Laura Miljković: Dijelim savjete sa pratiocima o zdravom i aktivnom načinu života i roditeljstvu 

Predstavljamo vam mladu majku, Lauru Miljković, majku troje djece, radi kao savjetnik za zdravu ishranu.. U slobodno vrijeme dijeli savjete o zdravom i aktivnom načinu života, kao i o roditeljstvu općenito. Kvalitetne Laurine savjete možete pronaći u nastavku ovog teksta, kao i na instagram profilu: fitmama_by_laura. 

Za početak recite nam ko je Laura Miljković?

Zovem se Laura Miljkovic, iz Temerina sam, gradić kraj Novog Sada. Imam 38 godina i troje djece- sina 16 godina, i dvije kćerke od 11 i 4 godine. Radim kao vaspitačica i savjetnik za ishranu. U slobodno vrijeme često dijelim sa pratiocima savjete o zdravom i aktivnom načinu života, roditeljstvu i, uopste, realan život jedne majke, supruge i domaćice.


Recite nam koliko je ishrana važna? 

Kao neko ko inače vodi zdrav i aktivan život, i kao neko ko je pomogao mnogima da se osjećaju ljepše i zdravije u svom tijelu, mogu slobodno reći da je izbor namirnica, koje koristimo u ishrani, jako bitan za kvalitet života. Današnje namirnice se, nažalost, razlikuju od onog kakve su nekada bile, i mi zato moramo povesti više računa. Hrana je puna šećera, trans masti itd… i iz tog razloga utiču na loš kvalitet života- nespavanje, migrene, kardio-vaskularne bolesti, insulinsku rezistenciju, dijabetes itd…. i zato je jako bitno mudro birati namirnice, naučiti čitati deklaracije, uobročiti se, piti puno vode, imati redovan i kvalitetan doručak i telo će vam biti zahvalno.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece? 

Bitan dobar roditelj je najbitniji i najvažniji zadatak, ali ujedno i najljepši. Djetetovo okruženje je ono što ga formira. Trudite se da raste u miru i slozi, da osjeti ljubav, požrtvovanost, da ste mu, prije svega, prijatelj i podrška, da zna da svaku dilemu, svaki “problem” koji misli da ima, prvo mora vama da povjeri, jer niko mu nije veća podrška nego što ste vi. I ako dijete pogriješi, naučite ga da uči iz tih grešaka, ali ne kroz kritike, već podršku, jer ako puno i često kritikujete dijete, rizikujete da i sam postane neko ko će osuđivati druge, ili, pak, da bude nesiguran u sebe.

Kako ste se snašli u ulozi majke? 

Prvi put sam postala majka sa 22 godine. Kao mlada i neiskusna majka, pravila sam svakako greške, u pola noći zvala majku da mi objasni zašto beba plače, ali, mogu slobodno reći da sam vremenom, iskustvom i godinama, bez lažne skromnosti, postala dobra majka, žena i supruga… Dokaz za to su moja djeca, koja su uspješna, sretna, lijepo vaspitana, a prije svega, izrastaju u dobre i poštene ljude. Možda je nekada teško, ali svaki dan roditeljstva je poseban i ispunjen ljubavlju.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama? 

Trudnoća se ne zove, tek tako, “drugo stanje”. Imati ćete promjene raspoloženja, promjene na tijelu… i sve je to normalno, niste same. Samo razmišljajte da se pripremate za najljepšu ulogu u životu i da nosite jedno predivno biće, koje će baš vas da zove “mama”. Uživajte! Kada budete mama, morate imati vremena i za sebe i za supruga…njegujte svoj brak, njegujte sebe, jer samo sretna i zadovoljna žena je sretna majka. Vrijeme brzo leti, uživajte u trudnoći i majčinstvu, grlite i ljubite djecu svaki dan, i ispunite im djetinjstvo uspomenama!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave