Lamija Plojović Gutić: Biti majka je nešto najljepše na svijetu

Prosto je, priuštite sebi malo vremena i budite mi zdrave. Zdrava i sretna majka-zdrava i sretna djeca.

Danas vam predstavljamo Lamiju Plojović Gutić iz Novog Pazara. Sa Lamijom smo razgovarali o odgoju dvije djevojčice, te smo otkrili neke od savjeta za odgoj. U nastavku teksta donosimo vam još jednu zanimljivu priču. 

Za početak predstavite nam se, recite nam ko je Lamija Plojović Gutić?

Moje ime je Lamija Plojović Gutić iz Novog Pazara. Imam 31 godinu, u braku sam već 6 godina i imam dvije kćerkice, Mekku i Medinu. Po struci sam diplomirani pravnik, a već 10 godina se bavim trgovinom. Naime, držim ženski butik. Kada sam bila sa drugom djevojčicom trudna, krenula sam malo više da snimam za instagram, žene su to prepoznale i jako im se dopalo, pa se okupila jedna fina zajednica od 27 000 ljudi. Oduvijek sam voljela  fotografiju, snimanja, krenulo je iz hobija, a preraslo je u dodatni posao i prihod.

Recite nam kako izgleda jedan Vaš dan?

Moj dan nekada zna da bude jako naporan! Ujutro kada ustanem najviše volim da popijem kafu sama sa sobom, da dođem sebi, nekako mi ljepše počne dan kada imam svojih 5 minuta mira. Onda kreće jutarnja gimnastika, jedna mašina, druga mašina. Kćerkice se bude… Onda ide i sa njima malo gimnastike, presvlačenje, pelena, pranje zubića, znate već kako je sa malom dječicom. Onda spremam doručak za porodicu, pa stariju kćerkicu za vrtić. S obzirom na to da sam na bolovanju i sada ne radim, koristim maksimalno vrijeme da izađem sa porodicom i da prošetamo. Dalje Vam ne bih deteljisala ostatak dan, u principu isti kao i kod svake mame.  Ali svakako da mi je najljepši dio večernja rutina. Momenat kada ih uspavljujem, pričam priče za laku noć. Koliko god dan da je težak i naporan, uvijek se radujem tom momentu, koji daje smisao životu.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Najvažnije je biti dobar i posvećen roditelj. Djetetu treba pružiti neizmjernu ljubav, podršku, ali i kritiku. Kao roditelji trebamo poštovati dječje želje, interesovanja i njihove emocije. Ne treba im servirati sve na tacni, već ih treba učiti da sami dođu do nekog željenog cilja. Naš zadatak kao roditelja je da budemo mudri i realni, te da procijenimo sposobnosti našeg djeteta, kako bi znali ka čemu da ga usmjeravamo u životu.  Često čujemo, dijete je to ponijelo iz kuće, a ono što bih ja željela da moje kćerkice ponesu iz kuće je dobro vaspitanje, kulturu i snalažljivost. 

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Majčinstvo me je promijenilo iz korijena, a rekla bih da sam se snašla odlično. Nikada ranije nisam imala iskustva sa bebama, mislila sam da neću znati ni da držim svoje dijete, ali je to bila ljubav na prvi pogled. Dolaskom Medine na svijet, rodila se i nova Lamija, mama Lamija. Onog momenta kada sam postala majka, postala sam i potpuna osoba. Jačina emocija se povećava iz dana u dan, ali i jačina odgovornosti. Sigurna sam da svaka mama postavi sebi pitanje uvečer kada legne da spava: Da li sam dovoljno dobra mama i šta je to  što bih mogla da uradim da budem još bolja? Sve u svemu, radim na sebi svakog dana i trudim se da budem posvećena svojoj djeci maksimalno.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Moj savjet za sve trudnice bi bio da se naspavaju koliko mogu. Trebati će im. Da se opuste i uživaju u trudnoći. Da slušaju svog izabranog ljekara, izbjegavaju stresne situacije i da stave sebe na prvo mjesto. A savjet za sve mame je da je apsolutno u redu zatražiti nekada pomoć u obavljanju kućnih poslova, čuvanja djece i slično. Da svoje majčinstvo nikada, ali nikada ne uspoređuju sa tuđim, da znaju da nije život instagram. Da zatraže pomoć onda kada shvate da nešto nije u redu, dobar razgovor zna da riješi mnoge nedoumice. Biti majka je nešto najljepše na svijetu, a da bi bili dobri svojoj djeci moramo da budemo nježne prema sebi. Nikako ne smijemo da zaboravimo na sebe. Napravite sebi omiljenu kafu, izađite sa prijateljicom ili voljenom osobom na večeru, idite kod kozmetičara, frizera. Prosto je, priuštite sebi malo vremena i budite mi zdrave. Zdrava i sretna majka= zdrava i sretna djeca.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave