Lejla Žujo Buljubašić: Kad postanete mama shvatite da imate duplu odgovornost

Roditelj tim imao je priliku razgovarati s majkom dvije predivne djevojčice, suprugom, ali i vizažisticom koja pored porodičnih obaveza uspješno stiže posvetiti se poslu ali i raditi na svom zdravlju i izgledu. U prilogu je s našim čitateljima ukratko podijelila svoju priču, ali i nekoliko savjeta kako ostati zdrav i fit i nakon poroda.

Draga Lejla, možeš li nam reći kojim poslom se ti baviš?

Završila sam obrazovanje na Makeup učilištu u Zagrebu, te samim tim ostvarila zvanje vizažistice. 

Majka si predivne dvije princeze. Možeš li nam izdvojiti neke interesantne priče koje si doživjela sa njima?

Prije bih rekla šta nije interesantno, a to je samo kad nismo zajedno. Na svakodnevnom nivou jako puno stvari se dešava, ali evo jedna jako interesantna stvar je da je moja Naadija jednom prilikom rekla da za rođendan želi da dobije seku. Što bi rekli, pazi šta želiš možda ti se i ostvari ?! Tako je bilo i u ovom slučaju, na dan proslave Naadijinog 6-tog rođendana nisam mogla biti tu jer sam otišla da joj rodim sestru. 

Možeš li nam opisati jedan svoj radni dan sa svojim privatnim obavezama koje moraš obavljati?

Moj dan je naizgled dan kao i kod svake zaposlene mame, međutim kao vizažist susrećem se sa radom od ranih jutarnjih sati i to nekad zna biti iscrpljujuće za jednu ženu koja je pored toga i mama. 

Možeš li nam otkriti svoju tajnu zdravog doručka i balansiranja prehrane, kako bi i nakon trudnoće žene izgledale lijepo i zdravo?

Tajna je da kad donesete na svijet to malo biće, da ste svjesni da sad imate duplu odgovornost, kako za sebe tako i za svoje dijete. Nakon sto sam rodila, krenula sam u istraživanje namirnica koje bi mi pomogle u dojenju, uvrstila sam u ishranu i izbacila isto tako namirnice za koje sam pronašla da mogu otežati taj proces. Naime, ugljikohidrati su jedan od ključnih sastojaka za nastanak mlijeka tako da sam njih uvrstila kao bazu za doručak, u ovom slučaju zob. Dosta različitog voća , orašastih plodova kao i mlijeka od istih. 

Na svom Instagram profilu sam dijelila primjere svojih obroka i nevjerovatno je koliko je žena bilo zainteresirano da im otkrijem kako sam to napravila. Većina žena misli da je to jako komplicirano, međutim to je nešto sto vam oduzima najmanje vremena nasuprot onih nezdravih obroka. 

Da li je naporno svaki dan održavati pravilnu prehranu sebe, ali i ukućana, kako si postigla da sve uklopiš u jedan dan?

Pa rekla bih da kad volim sebe, svi drugi su voljeni. Smatram da svaka žena treba i može pronaći određeno vrijeme za sebe. Recimo, nakon poroda, možda u vremenskom periodu jako malo vremena imamo da se posvetimo sebi ali nećemo podcjenjivati ni to malo, nego iskoristiti svaki minut. Kako prolaze dani i hvatamo tu rutinu, imati ćemo sve više slobodnog prostora za taj cilj. 

Da li imaš podršku svog supruga, te koje to aktivnosti zajedno radite kako biste lakše obavljali radne aktivnosti/obaveze?

Kada pričamo o podršci, moj suprug je i bio inicijator za posao s kojim se trenutno bavim, tako da razumije i sve sto dolazi uz to. Imala sam ogromnu sreću da pronađem osobu koja uživa da provodi vrijeme sa svojom djecom. Mislim da je kao sto sam već gore spomenula rutina “glavni sastojak”, tako da bi to ponajviše pripisala nama kao temelj za uspješan dan.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave