Lejla Petrović: Podrška babice je jako važna tokom poroda, a posebno prije poroda

Babica porodilji daje podršku, ohrabruje je, smanjuje strah od poroda, priprema je kroz vježbe disanja kako bi joj olakšala proces poroda.

Lejla Petrović je babica iz Gornjeg Vakufa.  Završila je Srednju medicinsku školu smjer ginekološko-akušerski. Zaposlena je u JU Kantonalna bolnica Travnik. 

Lejla Petrović je mlada babica iz Gornjeg Vakufa koja je zaposlena u JU Kantonalna bolnica Travnik. Lejla je nedavno proglašena za babicu 2022. godine u izboru čitatelja i pratitelja portala i časopisa Roditelj. Tim povodom smo razgovarali sa Lejlom o njenom profesiji koju obavlja.

Kada ste se odlučili za poziv babice?

Nakon završetka osnovne škole, upisala sam srednju medicinsku školu. Od ponuđenih smjerova najviše me privukao ginekološko-akušerski, tako da mogu reći da sam se vrlo mlada odlučila za ovaj poziv. Tada još nisam ni bila svjesna kakve sve odgovornosti nosi sam poziv, ali naravno i ljepote. Mogu sada s ponosom reci da je ovo najljepše zanimanje za ženu, jer pomažete novom biću da dođe na svijet, a to je nešto neprocjenjivo.

Šta Vas najviše motivira u Vašem poslu?

Uspješan porod, bez komplikacija, dolazak na svijet malog, nejakog živog bića i svakako zadovoljne i sretne majke, koje iako su pretrpjele izuzetno snažnu bol, ipak  herojski iznijele porod slušajući uputstva cijelog tima.

Koliko je važna podrška babice u porođajnoj sali?

Podrška babice je jako važna tokom poroda a posebno prije poroda. Zašto? Zato sto je babica jedina osoba koja je uz porodilju od samog početka ostajanja u porodilištu pa sve do odlaska kući. Babica porodilji daje podršku, ohrabruje je, smanjuje strah od poroda, priprema je kroz vježbe disanja kako bi lakše i bezbolnije osjetila bol ali i masira sakralni dio kralježnice kako bi smanjila samu fiziologiju boli.

Prije nego što krene porod na šta posebno trudnice treba da obrate pažnju?

Neki od znakovi na koje je potrebno obratiti pažnju pred porod su: dijareja, pojačan vaginalni iscjedak (koji može biti bistar, ružičast ili blago krvav). Dan ili dva prije poroda možete primijetiti kako ispada sluzni čep. Također, povećanje pritiska u karlici odnosno beba se spušta sve niže.

Mnoge trudnice imaju strah od poroda. Na koji način da prevaziđu strah?

Svako od nas ima neke strahove. Ja obično prvorotkama koje dođu u porodilište volim da kažem da je njihov strah iracionalan. Zašto se bojati nečega što još niste doživjele? Strah od nepoznatoga nas ponekad parališe.  Moj savjet je da svoj strah pobijedite na način što ćete se educirati o samom toku poroda, načinima i mogućnostima porodima. Imajte aktivan stav prema porodu , vjerujte u svoje tijelo , u vlastitu sposobnost rađanja.  Iako volite da čujete iskustva drugih porodilja, ipak trebate da loša iskustva ne pohranjujete.  Svako od nas je individua za sebe, ima drugačiju toleranciju na bol. Naoružajte se pozitivima stavom, razmišljate pozitivno. Osigurajte podršku svojih najbližih članova porodice. Naučite tehnike disanja kojima možete olakšati bol. Imajte na umu željeni ishod, vašu bebu u svojim rukama.

Radite jedan vrlo odgovoran posao kakav je osjećaj pomagati trudnicama da na svijet donesu svoju djecu?

Babica je prva osoba koja dočekuje novi život u svojim rukama. Posao je jako stresan i odgovoran. Akušerstvo je grana medicine gdje porodilja dolazi zdrava na porod ali nikad ne znamo kako će se sve odviti ali i završiti. Cijelo vrijeme prati se kardiotokografija odnosno kontrakcije maternice i kucaji čedinjeg srca. Uvijek nam je cilj da bude zdrava majka i zdravo dijete.

Čitatelji portala i časopisa Roditelj su Vas izabrali za babicu 2022. godine. Koliko vam znači ovo priznanje?

Najprije bih da se zahvalim svima koji su glasali, vezali moje ime za najbolju babicu u 2022. godini. S jedne strane je velika čast i zadovoljstvo, a sa druge velika obaveza i vjetar u leđa da opravdam povjerenje naših porodilja i svih koji ste glasali. Ovo priznanje mi jako puno znači. Zaista nisam očekivala da ću uopšte biti nominavana. Drago mi da su naše majke i pored toga što sam ja mlada, priznale moj rad i ovako ga nagradile. 

8Za kraj imate li neki savjet za čitatelje portala i časopisa Roditelj?

Danas živimo u svijetu kada lako je doći do informacija, online edukacija i kurseva. Potrebno je na vrijeme se educirati, kako bi u svakom trenutku znale šta čeka. Šta su kontrakcije, kako teče sam porod, šta želite na porodu, šta ne i možete naravno vizualizirati svoj plan poroda kako bi i vi spremne ušle u sam proces poroda. Edukacija je prevencija.  Potrebno je pratiti svoje tijelo, ukoliko se osjećate umorno potrudite se da pronađete što više vremena za odmor uz laganu muziku ili nešto što vas opušta, dovoljan san jer za porod je potrebno mnogo snage.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave