Lala Govedarica: Kada sam i sama postala majka, shvatila sam koliko je važno da se djeca zdravo hrane

 Iz kuhinje moje majke su se širili uvijek divni mirisi.Roditelj tim danas vam predstavlja Lalu Govedaricu, majku jedne djevojke i dva dječaka. Rodom je iz Mostara, a trenutno živi u Nevesinju. Sa Lalom smo razgovarali o jelima, te smo otkrili šta je to što je najvažnije prilikom kuhanja. Drage trudnice i majke, u nastavku teksta donosimo vam kvalitetne savjete koji vam mogu poslužiti.

Prije svega nam se predstavite, recite nešto više o sebi?

Zovem se Lala Govedarica. Imam 47 godina. Rođena sam u Mostaru. Uz supruga sam se skrasila u Nevesinju gdje živim i radim. Majka sam jedne djevojke i dva dječaka. Imam jako lijep posao koji obavljam već duže od dvije decenije, bavim se prodajom zlatnog i srebrnog nakita. I u tome iskreno uživam.

Kada i kako se javila ljubav prema kuhanju?

Ljubav prema kuhanju se javila u djetinjstvu, iz kuhinje moje majke su se širili uvijek divni mirisi. Naš veliki glumac, pokojni Stevo Žigon je uvijek govorio kako je najbolje meso jeo kod moje mame, bilo da je u pitanju divljač ili jaretina, janjetina i sl. Kasnije kad sam i sama postala majka, shvatila sam koliko je važno da se djeca zdravo hrane i na razne načine sam pokušavala da ih animiram da jedu zdravo.


Gdje nalazite svakodnevnu inspiraciju za vaša jela?

Inspiraciju nalazim u svemu što me okružuje. Također u kuharima koje čitam, i koji za mene predstavljaju najbolje štivo. Isprobavam uvijek nove recepte i proširujem jelovnik, jer nisam osoba koja može jesti jednu te istu hranu u krug- cijeli život.


Koja jela najčešće pravite, da li se fokusirate na tradicionalno, moderno ili pomalo od svega?

Ako posjetite moj instagram profil na njemu možete vidjeti da je u pitanju internacionalna kuhinja. Ratni vihor me je odveo iz rodnog grada i tako sam sakupljala recepte gdje god sam stigla. Što je rezultiralo šarenim tanjirima.


Da li Vi imate omiljenu slasticu?

Omiljena slastica mi je Creme brulee iako ne volim slatko, njemu ne bih odoljela ni u podne, ni u ponoć.


Šta je za Vas najvažnije kada kuhate? 

Kada kuham najvažnija mi je uredna kuhinja i kvalitet namirnica. Kuhanje je za mene anti-stres terapija pogotovo ako se radi o tijestima. Kad mijesim tijesto, ja sam potpuno predana i mogu slobodno reci “U ljubavi sam sa kvascem!”


Začin ili dodatak koji jednostavno morate dodati u gotovo sva jela?

Začin koji dodajem u svako jelo bi mogao biti bijeli luk. Jako ga volim i dodajem ga kako na hljebove tako u ostala jela.


Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Uživajte stvarajući vaše obroke, ne bojte se neuspjeha. Znanje se ne rađa, ono se stiče čitavog života. Vrijedno učite i uspjeh će doći kao rezultat.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave