Lana Lekić: ”Dnevna rutina i disciplina je nešto što je neophodno u odgoju djece”

Najdraži dio jutra mi je kada svoje piliće budim gomilom poljubaca i obasipam ljubavlju. Od toga živim cijeli dan.

prof.dr.spec. Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, vanredna profesorica na Farmaceutskom fakultetu i Fakultetu zdravstvene njege u Sarajevu.

Lana Lekić je doktorica farmaceutskih nauka, vanredna profesorica na Farmaceutskom fakultetu i Fakultetu zdravstvene njege u Sarajevu. Rođena je u Sarajevu gdje je i odrasla. Školovala se u BiH i u inostranstvu.  Kada se sama predstavlja za sebe uvijek kaže da je mama i to mama troje djece, dva sina i kćerke. Za sebe kaže da joj je to najvažnija uloga. Uloga majke. Sa ovom divnom ženom smo razgovarali i u nastavku Vam donosimo razgovor.

Kako biste sebe opisali?

Ovo pitanje je možda i najkompleksnije i najzahtjevnije od svi pitanja. Svoju svrhu i sebe pronađeš kad zagrebeš ispod svoje površine i kad si otvoren i iskren prema sebi. Ko sam ja, šta želim biti. Mnogi će se nasmijati i reći, ko si ti da se žališ ti si svašta u jednoj osobi. No puno godina, truda odricanja bilo je potrebno da pronađem sebe i svoju svrhu. Žalosno ali istinito, mnogi od nas provedu svoj život prema pravilima drugih, birajući životno opredjeljenje prema tome kako stariji kažu, nasljeđujući tuđe poslove i prilike i ispunjavajući tuđa očekivanja. I sama sam bila duboko upletena u taj krug velikog nezadovoljstva, unutrašnje praznine čak i pomisli da je život besmislen. Onda sam tako u nekom polumračnom stanju, na jednoj naizgled običnoj poslovnoj radionici dobila priliku da se predstavim. Sjećaš li se šta i bila prije nego što ti je svijet rekao šta trebaš biti, pitali su me. Ustala sam i sa takvi žarom pričala o svom životnom putu koji sam sanjala, ne onom koji živim nego upravo onom koji sam trebala biti i živjeti. Tada sam shvatila, moja jedina prilika da živim je da budem ono što jesam. Bilo mi je važno da ne razočaram druge ljude a ustvari shvatila sam da sam razočarala najvažniju osobu u svom životu, sebe.

Vi ste majka troje mališana. Kako izgleda jedan Lanin dan?

Moji radni dani kreću u 5.30 ujutro. Uzimam neko vrijeme za sebe, to mi je obećanje sebi kojeg se slijepo držim. U miru popijem svoje zdrave napitke plus kafu, uradim vježbe disanja i istezanja fokusiram se na trenutak i na mir. Pišem svoj dnevni raspored, jutarnje crtice i onda kreće priprema doručka, užine a i ručka ako nema nešto od ranije. Najdraži dio jutra mi je kada svoje piliće budim gomilom poljubaca i obasipam ljubavlju. Od toga živim cijeli dan. Radne obaveze, studenti, bebe, instagram, su dnevne obaveze koje imaju svoj ritam. Nastojim svaki dan barem prozvati ljude koje volim, neke koji mi naumpadnu ili prosto nazovem onako da im kažem da mislim na njih. Mislim da smo to izgubili negdje usput. Tu ljudskost, toplinu, bliskost, važno nam je održavati Večer je rezervisana za puno priče i opet zagrljaja i poljubaca.

Kakovi su mališani? 

Svaka majka smatra da je njeno dijete naj, naj. Ja za svoje piliće mislim da su najsretniji. Učim ih zajedništvu, ljubavi, podršci. Svi zajedno bodrimo i podržavamo jedni druge. Idemo na Dalijeve DJ nastupe i plešemo u prvom redu, bodrimo ga na takmičenjima. Najvatreniji smo na Anijevim utakmicama, a selfijamo na Lilinim nastupima sa horom i plesnim koracima. Pružamo im priliku da izaberu ono što se njima dopada i u čemu uživaju, jer tu leži gomila zadovoljstva

Na Instagramu ste inspiracija brojnim mama. Šta je Vaša inspiracija? 

Po meni najveći izazov i moja inspiracija leži u pomjeranju vlastitih granica, jer ako možete pobijediti sebe onda ćete sigurno pobijediti i ostale koji vam se nađu na putu. Žene se takmiče da budu najbolje supruge, majke, radnice, drugarice a trebale bi se takmičiti sa samom sobom jer u osnovi tu je najveći izazov. Uspješne žene vode računa o sebi, hrane se zdravo i imaju redovnu fizičku aktivnost. Voditi računa o sebi, svom fizičkom, mentalnom i emotivnom zdravlju je naš najbitniji zadatak i izazov u životu, nemojte to nikada zaboraviti.

Šta je za Vas odgoj? Kako odgajate Vaše mališane?

Dnevna rutina i disciplina je nešto što je neophodno kako i u odgoju djece, tako i vlastitim postignućima. Raspored, dobro planiranje, pisanje, pisanje, pisanje. Svima uvijek sugerišem da napišu sve svoje obaveze, pa ih rasporedimo prema važnosti.

Često u komentarima mama na društvenim mrežama mame vas nazivaju i „Super mama“. Kako je to biti super mama? 

Sve mame su super mame svojoj djeci, i to je najvažnije od svega. Strahovi roditeljstva su ogromni i živimo ih svaki dan. Ono što je važno jeste iz strahova učiti a ne dozvoliti da nas ti strahovi okupiraju i blokiraju. Roditelji misle da su brige i panike jedini način da njihovo dijete bude na sigurnom i da ništa nije van njihove kontrole. Jednom sam čula odličnu rečenicu, da je roditeljstvo poput minskog polja koje se aktivira čim osjetite tjeskobu. Koliko god vaša djeca bila stara ti okidači će uvijek biti tu. Sad kad se sjetim, strahovala sam hoće li se moje dijete ugušiti kao bebica, jesam li se dovoljno s njima povezala, šta je dijete jelo jel malo jel puno, sad npr imam druge strahove od škole, vršnjačkog nasilja, hoće li ih neko oteti na putu do škole nekad mislim da nema svrhe uopšte nabrajati te sve silne ideje koje mi padaju na pamet. Ali evo, preživljavamo. I baš zato mislim da sam super mama kao i ti jer se uspješno borim sa gomilom sitnih i krupnih izazova svaki dan, naše male pobjede.

Za kraj nam recite neku poruku mamama.

Problem kod mnogih mama je taj što su negdje na putu svakodnevnog života zaboravili to šta ih inspiriše i šta im je to najbitnije.  Po automatizmu ustajemo ujutro, idemo na posao koji nas ne ispunjava, radimo za novac koji nije dovoljan, družimo se sa ljudima koji su u istoj ili sličnoj situaciji i jednostavno ne izlazimo iz začaranog kruga. Osjećamo se umorni, nezadovoljni i neuspješni. Često za to krivimo zemlju u kojoj živimo, situaciju u svijetu, roditelje…Sve to može da se promjeni, ali treba malo razmišljanja, razgovora sa samim sobom, odluka i istrajavanje u tome što smo odlučili.

Ja sam odlučila rizikovati i upoznati sebe sa svim mojim dobrim i lošim osobinama. Preispitala se i mislim da sam dosta dobro shvatila da me inspirišu moja djeca, porodica i novi projekti. Da mi posao, moji studenti, roditelji i bebe, daju silnu energiju da ustanem ujutro i da jedva čekam početak novog radnog dana. Da me osmijeh djeteta bez roditelja svaki dan uvjeri da radim pravu stvar. Moj savjet je da možda nećete odmah doći do prave stvari, ali jedno vrijeme dopustite sebi  da ispliva na površinu šta je to, pa koliko ste samo vremena potrošili na glupe razgovore, na ljude koji su vam oduzimali energiju, na poslove koju su Vas učinili da se osjećate loše, koji su Vam poljuljali samopouzdanje, provedite sada vrijeme sa sobom da biste upoznali sebe i počeli da živite u skladu sa svojim snovima. To je pravi put do prije svega zdravlja, ljubavi, uspjeha i radosti. I opustite se, najbolja ste mama svom djetetu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave