Laparoskopija

Laparoskopija

Kod nekih bolesti za postavljanje dijagnoze potreban je izravan liječnikov pogled iz abdomena na reproduktivne organe. To je moguće laparoskopijom.

Piše: dr. Suada Tinjić, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista humane reprodukcije

 Laparoskopija je direktno promatranje trbušne šupljine, jajnika, vanjske strane jajovoda, maternice (a i svih ostalih organa u trbušnoj šupljini ukoliko se laparoskopija radi u ne-ginekološke svrhe) upotrebom laparoskopa.

Laparoskop je instrument nalik malom teleskopu koji pomoću optičkih vlakana dovodi svjetlo u trbuh. Širok je otprilike kao naliv-pero, a dvostruko duži od njega.
Tijekom laparoskopije u rodnicu se ponekad umetne instrument koji pomiče maternicu. Ugljik dioksid (CO2) se upuhuje u trbušnu šupljinu kroz posebnu iglu. Ovaj plin pomaže odvajanju organa u trbušnoj šupljini čime se olakšava njihovo promatranje. Na kraju zahvata plin se ukloni. Mikrolaparoskopija je novi minimalno invazivan kirurški dijagnostički zahvat koji koristi teleskop i instrumente mnogo manje nego u laparoskopiji.
Upute

Prije zahvata

 • dogovorite s nekim da vas njeguje nakon povratka sa zahvata bar 48 h. Prva noć će vam biti najteža
 • pripremite sljedeće stvari prije operacije tako da ne morate nikoga slati po njih nakon što se vratite: propisane lijekove, propisanu hranu, termometar, higijenske uloške, udobnu široku odjeću, dobru knjigu ili film koji ćete gledati dok se odmarate
 • nemojte ništa piti ni jesti nakon ponoći dan prije zahvata, a isto tako ni pušiti niti žvakati žvakaću gumu. Ukoliko uzimate lijekove, posavjetujte se s liječnikom treba li ih prestati uzimati
 • priprema debelog crijeva: za pražnjenje debelog crijeva provodi se posebna dijeta ili se koriste sredstva za čišćenje; potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Iako neugodno, čišćenje crijeva smanjuje rizike pri operaciji
 • Noć prije zahvata treba se otuširati ili okupati
 • Lak za nokte, make-up i nakit treba skinuti prije zahvata
 • Obucite široku udobnu odjeću da izbjegnete bilo kakav neugodan pritisak oko pupka na dan zahvata

Neposredno prije zahvata

 • potrebno je pomokriti se
 • skinuti naočale, kontaktne leće, nakit
 • presvući se ili skinuti prema uputama bolničkog osoblja

U operacijskoj dvorani

 • u pratnji anesteziologa ili sestre odlazi se u operacijsku dvoranu
 • na leđa ili prsa se postavljaju ljepljive pločice za praćenje aktivnosti srca
 • daje se lijek koji uspavljuje i opušta, a nakon toga i sredstvo za anesteziju

Nakon zahvata

Nakon zahvata budite se u dvorani za oporavak. Medicinsko osoblje učestalo provjerava krvni tlak, puls i tjelesnu temperaturu. Liječnik ili sestra će vas informirati kada smijete piti. Kada vas premjeste na odjel možete primati posjete. Možda se nećete sjećati razgovora neposredno nakon zahvata, ali to je normalno i traje vrlo kratko. Odmah nakon zahvata liječnik će raspraviti rezultate i nalaze. Lijekovi za mučninu ili bolove mogu se tražiti od sestre. Sve dok ne možete piti, lijekovi će biti u obliku injekcija. Nakon zahvata možete osjećati bolove u grlu zbog cijevi koja je bila postavljena u dušnik tijekom zahvata. Obično traje nekoliko dana i može se ublažiti pastilama

Njega kod kuće nakon zahvata

Rezovi: kod ginekoloških laparoskopija uobičajeno je da nakon zahvata ostaju 2-4 reza ispod pupka, veličine 1-2 cm. Ovi rezovi rade se zbog uvođenja tankih instrumenata u trbušnu šupljinu. Budući nisu veliki, oporavak je nakon zahvata mnogo brži i bezbolniji nego nakon uobičajenog operacijskog zahvata. Dan ili dva nakon zahvata u rezovima mogu biti postavljene cjevčice koje odstranjuju tekućinu koja se nakuplja u trbuhu nakon zahvata. Iscjedak će biti vodenast i ružičast. Cjevčica u većini slučajeva ostaje u rani manje od 24 sata.


Prehrana

Prije odlaska iz bolnice, liječnik može preporučiti određene vrste hrane. Općenito, mogu se konzumirati bistre tekućine dok se ne isprazne plinovi iz crijeva i ustali njihov rad. Nakon toga je potrebna lagana, lako probavljiva hrana nekoliko dana. Ukoliko imate mučninu, treba se posavjetovati s liječnikom o izboru hrane.

Tjelesna aktivnost

Nakon zahvata osjećat ćete se umorno i bezvoljno. Međutim, treba ustati iz kreveta i kretati se. Tjelesnu aktivnost treba postepeno pojačavati. Dvije ili tri sedmice nakon zahvata prisutno je lako umaranje, čak i nakon najjednostavnijih aktivnosti. Naporne treninge treba izbjegavati do prvog posjeta liječniku nakon zahvata. Ukoliko postoje planovi za putovanja, potrebno je također posavjetovati se s liječnikom prije zahvata, te ga eventualno odgoditi. Lijekovi protiv bolova maskiraju bol te zbog toga postoji lažan osjećaj dobrog stanja. Čak i ako se par dana nakon zahvata osjećate dobro, trebate znati da je to zbog tableta te da se vaše tijelo još uvijek oporavlja. Potrebno je pažljivo jesti i piti jer je zadnja stvar koju želite nakon ovakvog zahvata kašljanje ili gušenje. Kihanje, smijanje, plakanje i tresavica zbog hladnoće nakon zahvata su iznimno neugodni.

Bolovi zbog plinova

Bolovi zbog plinova nastaju zbog ostatka ugljik dioksida u trbušnoj šupljini. Bol se obično projicira u rame ili ispod rebrenih lukova. Bol je najčešće prolazna te nestaje nakon dan-dva. Pomaže ako se ustanete i hodate za vrijeme ovih bolova, a isto tako pomaže pijenje toplih napitaka sa svježim limunom. Toplina, masaža i vježbanje ublažavaju ovu bol.

Infekcija

 • Tokom sedam dana nakon zahvata potrebno je svako jutro i večer izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ukoliko je temperatura iznad 38 stupnjeva, svakako je potrebno posjetiti liječnika. Ukoliko primijetite pojačano crvenilo, oticanje, bolove ili jaki iscjedak iz reznih rana, svakako se javite liječniku što prije. Učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja ili grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha znakovi su upale mokraćnog sustava. U slučaju bilo kojeg od ovih simptoma, koji upućuju na infekciju, potrebno je hitno javiti se liječniku.

Spolna aktivnost

 • spolna aktivnost može se nastaviti tjedan dana nakon zahvata, osim ako je liječnik dao drugačije upute. U slučaju vaginalnih bolova, krvarenja iz rodnice ili pojačanog iscjetka, spolni odnos treba prekinuti i suzdržati se od njega dok ne prestanu simptomi.