Kupanje bebe

Kupanje bebe

Svaka beba ima svoj ritam, a majka će najbolje znati kada njenoj bebi kupanje najviše godi.

 

Piše: Zvjezdana Uzelac Mandić, magistar sestrinstva, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu djece, Dom Zdravlja Zenica

Biografija

Zvjezdana Mandić je rođena u Zenici, 4. Jula 1967., gdje je završila osnovnu i srednju Medicinsku školu. Studij visoke spreme na fakultetu zdravstvene njege, smjer Sestrinstvo, upisala je 2012. godine. Diplomski rad na temu „Statički deformiteti kod predškolske/školske djece“, brani 2015.godine, nakon završene treće godine studija, a nakon četvrte godine tj 2016. brani diplomski rad na temu „Ishrana u dojenačkom periodu“. Od oktobra 2016. godine radi kao glavna sestra službe za predškolsku i školsku zdravstvenu zaštitu. Aktivno je sudjelovala u  planiranju i realizaciji raznih projekata i edukacija.

 

Bebu je najbolje kupati prije spavanja, ali nema univerzalnog pravila. Svaka beba ima svoj ritam, a majka će najbolje znati kada njenoj bebi kupanje najviše godi.

Priprema za kupanje

Mama prvo pere ruke, a zatim kadicu. Kadica (banjica) se pere prije svakog kupanja. Kada se opere kadica, u nju se sipa topla voda temperature 37C. Količina vode koja se sipa zavisi od uzrasta djeteta i kreće se od četvrtine kadice za novorođenčad, trećine za dojenčad starije od mjesec dana do polovine ili dvije trećine za bebe koje samostalno sjede i brčkaju se, naravno , uvijek je potreban nadzor. Uz kadicu,mama priprema šampn za bebe(ili sapun), čist, veliki peškir u koji će umotati bebu poslije kupanja. Na mjestu za prepovijanjebebe  pripremiće   odjećicu i sredstva za njegu. Prostoriju za kupanje će prethodno zagrijati.

Proces kupanja

Putovanje, zvano kupanje, započinje….Prvo lagano umočite bebine stopice u vodu da je osjeti, zatim polako spuštajte bebu u vodu. Lijevom rukom (ako ste dešnjak) poduhvatite bebu tako da se bebina glavica nalazi u vašoj šaci, a bebina leđa se naslanjaju na Vašu podlakticu. Pređite vodom preko bebinog stomaka i prsa. Na taj način bebu „upoznajete sa vodom“. Kupanje  kreće „od glave do pete“. Bebi prvo umijete lice počev od okica, pa nakon toga ide šamponiranje ili sapunjanje glavice. Poslije glavice ide vrat (na koji treba obratiti pažnju zbog nabora u koje se svašta zavuče), prsa, stomačić, ručice (naročito potpazusi), genitalije i završavamo sa nožicama. Spretno okrenemo bebicu na prsni položaj. Držimo bebu širom otvorenom šakom,  tako da nam  njena prsa naliježu u šaci, a vratić se nalazi između palca i kažiprsta. S obzirom da je za to potrebno iskustvo, mladu majku tome obično poduči starija žena iz porodice (baka, tetka…). Operemo leđa, zadnjicu, stražnji dio nožica, bebu začas saperemo i kupanjac je gotov. Umotamo bebicu u peškir, posušimo, uradimo toaletu i obučemo.

Što je dijete starije, biće stabilnije, čvršće će u vodi sjediti, što će majci olakšavati kupanje. Bebu trebamo navesti da zavoli vodu. Zato je bitno postepeno uranjanje kao što je gore navedeno. Kada se beba sapire  ne treba joj direktno vodom prelaziti preko lica. Dok pupak ne otpadne beba se može kupati prebrisavanjem (ne vlažnim maramicama), tako što će majka u vodu umakati pelenu, peškirić ili gazu i sa njom brisati bebu redoslijedom kupanja u vodi.

Bebu je sasvim dovoljno kupati tri do četiri puta nedeljno. Svakodnevno kupanje nije neophodno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave