. Usta puna slane vode i nije baš ugodan osjećaj. Morska voda im može ući u oči zbog čega ćete morati požuriti van vode da joj isperede oči.

Ako je vaša beba dovoljno odrasla i velika, stavite joj mišiće za plivanje ili šlauf. Ali je ipak držite.

Probajte da ne ostajete predugo u vodi jer bebama vrlo brzo postane hladno. Ako počne da drhti, vrijeme je da izađete i da je zamotate u peškir.

Ako se vaša beba boji mora, možete se igrati u vodi i prskati vodom da pokažete koliko je zabavno. Ako ni to ne pomogne, stanite blizu vode i gledajte valove. Ili možda ipak voli da se igra u pjesku i da pravi dvorce od pijeska. Ima mnogo vremena dok odrasta da zavoli more.

Kako mogu hraniti bebu na plaži?

Ako dojite, jednostavno se sklonite negdje gdje vašu bebu ne mogu ometati vjetar i pijesak.

Ako je hranite preko formule, ponesite već pripremljeno mlijeko. Mogu se dati direktno iz pakovanja. Ako vaše dijete više voli toplo mlijeko, zašto je ne biste pripremili na mjestu? Ponesite svježe prokuhane vode u termoski, koja će čuvati toplotu otprilike četiri sata. Tako možete na jednostavan način napraviti formulu dodavajući prah i vodu i steriliziranu bocu. Pročitajte više o hranjenju kroz formulu kada ste vani.

Ako vaša beba jede čvrstu hranu, jedan od glavnih izazova jela na plaži je pjesak. Postavite bebu na veliku deku negdje gdje je zaštićena, i dajte joj dio po dio. Ako djetetu date čitavu kutiju s hranom, vjerovatno će se sve prevrnuti. Imajte na umu da je teško ugrijati hranu na plaži. Zbog toga hranu servirajte direktno iz tube, ili uzmite dugu bocu i plastičnu čašu da zagrijete kutiju s hranom.

Ako vaše dijete jede rukom, imajte par stvari na listi. Zavisno od doba i onoga što voli da jede, dobre su opcije:

 • Neslane kifle
 • Banana
 • Kuhana mrkva u komadu
 • Dijelići nektarine ili breskve
 • Komadići sira
 • Kuhane spirale tjestenine
 • Kolačići od riže
 • Grožđice

Zapamtite, ako vaša beba ili dijete jede čvrstu hranu rukom, prethodno im operite ruke.

Kako moja beba može zaspati na plaži?

Uspavljivanje djeteta ili bebe u drugačijoj okolini nije uvijek jednostavno, ali ako ostane bez njenog dnevnog odmora vjerovatno će biti nezadovoljna poslije.

Vjerovatno će htjeti leći nakon hranjena, u hladu suncobrana ili šatora. Ili je možete staviti u njenu ležaljku. Također je možete vozati u kolicima dok ne zaspe.

Vjerovatno želite izbjeći guranje kolica po pijesku ili kamenju. Bit će teško i za vas i beba će se previše drmati, a jednom kada vam pijesak uđe u točak i mehanizam, biti će vrlo teško za ukloniti. Pitajte nekoga da vam prenese kolica dok vi čuvate bebu.

Ako vaša beba ne želi zaspati na plaži, vjerovatno ćete trebati pomjeriti sat odlaska na plažu da se prilagodite njenim potrebama. Otiđite na plažu nakon njenog jutarnjeg odmora, a krenite s plaže kad je vrijeme za njen popodnevni san.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave