Lana Gojak: Jako sam htjela biti mama, osjećala sam se spremnom

Tek kad sam postala mama, shvatila sam koliko toga mi je nedostajalo i što bih sve propustila da mi se Pina nije dogodila

Intervju: Lana Gojak, glumica

Lana Gojak je poznata Hrvatska glumica. Pored toga Lana je supruga, kćerka, sestra i na kraju ono Lani najdraže, ona je i majka jedne dvoipogodišnje djevojčice Pine. Inspirisana majčinstvom i onim što ono donosi Lana je nedavno pokrenula i podcast „ Mame kod Lane“. O podcastu i drugim važnim temama smo razgovarali sa Lana. U nastavku vam donosimo našu intervju sa Lanom.

Lana Gojak je našim čitateljima poznata kao televizijska glumica. Koje Lana privatno?

Lana je mama, supruga, kćer, sestra, glumica, voditeljica podcasta, velika zaljubljenica u trčanje, kuhanje i pečenje kolača…Zadnje dvije i pol godine je sve podređeno našoj curici tako da su stvari kao izlasci, druženja, putovanja, pa čak i kolači na čekanju. Ne pada mi teško jer sam sretna kao nikad prije, ali ne bih se žalila da imam vremena za malo mira i tišine u danu.

Prije dvije godine postali ste majka. Kako je majčinstvo na Vas utjecalo?

Jako sam htjela biti mama, osjećala sam se spremnom, iako dok to iskustvo zaista ne iskusiš možeš samo zamišljati i pretpostavljati kako će biti. Pojam majčinstva obuhvaća toliko toga. Od enormne količine ljubavi i obožavanja djeteta koji je svakim danom sve veće, nevjerojatne ispunjenosti, puno smijeha do svakodnevnih briga pa i strahova koji dođu s majčinstvom, neprospavanih noći i tako u krug. Majčinstvo me maksimalno ispunilo, usrećilo, pa i uozbiljilo i ohrabrilo, dalo mi svrhu. Ne mislim da je bit i svrha svake žene da bude majka, ali moja svakako jest. Tek kad sam postala mama, shvatila sam koliko toga mi je nedostajalo i što bih sve propustila da mi se Pina nije dogodila.

Možete li nam predstaviti vašu djevojčicu Pinu? Kame j sličnija Vama ili Vašem suprugu?

Pina je djevojčica od 2,5 godine, beskrajno duhovita, znatiželjna, inteligentna mala brbljavica. Priča iznimno puno za svoj uzrast, obožava listati knjige – slikovnice, slagati puzzle, jako voli ići u vrtić…Po prirodi je jako vesela i komunikativna, voli društvo, sve joj je zabavno, stalno se smije, ne plače gotovo nikad. Mala lukavica i velika coolerica. Ne znam što bih vam rekla kome je sličnija, u momentima kad drami mi je ista ja, na momente suprug, ali je stvarno maksimalno svoja i mi smo potpuno zaljubljeni u nju.

Pokrenuli ste jedan zanimljiv projekat Mame kod Lane. Kako ste došli na ovu ideju?

Prije manje od godinu dana pokrenula sam podcast “Mame kod Lane” u kojem s poznatim osobama iz javnog života, ali i stručnjacima, razgovaram o roditeljstvu i svemu onome što roditeljstvo nosi. Od začeća, trudnoće, poroda, postpartuma, odgoja, novih uloga u kojima se novoopečeni roditelji nađu, promjenama međusobnih odnosa, svih onih uspona i padova s kojima se u raznim fazama roditeljstva susrećemo. Ne zaobilazimo niti tabue ili teme o kojima se rijetko ili nikada ne govori. Uživam u stvaranju svake epizode kao i u osobnim, često vrlo emotivnim, pa i intimnim razgovorima sa svojim gostima. 

Na ideju sam došla nekako spontano, naime i sama sam, dojeći ili nunajući slušala podcaste o majčinstvu  kako bih dobila odgovore na pitanja koja su me mučila. Bilo mi je zanimljivo slušati osobna iskustva žena s kojima sam se mogla poistovjetiti, ali i naučiti nešto novo, pripremiti se na fazu koja tek dolazi, čuti različita mišljenja… Zahvaljujući podcastima pronašla sam virtualne prijateljice zahvaljujući kojima bih napunila baterije i osjećala se manje usamljeno. Često sam se smijala ili plakala s njima. Kako je većina tih podcasta bila na engleskom jeziku palo mi je napamet napraviti nešto slično za naše podneblje. Bacila sam se u istraživanje što je sve potrebno za pokretanje podcasta, osmislila koncept i u nekoliko mjeseci uz pomoć supruga i nekoliko suradnika koji su vjerovali u projekt, lansirala prvu epizodu koja je izašla u travnju prošle godine. Nove epizode izlaze svakih 14 dana, s novom godinom ušli smo u drugu sezonu i do sada brojimo preko 20 epizoda. Napravili smo i specijalne epizode pod nazivom “Tate kod Lane” u kojima gostuju tate, izlaze svaku petu epizodu i izazivaju oduševljenje.

Koji je cilj podcasta? 

Ideja je prvenstveno iskreno i otvoreno progovoriti o iskustvima koja su više-manje zajednička svim roditeljima. Majčinstvo počinje u trudnoći, prvi dani su svakako izazovni ali luda vožnja tu tek kreće. Majčinstvo je predivno iskustvo, ispunjavajuće, inspirativno, smisleno iskustvo, a istovremeno je i zahtjevno, iscrpljujuće, ponekad preopterećujuće. Vjerujem da se povremeno svaki roditelj osjeća usamljeno ili pak svladano od vlastitog djeteta i ima poriv da se sakrije. Želim da podcast MKL bude jedno od mjesta gdje će roditelj moći pronaći zabavu, ali i informacije, odgovore, utjehu, nadu, osjećaj pripadnosti. U razgovorima nema tabua, cenzure ni filtera. Veseli me vidjeti da naša zajednica svakodnevno raste, guštam čitati poruke podrške, ali i osobna iskustva pratiteljica. Po feedbacku rekla bih da je cilj ostvaren, a sada nam preostaje i dalje stvarati  kvalitetan sadržaj. Imam još nekih ideja i planova oko proširenja platforme, ali o tom potom.

Glumica ste, poslovna žena, supruga, majka, lično kao i gošće vaših emisija. Koliko je danas biti majka zahtjevnije?

Biti majka je izuzetno zahtjevno i uvijek će biti. Mislim da je više manje bilo isto i našim mamama ili bakama, uvijek su tu slični problemi s kojima se susrećemo. Naravno svaki vremenski period ili geografsko područje u kojem se čovjek nalazi nosi svoje problematike i drugačije okolnosti. Vjerujem da je danas život lagodniji nego našim bakama, ali je s druge strane poprilično ubrzan, u nedostatku vremena svi stalno jurimo. S jedne strane sve je lako dostupno,  samo jedan klik nas dijeli od raznih informacija, ali mi se čini da nas upravo ta dostupnost, scrolanje kroz tuđe živote, uspoređivanje s tuđim uspjesima ili postignućima te društveno nametnuta očekivanja čine isfrustriranima, neprisutnima, izgubljenima…Lijepo ugasiš tv, mobitel, koncentiraš se na sada i odmah je manje zahtjevno i samo majčinstvo i život uopće. 

Kako vi uspijevate da sve izbalansirate?

Tko kaže da uspijevam?(smijeh) Privatan i poslovan život su mi trenutno jako isprepleteni jer i suprug i ja ravnopravno radimo na podcastu. Znamo provesti gotovo cijeli dan zajedno, a da ne stignemo izmijeniti riječi koje nisu vezane uz naše dijete ili posao. Osim podcasta trenutno pripremam novu predstavu, a Siniša ima svoje projekte na kojima radi. S obzirom da nemamo pomoć u smislu “baka servisa” zna biti zahtjevno, napeto i iscrpljujuće. Nije lako uskladiti brigu za dijete, posao, kućanstvo te odvojiti vrijeme za nas kao par, ali stvaramo zajedno i to nas trenutno motivira i ispunjava. Dani nam počinju  rano, završavaju kasno, ponekad imam osjećaj da smo kao oni miševi što jure u kavezu, ali to su slatke muke koje će proći. Na kraju krajeva, kad usporedim prvu i drugu godinu majčinstva, već sada je puno lakše.

Koliko je važna podrška porodice i partnera?

Podrška je važna u svakom periodu života, a mladoj majci posebno. Treba ih ohrabrivati, osnaživati, slušati što im treba, njegovati ih u tim izuzetno emotivnim i krhkim trenucima. Čini mi se da često zaboravljamo na to koliko je to životno razdoblje izazovno. Posebno bi mi koji smo to prošli morali imati razumijevanja i empatije, pogotovo kad ne treba puno. Otvoriti vrata mami s kolicima, ponuditi joj pomoć, nasmiješiti joj se kad dijete plače ili histerizira u restoranu ili trgovini, ustati u tramvaju. I to je dovoljno da se nekom pomogne ili uljepša dan. 

Kada ćemo Lanu gledati u nekoj novoj tv seriji ili filmu?

Nakon poduže pauze, koja se dogodila prvenstveno zbog korone, a zatim trudnoće i majčinstva, trenutno sam u probama sam za jednu komediju “Kerekesh teatra”. Premijera je planirana za početak ožujka, tako da trenutno uživam u turbulentnom rasporedu i ne znam što ću prije. Razveselila bih se nekoj seriji jer nisam dugo snimala, ali uz ovaj tempo… Neka bude kada i kako treba biti.

Za kraj da li imate neku poruku za naše čitateljke?

U podcastu često ponavljam da svakoj mami treba dignut spomenik jer su kraljice, a s obzirom da su čitateljice većinom mame poručujem da su kraljice i onda kad se tako ne osjećaju! I nek svakako, ako već nisu, zaprate podcast “Mame kod Lane” na youtube-u i na službenom instagram profilu!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave