Lijekovi u trudnoći

Ljekari su vrlo oprezni kod propisivanja lijekova trudnicama jer podaci o djelovanju lijekova u trudnoći nisu sigurni zbog nedovoljne istraženosti. Čak i kada su trudnici neophodni, izabire se lijek koji ima najmanji utjecaj na razvoj ploda, jer u nekim slučajevima posljedice neliječene bolesti mogu predstavljati veći rizik nego uzimanje lijekova radi izlječenja.
U takvim slučajevima odluku o upotrebi lijeka mora donijeti liječnik, ne preporuča se uzimanje lijeka na svoju ruku.

Prvih 12 tjedana trudnoće je vrijeme organogeneze i svaka trudnica bi se trebala suzdržati od izlaganja bilo kakvim rizičnim faktorima koji bi mogli izazvati oštećenja ploda.
Opasni lijekovi tijekom trudnoće su oni koji su sastavljeni od malih molekula koje mogu prodrijeti kroz posteljicu.
Stručnjaci upozoravaju da neki lijekovi upotrijebljeni prije trudnoće mogu povećati rizik kromosomskih nepravilnosti. I prije začeća tragovi lijeka nađeni su u spermi koja je ušla u ženski genitalni trakt, što može dovesti do urođenih anomalija.

Opasni lijekovi

Lijekovi protiv boli posebno su rizični. Aspirin i ibuprofen pripadaju obitelji «nesteroidnih protuupalnih lijekova» (NSAID). Prema istraživanjima oni nose 80% rizika pobačaja u prvom tromjesečju.

Drugo istraživanje tvrdi da djeca čije su majke uzimale aspirin u ranoj trudnoći imaju niži kvocijent inteligencije i smanjenu koncentraciju. Paracetamol pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova i tijekom trudnoće često se smatra sigurnijom opcijom pa se prepisuje kod zubobolje, glavobolje i sličnih bolova. No najnovija ostraživanja ukazuju da primjena nesteroidnih lijekova tijekom prvih 12 tjedana i nije tako bezopasna. Povezani su s mutacijom stanica i kod životinja i kod ljudi.

Lijekovi protiv nesanice, tablete za spavanje mogu uzrokovati vidljive malformacije i mentalne poremećaje kod djece koja su im bila izložena. Također utječu i na izlučivanje hormona koji pomažu održavanju trudnoće.

Uzimanje antibiotika tijekom trudnoće

Neki antibiotici su bezopasni u trudnoći, neki predstavljaju rizik za razvoj ploda, a ostali se nalaze negdje između te dvije skupine. Što se tiče ove posljednje kategorije moramo napomenuti da je to zbog pomanjkanja informacija o mogućem riziku pri uzimanju tih lijekova i moramo vrlo oprezno odvagnuti između štetnih posljedica i dobrobiti tih lijekova za određeno kliničko stanje.

Bezopasnost antibiotika, kao i svakog drugog lijeka, ne ovisi samo o njegovim svojstvima nego i o količini lijeka koju uzimate, trajanju terapije i stupnju trudnoće.

Postoje brojni antibiotici, a izdvojili smo samo neke koji se smatraju sigurnima za uzimanje u trudnoći: penicilini (amoksicilin i ampicilin), cefalosporini (cephaleksin), eritromicin.

Tijekom trudnoće trebali biste svakako izbjegavati streptomicin (koristi se kod liječenje tuberkuloze), koji može uzrokovati oštećenje sluha bebe, i tetraciklin (uključujući minociklin, okisitetracilin i doksicikline) koji se koriste za tretiranje akni i infekcija dišnih puteva. Uzimanje tetraciklina u prvom tromjesečju može uzrokovati deformaciju ploda, iako mnogi stručnjaci vjeruju da za to postoji vrlo mala mogućnost. Međutim, uzimanje tetraciklina u drugom ili trećem tromjesečju može promijeniti boju djetetovih zubi koji se tek razvijaju.

Trimetoprim je sastojak mnogih lijekova za urinarne infekcije i poznato je da blokira učinak folne kiseline. Folna kiselina je vrlo bitna u trudnoći i razdoblju prije trudnoće jer umanjuje rizik od deformacije neuralne cijevi ploda. Ukoliko nemate izbora i morate uzimati neki od ovih lijekova, svakako uz njih uzimajte i trudničke vitamine. Istraživanja su pokazala kako dnevna doza folne kiselina od najmanje 400 mg (trudnički vitamini obično sadrže dvaput više) može pobiti neželjeni učinak trimethoprima.

Lijekovi koji su u trudnoći zabranjeni

  • živa virusna cjepiva, kao što su cjepivo protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze, mogu inficirati vašu bebu i izazvati ozbiljna oštećenja
  • barbiturati: lijekovi koji prolaze kroz posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima
  • metotreksat (radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja)
  • MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su službene informacije o fetalnim anomalijama, odnosno smetanjama u ponašanju djeteta, kontradiktornog sadržaja
  • oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planirena trudnoće zamijeniti inzulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.
  • visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače u vaše bebe
  • tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sustava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe


Lijekovi koji su u trudnoći nepoželjni

U prvom tromjesečju treba izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tijekom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tiazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavice.

Osim liječenja lijekovima, postoje još neki alternativni načini ublažavanja tegoba i liječenja. Ipak, uvijek se posavjetujte s liječnikom ili stručnjakom za navedena područja. Ni te pripravke ne uzimajte svojevoljno i bez konzultacija.

Alternativna medicina u liječenju trudnica

Alternativna medicina se razlikuje od konvencionalne po tome što svaku osobu tretira kao cjelinu, više se bavi uzrokom nego blagim utjecanjem na simptome.

Homeopatija

Dok uobičajena medicina ublažava simptome supstancama koje uzrokuju suprotnu reakciju (proljev se liječi sredstvima koja uzrokuju zatvor), homeopatija stimulira tjelesni obrambeni sustav kapima koje uzrokuju slične reakcije.

Homeopatski pripravci moraju se čuvati na tamnom, hladnom mjestu. Tablete i granule trebaju se protresti u poklopcu bočice i staviti na jezik. Izbjegavajte peperminte, kofein i jake arome, kao što su eukaliptus, mentol i kamfor jer mogu smetati djelovanju homeopatskih pripravaka.

Bachovi cvjetni pripravci

Ovu terapiju uveo je znameniti britanski psiholog dr. Edward Bach (1886.-1936.), a zasnovana je na buđenju pozitivnih emocija i duhovnom iscjeljivanju, kao preuvjetu dobrom fizičkom zdravlju. Tijekom dugogodišnje liječničke prakse Bach je osmislio 38 cvjetnih pripravaka kako bi pomogao regulaciji tijela i duše te uklonio energetske blokade. Pripravci sadrže sastojke biljke i stimuliraju tijelo na način da ono samo pokrene mehanizam izlječenja. Pripravci se izrađuju tako da se cvjetne glavice stavljaju na površinu vode u običnu staklenu zdjelu i izlažu se sunčevoj svjetlosti tri sata prije nego ih se prelije u bocu. Dr. Bach je svih 38 pripravaka podijelio na sedam skupina koje pokrivaju sva poznata negativna duševna stanja (strah, nesigurnost, apatija, malodušnost, napetost, osamljenost, tjeskoba). Budući da se Bachovi lijekovi ne propisuju za tjelesne tegobe, preporučuju se ljudima s emotivnim tegobama koje su možda u svezi s tjelesnim simptomima.
Lijek se priprema tako da se stave dvije-tri kapi koncentriranog lijeka, ili pak svakog pojedinog lijeka ukoliko ih se uzima više, u posebnu bocu za korištenje i napuni se destiliranom vodom. Lijek se uzima po potrebi ukapavajući po dvije do tri kapi te otopine u čašu vode ili prirodnog voćnog soka. Terapija se pokazala izuzetno blagotvornom i danas je veoma popularna u svijetu.

Aromaterapija

Koncentrirana biljna ulja u aromaterapiji koja se primjenjuju masažom ili inhaliranjem mijenjaju tijelo i poboljšavaju raspoloženje. Ulja se tijekom trudnoće moraju koristiti s posebnim oprezom, najbolje je savjetovati se s liječnikom ili aromaterapeutom. Trebaju se koristiti umjereno. Čuvajte ulja u originalnim pakiranjima, nemojte ih izlagati izravnom suncu i držite ih dalje od cvjetnih esencija.

Više na: http://www.roda.hr/portal/

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave